Destansı Filmlerin Usta Yazarı: Philip K. Dick



Bugün sizlerle bilimkurgu tarihine altın harflerle geçen bir çok filmin belki de fazla tanınmayan yazarlarından biri olan Philip Kindred Dick ya da hayranları tarafından bilindiği şekliyle PKD’den bahsedeceğiz. Yazının sonunda ise yazar hakkında hazırlanan oldukça ilginç bir video bulabileceksiniz.


Yazdığı roman ve kısa hikâyelerle büyük bir kitleyi etkileyen ve bugün bilimkurgunun dahi çocukları arasında gösterilen Philip Kindred Dick de ne yazık ki yaşadığı dönemde yeterince ilgi görmeyenlerden. Belki de bunun en büyük sebeplerinden biri de sürdüğü naif yaşam tarzıdır. Yaşamının büyük çoğunluğunu ABD’nin Kaliforniya eyaletinde geçiren Philip Kindred Dick, yazarlık dışında bir radyoda klasik müzik programları yapmış ve bir plakçı dükkânı işletmiştir. 1977 yılında Fransa'da katıldığı bilim kurgu kongresinde "bilgisayar programı gerçekliğinde yaşıyoruz" diyecek kadar zamanının ilerisindeydi. Zihninde yarattığı dünyalarda varoluşu ve iktidarı sorgulayan Philip Kindred Dick’nin eserleri Azınlık Raporu (Minority Report), Bıçak Sırtı (Blade Runner), Gerçeğe Çağrı (Total Recall) gibi kült filmlere ilham vermiştir.


Çok sayıda romanı ve kısa hikayesi beyaz perdeye aktarılan yazar, Bıçak Sırtı filminin gösterime girmesinden kısa bir süre önce 1982 yılında hayatını kaybetmiştir.


Eserlerinden beyazperdeye aktarılan en bilindik filmler, “Androidler Elektrikli Koyun Düşler mi?” romanından uyarlanan Bıçak Sırtı, “We Can Remember It for You Wholesale” adlı öyküsünden uyarlanan Gerçeğe Çağrı, aynı adlı öyküsünden uyarlanan Azınlık Raporu, “Albemuth Özgür Radyosu” adlı romanından uyarlanan Radio Free Albemuth şeklinde sıralayabiliriz. Aşağıda onun eserlerinden uyarlanan tüm filmleri bulabileceğiniz bir liste paylaşsak da ileriki yıllarda bu listenin çok daha uzayacağı konusunda şüphemiz yok.


Blade Runner (1982)
Proini Peripolos (1987)
Total Recall (1990)
Confessions d’un Barjo (1992)
Screamers (1995)
Impostor (2001)
Minority Report (2002)
Naechureol siti- Natural City (2003)
Paycheck (2003)
A Scanner Darkly (2006)
Next (2007)
Screamers: The Hunting (2009)
Radio Free Albemuth (2010)
The Adjustment Bureau (2011)
Total Recall (2012)
Blade Runner 2049 (2017)

Son olarak, Philip Kindred Dick'in farklı bir yönüne daha değinmek istiyoruz. Kendisinin uzun süre ilgilendiği I Ching. Değişimler Kitabı olarak da bilinen I Ching, bir danışma kılavuzudur. 64 Hexagramdan oluşan kitaba soru sorulur ve çubuk kullanarak ya da yazı tura atarak karşılık gelen yorum okunur. Philip Kindred Dick, Yüksek Şatodaki Adam romanını yazarken I Ching kullanmıştır. 2.Dünya Savaşını, Almanya ve müttefiklerinin kazandığı alternatif bir dünyanın ele alındığı eser, 2015 yılında TV dizisi olarak çekilmiştir. Dizide, Ticaret Bakanı Tagomi karakterini bolca I Ching'li sahnelerde görebiliriz.

Şimdi Philip Kinred Dick ile ilgili bir dostumuzun hazırladığı ilginç bir videoyu sizlerle paylaşıyoruz. 


Destansı Filmlerin Usta Yazarı: Philip K. Dick Destansı Filmlerin Usta Yazarı: Philip K. Dick Reviewed by sineMakale on Nisan 25, 2017 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Banner
Blogger tarafından desteklenmektedir.