Ateş Sizi Çağırıyor...


Aydın Sever - 3 Haziran 2017

Yazarımız Aydın Sever, Michael Mann imzalı 1995 tarihli Heat - Büyük Hesaplaşma filmini inceledi.

 "Heat" (Büyük Hesaplaşma) İki kralı (Al Pacino ve Robert De Niro) başrolde buluşturmasıyla bile sinema tarihinde önemli bir yere sahip olması gereken defalarca izlenecek bir filmdir.

Filmin oyuncu kadrosu bir yıldızlar geçididir.  Al Pacino ve Robert de Niro'ya Ashley Judd, Val Kilmer, Tom Sizemore ve Jon Voight eşlik eder. Hatta Vincent'ın üvey kızı rolünde Natalie Portman'ı bile izleriz.

Filmin hikayesine gelince Teğmen Vincent (Al Pacino) hırslı ve işkolik bir polistir. Neil da (Robert de Niro) işini iyi yapan bir banka soyguncusudur. Vincent Neil’ı ne kadar yakalamak istese de içten içe çalışma tarzı nedeniyle ona bir hayranlık duymaktadır. Ne de olsa o da bir işkoliktir ve işini çok iyi yapmaktadır. Vincent onu kendisine benzeyen; fakat hayatın getirdiği noktada onun karşı tarafında yeralmış biri olarak görmektedir. Henüz büyük bir suç işlemediği ve kısa bir süre hapis yatacağı için Vincent’ın derdi onu iş başında yakalayıp içeri tıkmak ve daha fazla ceza almasını sağlamaktır.

Filmin oldukça uzun süren olağanüstü bir soygun sahnesi vardır. 

Michael Mann'in en iyi yonetmenlerden biri olduğunun ispatıdır filmin görselliği ve atmosferi.  

Diğer yandan filmde sinema tarihine geçmiş bir sahne olan Vincent'ın Neil'a kahve içmeyi teklif etmesi ve Neil ile karşılıklı oturup sohbet etmeleri; iki kralın birarada göründükleri sahne olarak sinema tarihinde ayrı bir yere sahiptir. Vincent Neil’ı yolda durdurup ona kahve ısmarlamak ister. Soyguncu ve polis sinema tarihinde daha önce yeralmayan bir şekilde muhabbet etmeye başlarlar. Vincent Neil'a neden hapse dönmek istediğini sorar. O da kesinlikle oraya dönmek istemediğinden bahseder. Sadece tek bildiği işin bu olduğunu söyler Neil. Vincent onu bir şekilde yakalayacağından bahseder. Neil da böyle birşey olmayacak der. Vincent seni vurabilirim der. Neil bende seni öldürmek  zorunda olursam bu konuda hiç tereddüt etmem der ve masadan kalkarlar.  


Filmle ilgili tek eksi iyinin yani diğer bir ifadeyle kanunun galip gelmesidir. Bu durumun Hollywood senaristlerine alışık normal izleyiciyi bile neredeyse rahatsız ettiğini söylememiz gerek. Çünkü filmdeki kötü; çok profesyonel işini iyi yapan aynı zamanda olağanüstü de disiplinli biridir. Böyle birinin tam kaçacakken geri dönüp birine dersini vermesi ve bu yüzden zaman kaybederek kaçamaması Neil'ın kişiliğiyle pek bağdaşmamaktadır. Tersi durumda Neil'in kaçtığını düşünürsek (ki bu çok normal çünkü adam gerçekten çok iyi yapiyor bu işi) film belki de sinema tarihinin en iyi filmleri arasına girecekti kuşkusuz. Böyle bir son filme cok lezzetli ve bağımsız bir tat verecekti. Ama bu alışılagelmiş senaryonun tercih edilmesi (soyguncu ya da katil son işinde mutlaka ölür ya da yakalanır klişesi) bu muhafazakar bakış; malzemesi iyi olan bu filmi 5 yıldızdan 4 yıldıza çekmemize neden olmakta.
Ateş Sizi Çağırıyor... Ateş Sizi Çağırıyor... Reviewed by sineMakale on Haziran 03, 2017 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Banner
Blogger tarafından desteklenmektedir.