Doksanların Tekrar İzlenesi 10 Aksiyon Filmi



Doksanlar sinemada aksiyon türünün tam anlamıyla fırtına gibi estiği yıllar.  Bugün hasılatları milyarlarca Dolarla ifade edilen türün Japonya ve Hong Kong yapımı aksiyon dizilerinin de etkisiyle bu yıllardan itibaren en iyi örnekleri verilmeye başlandı.

Sonucunda ise True Lies, Face / Off ve Con Air gibi tüm zamanların en yüksek hasılat yapan aksiyon filmlerinden bazılarının yapıldığı yıllar da doksanlar oldu. Bu yazımızda türün hayranları için 1990'lı yılların tekrar izlenesi on aksiyon filmini listeledik.

Hedef Tokyo - Showdown in Little Tokyo (1991)



Japonya'da yetişen Amerikalı polis Chris Kenner'e (Dolph Lundgren), yarı Japon yarı Amerikalı Johnny Murata (Brandon Lee) yeni ortak olarak verilir. Kenner ve Murata başlarda pek anlaşamasalar da ortak bir yönleri vardır: Dövüş sanatları. İkili birlikte görev yaptıkları Los Angeles'ın Küçük Tokyo olarak adlandırılan bölgesinde uyuşturucu ile mücadele ederler.

Anlaşamayan polis ortaklar 90'lı yılların aksiyon filmlerinin önemli bir parçasıydı ve Hedef Tokyo, bu bilindik formülü başarıyla uyguluyor. Elbette ki bunun önemli bir nedeni de, bu filmden iki yıl sonra Crow filminde trajik bir şekilde yaşamını yitiren Bruce Lee'nin oğlu Brandon Lee'nin yeteneği.

Kurşun Yağmuru - Ricochet (1991)

Genç bir polis ve hukuk öğrencisi olan Nick Styles (Denzel Washington), bir gece karnavalda devriye gezerken, bir tetikçi olan Earl Blake (John Lithgow) ile karşılaşır. Blake'in elinden bir rehineyi kurtarırken kameraya yakalanan Styles medya tarafından bir kahraman haline getirilir.

Yıllar sonra Styles Bölge Savcısı Yardımcısı olur. Ancak Blake onu yakalayan adamı unutmaz ve intikam almak için cezaevinden kaçar ve Styles’ı rehin alır.

Bu aksiyonu yoğun filmi çekildiği ilk zamanlarda çok ilgi çekmese de aslında Washington ve Lithgow sağlam performansları ile izleyiciye iyi bir gerilim filmi izletiyor.

Ateş Hattı - Rapid Fire (1992)



Bir sanat öğrencisi olan Jake Lo (Brandon Lee) tanık olduğu bir cinayetle kendisini uyuşturucu lordlarının hedefinde bulur. Tanıklık yapması koşuluyla koruma altına alınan Jake Lo, kendisini koruyan Federal ajanlarının ihanetinden korunabilmek için sadece ona ölen babasını hatırlatan Chicago polisi olan Ryan'a güvenmektedir.

Film, Brandon Lee’nin aksiyon sineması için ne kadar önemli bir kayıp olduğunun da ispatıdır adeta. Devam filmi için Brandon Lee ile görüşmelerin devam ettiği film onun dövüş sanatlarındaki becerilerinin ve ekrandaki karizmasının mükemmel örneklerinden biridir. Yavaş yavaş ilerleyen ve eğlenceli bir aksiyon filmi olan Rapid Fire, Brandon Lee'nin ölümünden önce yaptığı birkaç filminden biri.

Sert Polis - Hard Boiled (1992)



John Woo, tüm zamanların en iyi aksiyon yönetmenlerinden biri kuşkusuz. Bununla birlikte Hollywood ile yıldızı pek barışmamış. 1997'de Face / Off ve Mission: Impossible 2 gibi birkaç büyük hit film yapmasına rağmen çalışmalarına devam etmek için Hong Kong'a döndü. Hard Boiled – Sert Polis de onun en iyi aksiyon filmlerinden biri.

Hong Kong’da yaşayan tecrübeli bir polis olan Tequila,  ortağını silah kaçakçılarıyla yaşanan bir çatışmada kaybeder. Tequila intikam almak üzere Tony adında bir ajanla işbirliği yapar.

Hard Boiled – Sert Polis, üzerinden onlarca yıl geçtikten sonra bile hala hayranları tarafından el üstünde tutulan bir film.

Mavi Korku - Deep Blue Sea (1999)

Bu filmden daha önce de bahsetmiştik. Bir grup bilim adamının okyanusun ortasında bir laboratuarda Alzheimer tedavisi geliştirmek amacıyla köpekbalıkları üzerinde yaptıkları deneyler süper zeki köpekbalıkları yaratır ve bu laboratuardakiler için pek de iyi bir sonuç doğurmaz kuşkusuz.

İnsanlarla süper akıllı köpekbalıkları arasındaki bir savaş izleyiciye iyi bir seyirlik vaat ediyor kuşkusuz. Mavi Korku da bu vaadi başarıyla yerine getiriyor. Mavi Korku, başarılı görsel efektleri ile iyi bir aksiyon gerilim filmi.

Yasak Geçit - Trespass (1992)

İtfaiyeci Vince ve Don yangında ölmesine göz yumdukları bir adamdan hazine haritası alırlar. Haritayı kullanarak hazineye ulaşmaya çalışırlarken bir çetenin birini öldürdüğüne tanıklık ederler. Bir çete üyesini rehin alan ikili bundan sonra hayatta kalmak ve hazineyi korumak arasında bir mücadeleye girişirler.

Aksiyon ustası Walter Hill'in yönettiği ve Robert Zemeckis ile Bob Gale tarafından yazılan Yasak Geçit, keskin bir zekanın ürünü ve 1990'lı yılların en aksiyon filmlerinden biri olmakla birlikte iki beyaz kahraman ve kötü siyahlar arasında geçmesi itibarıyla oldukça yoğun eleştiriler almış.

Hüküm Gecesi - Judgement Night (1993)

Başrollerinde Emilio Estevez, Cuba Gooding, Jr., Denis Leary, Stephen Dorff ve Jeremy Piven'in olduğu bu filmde bir boks maçına giden dört kafadar, uyuşturucu çetesinin lideri olan bir adamın işlediği cinayete tanık olunca kendilerini bir kedi fare oyununun içinde bulurlar.

Hüküm Gecesi, baştan sona hakim olan aksiyonu ve izleyicinin kimin hayatta kalacağını asla bilemediği gergin bir atmosferi ile hafızalarda kalan bir aksiyon filmi.

Yükselen Güneş - Rising Sun (1993)



Los Angeles'taki bir Japon şirketin yeni açılan binasında bir kadın öldürülür. Olayı soruşturmak üzere pek de dürüst olduğu söylenemeyen Web Smith (Wesley Snipes) ve Japonlarla zamanında çok içli dışlı olmuş John Connor (Sean Connery) görevlendirilir. Ortada bir katil olmasına rağmen Smith ve Connor, kendilerini, Japonlar arasında beklenmedik bir komplo içinde bulurlar.

Michael Crichton'un çok satan romanından uyarlanan Yükselen Güneş-Rising Sun, ortak polisleri konu alan zeki bir aksiyon filmi. Malumunuz Wesley Snipes 90'ların en önemli aksiyon yıldızlarından biri ve bu filmde de stilize yeteneklerini oldukça başarılı bir şekilde sergiliyor.

Rüşvetçi - The Corruptor (1999)



New York Polis Departmanı’nda görev yapan göçmen bir polis olan Nick Chen (Yun-Fat Chow) Çin Mahallesi’nin sükunetini sağlamakla görevlidir. Bu sırada şehre yeni gelen bir çete ile mevcut çete arasında kanlı bir savaş başlar. Bu arada Chen’in ortağı olan Danny Wallace (Mark Wahlberg) ortağının eski çete olan Triadlarla ilişkisinin mesleki sınırları aştığını fark eder.

İyi bir öyküsü olan The Corruptter, 1990'larda Batı'da popüler hale gelen Hong Kong'un aksiyon tarzını sevenler için önemli bir film.

Gününü Göreceksin - Payback (1999)

Geleceğe dair büyük umutları olan iki soyguncudan biri büyük miktarda para çaldıktan sonra diğerine ihanet eder. Bu ihanet ikili arasında korkunç bir kan davasını da başlatır. Komplo Teorisi ve Los Angeles Sırları gibi filmlerin senaryosunu yazan Brain Helgeland’ın ilk yönetmenlik deneyimi olan Payback, Richard Stark’ın kitabından sinemaya uyarlandı. Başrollerinde Mel Gibson ve Gregg Henry’nin olduğu film 1967 yapımı bir klasik olan Point Blank’in tekrar çevrimi.


Doksanların Tekrar İzlenesi 10 Aksiyon Filmi Doksanların Tekrar İzlenesi 10 Aksiyon Filmi Reviewed by sineMakale on Eylül 27, 2017 Rating: 5

6 yorum:

  1. Mel Gibson'ı görünce yüzüme kocaman bir gülümseme yayıldı :D
    Benim içim nostalji Mel Gibson - Bruce Willis - Tom Cruise 'un aksiyonlarıdır. Ne kadar kötü olursa olsun izlemeye doyamıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim için de o isimler gençliğim demek :)

      Sil
  2. "Tekrar izlenesi" başlığı atılmış ama ben listeden hiçbir filmi izlememişim :-( Nostaljik bir film izlemek istediğimde listeden yararlanacağım. Kaleminize sağlık :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 90'lar iyidir. Bir de nostaljik demeseydiniz. Kendimi çok yaşlı hissettim :)

      Sil
    2. Hahahha ben de genç değilim:-) 30 yaşındayım. 90'lar artık nostalji oldu, 2000'lerin de nostalji olması yakındır :-)

      Sil
    3. Haklısınız artık bunu içime sindirsem iyi olacak

      Sil

Banner
Blogger tarafından desteklenmektedir.