Semtin Bitirim Çocuğu



Semih Kuru - 04 Mayıs 2017

Sam Raimi’nin yönetmenliğini yaptığı 2002 tarihli Örümcek Adam filminin vizyona girmesinin üzerinden tam 15 yıl geçti. Eleştirmenlere göre süper kahraman filmlerine yeni bir soluk getiren Örümcek Adam bir yandan geçmişe sahip çıkarken öte yandan yeni trendler yarattı.


Bugün izlediğimiz türde süper kahraman filmleri ilk olarak 2000'de Bryan Singer'ın X-Men'i ile beyazperdede arzı endam etti. Sam Raimi'nin 2002 tarihli Örümcek Adamı ise çıtayı oldukça yükseğe taşıyarak açılış hafta sonunda 100 milyon doları aşan ilk film oldu.


15 yıl sonrasında dönüp tekrar izlediğimiz filmin hem bir rehber olduğunu hem de türün sınırlarını çizdiğini görüyoruz. Bugün dünyanın sona ermesine engel olan, paralel evrenler arasında geçişler yapan, R dereceli western-komedi karışımıyla yeni sulara yelken açan süper kahraman filmleri görmeye çok alıştık. Raimi’nin filmi ise bunlardan çok uzaktır. Çizgi romanları oldukça iyi anlayan Raimi filminde gerçekçilik ile çizgi roman mantığı arasındaki dengeyi çok iyi oturtur.


Bugün süper kahraman filmlerinin oldukça ciddi, sert ve gerçekçi olmaya çalıştıklarını görüyoruz. Raimi’nin Örümcek Adam’ının heybesinde ise bunları bulamıyoruz.


Örümcek Adam’ı eşsiz yapan bir başka mevzu da Raimi’nin filme karakterini yansıttığı olgusudur ki bugün izlediğimiz birçok süper kahraman filmi bu özelliğe haiz değil. Yapımcı şirket Sony’nin üçlemenin tekrar çevriminde Marc Webb’i tercih etmesinden de anlaşılıyor ki muhtemelen bundan sonra ne Örümcek Adam ne de başka bir süper kahraman filminde gazete okuyan, telefon kulübesi kullanan eski moda bir süper kahramana kolaylıkla rastlayamayacağız.


Peter Parker-Örümcek Adam rolünde izlediğimiz Tobey Maguire de gerçekten film için çok doğru bir seçim. Maguire, sadece çizgi roman severler ve çocuklar için değil genel anlamda da karakterin bu kadar sevilmesinde en büyük etkenlerden biri diyebiliriz. Elbette hem Tobey Maguire’ın canlandırdığı Örümcek Adam hem de serinin tekrar çekiminde Andrew Garfield’ın canlandırdığı Örümcek adam zeki, hazır cevap ve eğlenceli bir karakter. Ama Maguire’ın canlandırdığı karakter daha sıradan, daha bizden, insana dokunan bir oyunculuk sergilerken Marc Webb ise sahip olduğu ego ile kendini gerçek bir süper kahraman olarak görüyor ve ona göre davranıyor.


Yukarıda da ifade ettiğimiz üzere belki bir daha Raimi’nin Örümcek Adamı tarzında bir süper kahramanı beyazperdede izleyemeyeceğiz. Ama şu da bir gerçek ki süper kahraman filmlerini izlemeyi seviyoruz hatta bayılıyoruz. Tüm bu başarının arkasında da hiç kuşku yok ki filmin cesur çıkışları ve gişede yakaladığı başarıyla “Örümcek Adam” var.  




Semtin Bitirim Çocuğu Semtin Bitirim Çocuğu Reviewed by sineMakale on Mayıs 04, 2017 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Banner
Blogger tarafından desteklenmektedir.