Blade Runner 2049 Hakkında Tüm Detaylar



Blade Runner 2049’un vizyona girmesine birkaç hafta kala heyecan katsayımız da artmaya başladı. Nasıl artmasın ki? Yönetmenliğini geçtiğimiz yıl izlediğimiz ve tüm zamanların en iyi bilimkurgu filmlerinden biri olan Arrival’dan tanıdığımız Denis Villeneuve’nin yaptığı, senaryosunu ise ilk Blade Runner’ın senaristi Hampton Fancher ile bir başka başarılı bilimkurgu filmi olan Alien: Covenant’ın senaryo yazarı Michael Green’in birlikte yaptığı Blade Runner 2049, Ridley Scott'un çığır açan orijinal Blade Runner filminden otuz yıl sonrasını anlatıyor. Bu kez Los Angeles Polis Departmanı’nın yeni Blade Runner’ı olan Memur K. (Ryan Gosling) sırra kadem basan eski Blade Runner Rick Deckard'ı (Harrison Ford) bulmak arayışına girer.

Yabancı sitelerden okuduğum kadarıyla, filmi izleme şansını yakalayan şanslı azınlık orijinalin yarattığı muazzam etkileri yaşadıklarını söylüyorlar. Hepsinin ortak övgüleri ise bugüne kadar on üç kez Oscar adaylığı olan, üstelik bu adaylıkların ikisini de Denis Villeneuve ile birlikte çalıştığı üç filmden ikisi Scario ve Prisoners ile kazanan ancak henüz mutlu sona erişemeyen görüntü yönetmeni Roger Deakins üzerine. Ben de zaten daha önce filme ilişkin yazdığım yazıda (buradan okuyabilirsiniz) bunu vurgulamış ve filmin Deakins’in başyapıtı olabileceğini ifade etmiştim. Kim bilir belki on dördüncü adaylığında Oscar’ı kazanır.

Filmin kamera arkasındaki efsane isimler Roger Deakins ile de bitmiyor. “Bugsy”, “Spectre”, “Into the Woods” filmlerinin ödüllü yapım tasarımcısı Dennis Gassner, Arrival ve 12 Years Slave filmleri ile iki kez Oscar’a aday gösterilen kurgu ustası Joe Walker, Aslan Kral filmiyle Oscar’ı kaldıran bununla birlikte yaptığı müziklere birçok filmden aşina olduğumuz Hans Zimmer rüya takımındaki isimlerden birkaçı.


Harrison Ford-Blade Runner 2049 (2017)

Bilim kurgu edebiyatı dediğimizde ilk akla gelen isimlerden biri olan ve fütüristik öngörüleriyle bugün bile okuyanları şaşırtan bir isim olan Philip K. Dick’in “Androidler Elektrikli Koyun Düşler mi?” adlı eserinden uyarlanan Blade Runner vizyona girdiği 1982 yılında izleyiciyi daha önce deneyimlemediği distopik bir geleceğe götürmüş ve bugün örneğine sıkça rastladığımız sanal dünya ve burada işlenen suçlara ilişkin kara filmler akımının da öncülüğünü yapmıştı.

İlk filmin büyük bir hayranı olan ikinci filmin yönetmeni Villeneuve Blade Runner 2049’a ilişkin yapmış olduğu açıklamada, Blade Runner’ı ilk izleyişini unutamadığını söyleyerek, filmin açılışının sinema tarihinin en iyileri arasında olduğunu ve kendisini büyülediğini dile getirmiş. Ridley Scott’ın çektiği filmdeki gelecek imajinasyonun hem çekici hem de korkutucu olduğunu ifade eden başarılı yönetmen, estetik olarak da Blade Runner’ın bir devrim niteliğinde olduğunu bununla birlikte bir araya gelmesi imkansız gibi görünen iki tür olan bilim kurgu ve kara filmi harmanladığını da sözlerine ekliyor. Yönetmen filmin kendisine teslim edilmesini ise “kariyerimin en büyük iltifatlarından biri” cümlesi ile özetlemiş.

İlk filmin yönetmeni, ikinci filmin ise yapımcıları arasında bulunan Ridley Scott ise ilk filmde çok özel bir şey yaptıklarına inandıklarına buna karşın bu denli ikonik bir film olacağını düşünemediklerini söylüyor.


Ryan Gosling - Blade Runner 2049 (2017)

İkinci filmin başrol oyuncusu ve geçtiğimiz yıl La La Land filmi ile En İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar adaylığı olan Ryan Gosling ise orijinal filmin insanı ele geçirdiğini ve etkisinden sıyrılmanın hiç de kolay olmadığını söyleyerek filmin ayakları yere basan ve gerçekleşme olasılığı yüksek kabus gibi bir gelecek vizyonuna sahip olduğunu dile getiriyor.

Blade Runner 2049 vizyona girdiğinde olasılıkla orijinal filmin ruhuna sadık kalan ama aynı zamanda kendine özgü bir kimliği de olan bir film izleyeceğiz. Çünkü senaryo yazarları filmin her ne kadar ilkinin devamı niteliğinde olsa da, senaryonun yazılış tarzından dolayı ilk filmi izlemeyenlerin hikayeyi anlamakta zorluk çekmeyeceklerini vurguluyorlar.

Yönetmenin olabildiğince CGI’dan uzak durmayı tercih ettiği filmde başta Ryan Gosling olmak üzere oyuncular, gerçek setlerde gerçek nesnelerle çalışıldığı için karakterlerin iç dünyasına daha iyi odaklanabildiklerini söylüyorlar.

Filmin oyuncuları arasında Ryan Gosling ve ilk filmin unutulmaz yüzü Harrison Ford dışında Ana de Armas, Sylvia Hoeks, Robin Wright ve Mackenzie Davis gibi isimler var.

6 Ekim 2017’de vizyona girecek olan filmin şimdilik fragmanlarıyla idare ederim diyenler için yayınlanan altyazılı fragmanla yazıyı noktalayalım.  




Blade Runner 2049 Hakkında Tüm Detaylar Blade Runner 2049 Hakkında Tüm Detaylar Reviewed by sineMakale on Eylül 28, 2017 Rating: 5

3 yorum:

  1. Beni de çok heyecanlandırıyor bu film. Ridley Scott yaşayan bir efsane, The Man in the High Castle isimli, bir başka Philip Dick uyarlamasında da yapımcılığı üstlenmişti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ridley Scott da efsane ama bence asıl cevher Philip K. Dick

      Sil
  2. Fütürizm hakkında bilgiler için teşekkürler.

    YanıtlaSil

Banner
Blogger tarafından desteklenmektedir.