Merakla Beklenen Bilimkurguda Sansür Şoku


Hepimiz vizyona girmesi için gün sayıyorduk. Bugün yarın derken vizyon tarihine bir gün kala basına yapılan ön gösterimde dikkatli bir sinema eleştirmeninin gözüne çarpan tuhaflığın arkasından bir skandal patladı.

Blade Runner 2049’dan bahsediyorum. Vizyona girmesinden bir gün önce 5 Ekim günü basına yapılan ön gösterimde Sözcü Gazetesi film eleştirmeni Burak Göral, filmin bazı sahnelerinde aniden yakın plana geçildiğini, bu sırada görüntü çözünürlüğünün fark edilir derecede düştüğünü, diyalogların bölünmüş olduğunu fark etti. Bunun üzerine kısa bir araştırma yapan Göral, bahsi geçen sahnelerin orijinallerini sosyal medya hesabında paylaştığında çıplaklık içeren görüntülerin kadraj dışında bırakılacak şekilde filme sansür uygulandığını da ispatlanmış oldu.

Henüz sansürün neden kaynaklandığını bilinmiyor. Acaba filme yaş sınıflandırması alınmadığı için doğrudan Denetleme Kurulu tarafından mı bir sansür uygulandı yoksa dağıtımcı yaş sınırlandırmasını asgariye indirmek için bizzat kendi mi bir sansür uyguladı bunu bilmiyoruz.

Blade Runner 2049’a Türkiye’de uygulanan sansüre benzer bir sansür haberi de Hindistan’dan geldi.  bollywoodhungama.com internet sitesinin verdiği habere göre Hindistan Film Sertifikasyon Kurulu filmdeki tüm çıplaklık içeren görüntülerin kesilmesi talimatını verdi. Hintli sinemaseverler her ne kadar filmdeki çıplaklık görüntülerinin yapay zeka yoluyla yaratılmış grafikler olduğunu savunsalar da Kurul Nuh diyor peygamber demiyormuş.


Bakalım yarın sinemada Blade Runner 2049’un orijinal versiyonu mu yoksa Hint versiyonu mu izleyici ile buluşacak bekleyip göreceğiz… 
Merakla Beklenen Bilimkurguda Sansür Şoku Merakla Beklenen Bilimkurguda Sansür Şoku Reviewed by sineMakale on Ekim 05, 2017 Rating: 5

4 yorum:

  1. Şaka mı bu?
    Filmi henüz izlemedim ama sansür sinemalara kadar girdiyse artık o salonları doldurmanın da bir anlamı kalmadı diye düşünüyorum. Televizyonu hadi bir derece anlarım ama bizim para vererek ve tercih ederek gittiğimiz bir yerde nasıl yapabilirler bunu aklım almıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büyük ihtimalle dağıtımcının daha fazla izleyici kitlesine hitap etmek için izlediği bir yol. Gerçi henüz izlemedik belki bizim izleyeceğimiz kopyalar öyle olmaz

      Sil
  2. Sansürden dolayı Tv'de film izlemeyi bıraktım. Sinemada da filmin orijinal halini izleyemeyeceksek yazık bize.

    YanıtlaSil

Banner
Blogger tarafından desteklenmektedir.