Onun Gibi Biriyle Hiç Tanışmamıştık



Aydın Sever-27 Mayıs 2017

Robert Zemeckis'in 1994 yapımı filmi Forrest Gump (Tom Hanks) zeka seviyesi düşük bir adamın hikayesini anlatır.

Zeka seviyesi düşük olması bir dezavantaj olarak görünmesine rağmen Forrest fiziksel olarak son derece zor görünen işlerde önemli başarılara imza atar ve bunu fiziksel dayanıklılığı ve spora yatkınlığı ile bir nevi avantaja çevirir.

Vietnam Savaşı'ndan bir kahraman olarak dönen ve beyaz sarayda şeref madalyası ile onurlandırılan Forrest, masa tenisinde ülke çapında bir sporcu olur. Neredeyse bütün bir ülkeyi koşarak dolaşır ve bir fenomen haline gelir. Fakat bunları yaparken hiçbir şeyin farkında değildir. Ona bunları başarmak normal bir durummuş gibi gelmektedir. Bunlar için harcadığı olağanüstü bir çabası yoktur. Daha doğru ifadeyle bunu da yapmalıyım bunu da başarmalıyım gibi bir kaygısı yoktur Forrest'ın. Büyük bir tutkuyla aşık olduğu Jenny'nin (Robin Wright Penn) de sevgisini kazanan Forrest hayatta yapmak istediği her şeyi gerçekleştirir. Üstelik bunları da tam olması gerektiği gibi yapar. İyi bir baba bile olur Forrest.



Filmin zekası yüksek ama bunu hiçbir şekilde yararlı ve kendi meziyetlerini ortaya çıkaracak şekilde kullanamayan kişilere de ciddi bir eleştirel bakışı vardır.  “Yapmak istediğiniz bir işte gerekli çabayı gösterirseniz mutlak başarılı olursunuz” gibi muhafazakar bir söylemi olsa da Forrest Gump hem sinemasal olarak hem de hikaye olarak iyi bir filmdir. Zemeckis'in yönetmenlik becerilerini sonuna kadar sergilediği ve Tom Hanks, Robin Wright ve Gary Sinise'ın da müthiş performanslar sergiledikleri bir film olmuştur Forrest Gump. Altı dalda Oscar’a uzanan film Tarantino'nun filmi Pulp Fiction (Ucuz Roman) ile aynı sene yarışmış ve en iyi film ödülünü kazanmıştır. Bunun dışında Tom Hanks'in ders niteliğindeki oyunculuğu kendisine en iyi aktör ödülünü, yönetmen Robert Zemeckis'e de filmdeki üstün çabası en iyi yönetmen ödülünü getirmiştir. Film aynı zamanda çok önemli bir ödül olan en iyi uyarlama senaryo ödülüne de uzanmıştır. Ülkemizde de oldukça beğenilen bir yapım olan Forrest Gump, Türk izleyicisinin defalarca izlediği filmlerde başlardadır.


Klasik sahnemiz filmin başında tüyün göründüğü anda başlar. Robert Zemeckis'in tek plan çektiği bu tüy sahnesi yaklaşık iki buçuk dakika sürer. Sinema tarihinin en iyi açılışlarından ve en iyi tek plan çekimlerinden olan bu sahne filmle ilgili olarak da oldukça önemli ipuçları verir.




Onun Gibi Biriyle Hiç Tanışmamıştık Onun Gibi Biriyle Hiç Tanışmamıştık Reviewed by sineMakale on Mayıs 27, 2017 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Banner
Blogger tarafından desteklenmektedir.