Aşkın Zerafeti: In The Mood For Love


Aydın Sever - 31 Mayıs 2017 

Uzakdoğu’nun önemli yönetmenlerinden Wong Kar Wai’nin yönetmenliğini yapıp aynı zamanda yapımcılığını da üstlendiği ve senaryosunu da kaleme aldığı 2000 tarihli başyapıtı “In The Mood For Love” (Aşk Zamanı) filmi, olağanüstü görselliği ve bu görsellikle çok uyumlu son derece güzel film müzikleriyle kavuşulamayan bir aşkı şiirsel bir biçimde anlatır.

Filmin dünyanın çeşitli festivallerinden aldığı 44 ödülü ve ayrıca 41 de adaylığı bulunmaktadır.

"In the Mood for Love" aşk filmleri içinde hatırı sayılır bir yer edinmiştir. Film aşkı olabildiğince doğal anlatırken sinema sanatında da zirvelerde gezinir. Yönetmen Wong Kar Wai filmin başından sonuna kadar bütün kadrajlarını bir ressam edasıyla oluşturmuş ve fondaki müzikle kusursuz bir birliktelik yakalamıştır. Fazla diyalog barındırmayan film sinemanın görsel gücünden olabildiğince faydalanır ve kişilerin beden diliyle son derece naif bir aşk hikayesi anlatır.

Film evli iki kapı komşusunun önce birbirleriyle arkadaş olmalarını daha sonra eşlerinin birbirleriyle birlikte olduğunu öğrenmelerini ve nihayetinde bundan sonra birbirleriyle yakınlaşmalarını anlatır. Fakat çiftimiz içlerindeki tutkuyu dışarı çıkaramayarak birbirlerine ait olamazlar ve aşklarını birbirlerine kavuşamadan yaşarlar. İkisi de bu konuda kararsız kalarak belki de ömürlerinin en güzel anlarını heba ederler. Öyle ki eşlerinin kendilerine bunu yapmasına rağmen onlar yine de aynı şekilde karşılık vermezler içlerinde yaşarlar bu aşkı. Aralarında inanılmaz bir çekim vardır. Kavuşulamayan aşkların belki de en güzeli yaşanır bu filmde. Wong Kar Wai’nin birbirine dokunmadan bu iki insan arasındaki tutku ve erotizmi anlatışı olağanüstüdür. Çok asil, masum, naif ve kıymetli bir aşk anlatılır bu filmde.

Özellikle filmin müziği ile birlikte slow motion çekilen sahneler enfestir. Klasik sahnemiz kadın ve erkeğin gece ayrı ayrı makarna almaya gittikleri sahnedir. Slow motion a geçilir. Kusursuz görüntüler ve müziğin de eşliğiyle bir sanat galerisi gezer gibi bu sahneyi izleriz. Bu sahnelerde müzik ile mükemmel bir uyum sağlayan kadrajlar, başrol oyuncularının fiziği ile müthiş bir uyum yakalayan kareler, özellikle kadın karakterin giydiği boyun kısmı kapalı kıyafetler enfestir. Maggie Cheung filmin başından sonuna kadar göründüğü her karede çok zarif ve güzeldir.


Sinemanın görsel bir sanat olduğunun en iyi ifadelerinden birini sergilemiştir bu slow motion sahneleriyle yönetmen. Normal çekimden çok daha fazla etkiye sahip bu görüntülerle yönetmen sanki değerli bir tablonun her karesini bize ağır ağır göstermek ister.




Aşkın Zerafeti: In The Mood For Love Aşkın Zerafeti: In The Mood For Love Reviewed by sineMakale on Mayıs 31, 2017 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Banner
Blogger tarafından desteklenmektedir.