Bu Gelin Düşman Başına



Aydın Sever - 11 Mayıs 2017

Quentin Tarantino’yu sevenler sinemanın her türüyle ilgilendiğini ve çok geniş bir yelpazesi olduğunu bilirler. Yönetmenin özellikle 70’li yıllara olan bağlılığı filmlerinde hemen göze çarpar. Ayrıca iyi bir sinefildir. Sinema tarihinden beslenen ve gerçek bir film izleme tutkunu olan yönetmen bu sinemasal altyapısıyla çektiği filmlere karşı ilgiyi kesinlikle hak etmektedir. Tarantino’nun gerçek bir B Film tutkunu olduğunu biliyoruz. İşte Kill Bill tam bir Tarantino filmidir. İçinde şiddetin yoğun bir şekilde yer aldığı, Hong Kong dövüş filmlerini referans alan, aynı zamanda B Film klişelerini alabildiğine barındıran ve görselliğiyle bizi büyüleyen bir filmdir Kill Bill.


Konusuna gelince; kahramanımız The Bride -Gelin- (Uma Thurman) usta bir tetikçidir. Evlenmeye karar veren Gelin’in -Black Mamba- kendisi gibi tetikçi olan iş arkadaşları O-Ren Ishi (Lucy Liu), Vernita Green (Vivica A.Fox) ve Elle Driver (Daryl Hannah) düğününü basmış ve yanlarındaki patronları Bill (David Carradine) ile birlikte etraftaki herkese kurşun yağdırıp öldürmüşlerdir.  Fakat kahramanımız The Bride (Gelin) ölmez ve beş yıl komada kalır. Sonrası malum, kahramanımız uyanır ve intikamını almak için harekete geçer.



Filmde şiddet ve kan alabildiğine yer almıştır. Hatta yapımcılar bu kadar şiddetin gişede kendilerini başarısızlığa uğratacağını düşünerek endişeye kapılmışlardır. Fakat yönetmen Tarantino olunca yapımcı şirket Miramax tavizler vermek zorunda kalmıştır. Tarantino öncelikle senaryoda yazılan her şeyin çekileceğini ve hiçbir şekilde çıkarılamayacağını sözleşmede şart koşmuştur. Bunun sonucu olarak filmin süresi üç saati aşmış ve Tarantino yapımcı şirket tarafından ikna edilerek filmin bir sene arayla iki bölüm halinde vizyona girmesi kararlaştırılmıştır. Böylece yapımcı şirket hem seans kaybetmemek hem de bir taşla iki kuş vurmak amacıyla Vol.1 Vol.2 olarak birer sene arayla filmi gösterime sokmuştur. Oyuncular bu duruma kazan kaldırmışlar ve ek ücret talep etmişlerdir.

Filmin çıkış kaynağı aslında Tarantino’nun dövüş filmlerine olan hayranlığıdır. Kill Bill aslında bir dövüş filmidir. Tarantino’nun başından beri istediği de iyi bir dövüş filmi çekerek klişe bir intikam öyküsü anlatmaktır. Hatta Uma Thurman’ın sarı kıyafeti de Bruce Lee’nin Game of Death (Ölüm Oyunu) filmindeki kıyafetine benzer. Samuray filmleri ve western filmleri de filmin referanslarıdır.


Filmde sarı tonu yoğun olarak kullanılır. Kullanılan sarı ton ile Uma Thurman’ın kıyafetinin uyumu bazı sahnelerde bizi gerçekten mest eder. Filmde diğer öne çıkan renkler mavi ve kırmızıdır. Tarantino görüntü yönetmeni Robert Richardson’a filmin atmosferine benzer filmlerin listesini vermiş ve Hong Kong filmlerinin referans olduğu Kill Bill deki bu genel atmosfer oluşmuştur.

Filmdeki dövüş sahneleriyle ilgili olarak oyuncular uzakdoğu dövüş teknikleri ve kılıç kullanma üzerine eğitim almışlardır. Filmde özellikle kılıç sahneleriyle ilgili koreografiler çok iyidir.

Film görüntülerin gerçek olduğu bir çizgi film tadındadır. Aralardaki animasyonlar filme ayrı bir renk katmıştır. Animasyonlar filmde toplamda beş dakikalık bir yer kaplamaktadır. Bu durum sayesinde abartılı dövüş sahneleri seyirci tarafından fazla yadırganmaz. Özellikle O-Ren Işhi ile The Bride (Gelin)’ın düello sahnesindeki görsellik olağanüstüdür.


Uma Thurman filmde iyi bir performans sergilemiştir. Tarantino kendisini oynatmakta ısrar etmiş hatta çekimlere başlamak için Thurman’ın hamilelik sürecinin bitmesini beklemiştir. İstediği oyunculardan istediği performansları almakta üzerine olmayan özellikle oyuncu yönetiminde ve mizansende çok iyi olan Tarantino, Uma Thurman’dan da istediğini fazlasıyla almıştır. Yönetmen unutulan oyunculara yeni bir başlangıç yaptırmakla ilgili ün yaptığından David Carradine, Vivicia Fox, Daryl Hannah gibi unutulan oyunculara tekrar eski günlerini yakalama şansı vermiştir.

Filmin soundtracki de iyidir. Film müziklerine de çok önem veren yönetmen unutulan oyuncular gibi unutulmuş parçaları da sonradan popüler yapmıştır. Film özellikle Nancy Sinatra’nın "bang bang" parçasıyla ve Twisted Nerve isimli ıslık ezgisiyle anılır. Aynı zamanda Shivare’nin "Goodnight Moon" isimli parçası da filmle özdeş parçalardan biridir.


Bu tarz filmleri hepimizden iyi bilen, takip eden ve bunların sonucunda son derece keyfine göre bir film ortaya çıkaran Tarantino’nun Kill Bill’i zamana meydan okuyan ve defalarca izlenecek filmler arasında çoktan yerini aldı bile.

Şimdi sizleri filmden görüntüler eşliğinde Shivare’nin "Goodnight Moon" isimli parçasıyla başbaşa bırakıyoruz.




Bu Gelin Düşman Başına Bu Gelin Düşman Başına Reviewed by sineMakale on Mayıs 11, 2017 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Banner
Blogger tarafından desteklenmektedir.