Hollywood'un Ünlü Bestecisi Yaşamını Yitirdi


Hollywood’un ünlü bestecisi Jóhann Jóhannsson 48 yaşında hayatını kaybetti.

Scario ve The Theory of Everything filmleri için yaptığı bestelerle en iyi film müziği dalında iki kez Oscar adaylığı kazanan, The Theory of Everything ile Altın Küre kazanan Hollywood’un başarılı bestecisi Jóhann Jóhannsson 48 yaşında hayatını kaybetti.

İzlanda'da doğan ve büyüyen ve bir süre burada indie rock gruplarında çalan Jóhannsson, sonrasında deneysel müziğe yönelerek çeşitli sanatçılarla işbirliği içine girdi. Jóhannsson, ilk ödülünü 2000 yılında The Icelandic Dream - İzlanda Rüyası filmi için yaptığı müziklerle kazandı. Jóhannsson belgesel, kısa film gibi çeşitli projelere katkıda bulunmaya devam ederken bir de solo albüm çıkardı.

Jóhannsson tüm sinemaseverlerin gönlünde taht kuran birçok film için müzikler yaptı. Özellikle yönetmenliğini Denis Villeneuve’nin yaptığı üç filmde önemli başarılar elde etti. Oscar adaylığı da kazandığı "Scario", Altın Küre adaylığı kazanacağı "Arrival" ve “Prisoners” filmlerinin müziklerini yapan Jóhannsson, James Marsh'ın " The Theory of Everything " filmiyle Oscar’a aday olurken, Altın Küre’nin de sahibi oldu. Kazandığı başarılar Jóhannsson’u Hollywood’un aranan bestecilerinden biri haline getirdi.



Geçtiğimiz yıl da Jóhannsson'un ismi iki önemli film için geçmesine rağmen müzisyen olarak bu filmlerde yeralmadı. Bu filmlerden ilki Villeneuve'in "Blade Runner 2049"u  idi. Ancak filmin müziklerini bir nedenden ötürü Hans Zimmer ve Benjamin Wallfisch besteledi. İkinci yapım ise yılın bir diğer önemli yapımı olan Darren Aronofsky'nin "anne!" filmi oldu. Ancak yönetmen ve besteci arasında yapılan görüşmeler olumlu sonuçlanmamıştı.

Kısa süre önce yönetmen Marsh ile tekrar bir araya gelen Jóhannsson, başrollerinde Rachel Weisz ve Colin Firth’ün yer aldığı "The Mercy"nin müziklerini besteledi. Yine Mayıs ayında vizyona girecek olan ve yönetmenliğini Garth Davis’in yaptığı başrollerinde ise Rooney Mara ve Joaquin Phoenix’in yer aldığı "Mary Magdalene", Macar filmi " The Butcher, the Whore and the One-Eyed Man " ile Sundance Film Festivali'nde olumlu bir çıkış yapan Nicolas Cage'in rol aldığı "Mandy"nin müzikleri de bestecinin son eserleri arasında.

Jóhannsson film müziklerinin yanı sıra solo kariyerine de önem verdi. İlk albümü “Englaborn” 2002 yılında; ikinci albümü “Viroulegu Forsetar” 2004’te, “IBM 1401, A User’s Manual” 2006’da, “Fordlandia” 2008’de ve son solo albümü “Orphee” ise 2016 yılında yayınlandı.


Jóhannsson’un ajansı sanatçının vefatı üzerine yayınladığı duyuruda, kendisinin ani kaybından dolayı duydukları üzüntüyü ifade ederek, “Jóhann Jóhannsson, büyük yetenekleri, alçak gönüllülüğü ve iyiliği ile hayatımızı ölçülmez derecede zenginleştirdi. Müziği, birçok yeni nesil film yapımcısı ve besteciye esin kaynağı oldu. Gorfaine / Schwartz ailesinin yanı sıra tüm film müzik topluluğu tarafından çok özlenecek" ifadelerini kullandı.


Şimdi sanatçının Altın Küre kazandığı "The Theory Of Everything" filminin final sahnesini onun müzikleriyle izleyelim.




Hollywood'un Ünlü Bestecisi Yaşamını Yitirdi Hollywood'un Ünlü Bestecisi Yaşamını Yitirdi Reviewed by sineMakale on Şubat 10, 2018 Rating: 5

1 yorum:

Banner
Blogger tarafından desteklenmektedir.