Beyazperdenin İştah Açan Filmleri



Filmler temelde ses ve görüntüye hitap ederler ve bu iki duyuyu yakalamak açısından mükemmeldirler. Bununla birlikte bir filmin bir şeyi koklamamıza veya tadına bakmamıza olanak sağlaması oldukça zordur.

Ancak öyle filmler var ki, bizi bulunduğumuz koltuklardan alıyor ve o yemeklerin pişirildiği mutfaklara götürüyor. Öyle ki bazı filmlerin yönetmenleri gastronomiyi bir fetiş olarak kullanmakta çok başarılılar. 

İşte bu yazımızın konusu bizi bizden alan, ağzımızın sularını akıtan o eşsiz filmler.

Babette’s Feast - Babette Şöleni (1987)

En İyi Yabancı Film Oscarını kazanan ilk Danimarka filmi olan Gabriel Axel'in "Babette Şöleni", Danimarka’da, dünya nimetlerinden mahrum, arınmış ve dindar insanların yaşadığı Jutland adında kasvetli bir köyde geçiyor. Onlara göre her türlü insani istek şeytancadır. Bir gün Babette Hersant bu köye gelir ve 14 yıl boyunca cemaat için yemekler pişirir. Bir gün piyangodan çıkan ikramiye ile komşularına bir şölen hazırlar. Başta dünyevi zevkleri reddeden insanlar bu ziyafete direniş gösterirken sonrasında insanlar deyim yerindeyse tam anlamıyla yemek yemekten sarhoş olurlar. Yemek konusunda kült olarak nitelenen filmin sonunda insanların mutluluğu gerçekten görmeye değer.

Soul Kitchen-Aşka Ruhunu Kat (2009)

Bu listede bulunan gıda pornosunu düşündükten sonra, Fatih Akın'ın filmi bir ferahlama veriyor insana. Bir liman banliyösünde müşterisi az olan bu restoranın çehresi yeni bir şefin gelmesiyle değişir.  Bir yandan restorandaki dönüşümü izlerken diğer yandan restoranın sahibi Zinos'un çalkantılı hayatını izliyoruz.

Big Night - Büyük Gece (1996)

Amerika’ya göç eden birbirinin zıttı iki İtalyan kardeşin bir İtalyan mahallesinde büyük zorluklarla çalıştırdıkları lokantalarını ve kendilerini anlatan bir film Big Night. İnatçı büyük kardeş kendinden hiçbir şekilde ödün vermez, mutfağı kutsal bir alan olarak görürken; küçük kardeş ise nasıl köşeye dönerizin derdinde. Birbirinden farklı iki kardeş farklılıkları lokantalarını batma aşamasına getiriyor.

Chef - Şef (2014)

Carl Jasper adında efsane olma noktasındaki bir aşçımız var. Ancak kariyeri ve aile hayatı gittikçe kötüye gitmektedir. Bir de ünlü bir eleştirmenin kendisini eleştirince gemileri yakar ve çalıştığı restorandan ayrılıp bir yemek karavanı alır. Amerika’yı gezerek sandviç satmaya başlayan Jasper. oğlu ve eşiyle de bu süre zarfında arasının düzeltir. Aynı zamanda bir yol filmi de olan Şef izlenmeye değer.

The Cook, The Thief, His Wife & Her Lover - Aşçı, Hırsız, Karısı ve Aşığı (1989)

Film, mizahı damak zevkine sahip olanlar için, karanlık bir komediye çeviriyor. Albert herkesin korktuğu, bir hayduttur. Bu iğrenç adam her akşam adamları ve karısı Georgina ile aynı restoranda açgözlü sofralar kurdurup yemek yer. Bu adamın sözünü geçiremediği tek kişi ise restoranın aşçısı. Kan ve şehvet üzerine kurulu, hem eğlenceli hem de korkunç film. sıradışı İngiliz yönetmen Peter Greenaway’in filmine Michael Nyman imzalı müzikler ayrı bir tat katıyor.

Eating Raoul (1982)

Eating Raoul, 1982 tarihli cinsellik, dikkatsizlik, oburluk ve Amerikan rüyası üzerine kurulu bir film. Film kötü zamanların kurbanı olan mutlu evli bir çift olan Paul ve Mary Bland'la ilgili. Bu çift, açmak istedikleri restoran için garip bir yol izlerler. Film Kendisini tuhaf ve banal arasında konumlandırmaya çalışıyor ve çoğu zaman başarıyor.

Julie & Julia (2009)

Julie & Julia, Nora Ephron'un iki paralel hayatı anlatan ve iki gerçek öyküden yola çıkan filmi. Başka başka zamanlarda yaşayan ve ancak kendi zamanlarında çok benzer mücadeleler vermiş olan iki kadının hikayesini izliyoruz. Farklı zaman dilimlerinde olsalar da iç içe geçen hayatlara sahip bu iki kadın eğer yeterince tutku ve cesaretiniz varsa her şeyin başarılabileceğini gösteriyor. Ayrıca başarıya giden yolun başarısızlığa uğradığını da.

Ratatouille (2007)

Bir Fransız restoranı duvarlarında yaşayan ve kendisinin profesyonel bir şef haline gelme hayallerine sahip Remi adında bir sıçan hakkında harika bir animasyon.

Burnt-Çok Pişmiş (2015)

Üst düzey yeteneklere sahip herkesin kötü alışkanlıkları mı olmak zorunda? İşte onlardan biri: İki Michelin yıldızı sahibi şef Adam. Vazgeçemediği kötü alışkanlıkları yüzünden her şeyini kaybetme aşamasına gelir. Çeşitli sürprizlere gebe olan filmin özellikle mutfak çekimlerindeki detaylar harika.

Chocolat-Çikolata (2000)


Güzeller güzeli Juliette Binoche’un başrolünde yer aldığı Çikolata’yı izlerken burnunuza buram buram kakao kokusu geldiğini hissedeceksiniz. Tıpkı Babette Şöleni filminde olduğu gibi küçük ve mutaassıp bir kasabaya bir gün bir kadın ve kızı gelir. Bu kasvetli kasaba onların açtığı çikolata dükkanı sayesinde bir anda renklenir. Bir yandan da kasabanın halkıyla iyi ilişkiler kurmaya başlayan Vianne Rocher’un (Binoche) karşısına kasabasını eski geleneklere göre yönetmekte ısrarcı olan belediye başkanı çıkacaktır. Ama o da çikolatanın büyüsüne fazla dayanamaz.
Beyazperdenin İştah Açan Filmleri Beyazperdenin İştah Açan Filmleri Reviewed by sineMakale on Nisan 22, 2017 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Banner
Blogger tarafından desteklenmektedir.