Geleneksel TV Dizilerinin Suyu Isındı




Semih Kuru

Netflix’in popüler serilerinden Black Mirror yeni bölümüyle dizi sektöründe adeta bir çığır açıyor. Bandersnatch adı verilen bölüm kendi maceranı seç tarzında ilerliyor ve dizi içerisinde çeşitli anlarda tercihi izleyiciye bırakıyor. Bilindiği üzere Charlie Brooker ve Annabel Jones’un akılda kalıcı serisi olan Black Mirror her bölümün sonunda kendimizi iyice afallamış hissetmemizi sağlayan türden benzersiz bilim kurgu hikayeleri anlatmakla ünlü.

Muhtemelen tercihlere bağlı olarak beş saat kadar sürebilen diziyi ben yaklaşık iki saatte tamamladım. 1984 yılında geçen hikaye Bandersnatch adlı kitabı bir video oyununa uyarlamaya çalışan Stefan adlı bir genci anlatıyor. Dizinin temeli bu olsa da Bandersnatch izleyicinin seçimlerine bağlı olarak çılgınca değişiyor. Hikaye boyunca çeşitli noktalarda, iki seçenek arasında seçim yapmamız isteniyor. İlk başlarda oldukça masum olan bu tercihler dizi ilerledikçe daha karmaşık hale geliyor.



Bandersnatch'in ana temasını bilim kurgucuların 70’li yıllardan bu yana konuştukları bununla birlikte son yıllarda daha fazla ilgi çekici hale gelen bir kavram oluşturuyor. Özgür irade.  İnsanlar olarak özgür bir iradeye sahip miyiz yoksa sadece özgür irade yanılsaması mı var? Seçeneklerimizi neler yönlendirir? Dizide bu durum Stefan için çeşitli şekillerde ortaya çıkıyor. Zaten Stefan de bazı durumlarda seçimlerini kendisinin yapmadığını hissediyor.

Black Mirror'ın önceki bölümleri izleyicilere bir takım hikayeler anlattı. İzleyici de o hikayeleri sevdi ya da sevmedi. Bununla birlikte Bandersnatch’te Stefan için tek bir "hikaye" yok. Böyle olunca da hikayenin bir parçası haline gelen izleyici gerçekten tematik ve tutarlı bir hikaye deneyimlemiş oluyor.

Ocak ayının ilk üç haftasında Türk yapımcıların reklam gelirlerinden daha fazla pay almak için TV dizilerini ekranlara vermeyecekleri söylentileri etrafta dolaşırken Netflix’te Bandersnatch gibi bir bölüm izlemek oldukça ironik oldu. İzleyici saatlerce ekrana bağlayan, kendilerini sadece çekim teknolojileri anlamında geliştiren, bununla birlikte kurgu ve senaryo anlamında yaratıcılıktan fersah fersah uzak geleneksel TV dizilerinin artık suyu ısındı.



Geleneksel TV Dizilerinin Suyu Isındı Geleneksel TV Dizilerinin Suyu Isındı Reviewed by sineMakale on Aralık 30, 2018 Rating: 5

1 yorum:

  1. Merhabalar,Blogunuzu sevdim.Takip ve izlemeye aldım.Bana da beklerim.(tariflimutfak/sibelinyemekleri).Başarılar dilerim.

    YanıtlaSil

Banner
Blogger tarafından desteklenmektedir.