Spielberg'den Devrim Yaratan Bir Film




Aydın Sever - 21 Mayıs 2017

Steven Spielberg’in 1977 yılında çektiği aynı zamanda senaryosunu da yazdığı "Close Encounters of the Third Kind"(Üçüncü Türden Yakınlaşmalar) Uzaylıların düşman olarak lanse edildiği ve bunun üzerine senaryoların inşa edildiği sinemada, başka bir perspektiften bakarak uzaylılarla iletişim kurmayı temasında barındıran ve dost uzaylı kavramını sinemaya sokan ilk filmdir. Bilim kurgu sinemasında bir devrim olarak kabul edilen bu bakış açısı bilim kurgu senaryolarının da önünü açmış ve modernleşmesine öncülük etmiştir.

Çekildiği dönemde çağının ötesinde bir görsellik ve efektlerin yer aldığı film 1977 yılında çekilmesine rağmen aradan kırk yıl geçtiği halde hala kendini izletebilmektedir.

Spielberg’in filmografisinde de kendisinin çekmek istediği ilk film olma özelliği taşır. Dost uzaylı kavramıyla çok haşır neşir olmuş yönetmen "Jaws" ile yakaladığı gişe başarısını ve şöhreti bu başarıdan sonra istediği filmleri çekmek için kullanmaya başlamıştır. İşte Spielberg’in isteyerek çektiği ilk film "Close Encounters of the Third Kind" dır.

BU NOKTADAN SONRA FİLM HAKKINDA SÜRPRİZ BOZAN İÇERİK VARDIR!

Film 1945 yılında kaybolan uçakların Mojave Çölünde belirmesiyle başlar. Bilim adamları bu duruma bir anlam verememektedir. Bu arada birtakım insanlar UFO’larla karşılaşırlar ve bu insanların hayatlarında bazı değişiklikler olur. Roy Neary (Richard Dreyfuss) de bunlardan biridir. UFO olayına şahit olmuş ve o günden beri zihninde sürekli bir nesne belirmeye başlamıştır. Yaşantısında çılgınca şeyler yapmaya başlayan Neary’nin aile hayatı da bu durumdan etkilenir ve en sonunda karısı evden ayrılır. Neary zihninde canlanan görüntüyü evinde çamur ile şekillendirmeye çalışır. Bu arada TV de bu görüntüye benzer bir tepe görür. O tepeye doğru yola çıkar. Neary yalnız değildir. Kendisi gibi birçok insan vardır. Aynı şekilde oğlu kaçırılan Jullian Guiler de zihninde canlanan bu tepeye doğru yola çıkmıştır. Tepeye vardıklarında tabii ki ordunun burayı havada zehirli bir gaz olduğu için karantinaya aldığını öğrenirler. Fakat Neary ve Guiler’ın bu durum hayatlarında öyle büyük bir saplantı olmuştur ki bir şekilde tepenin en ucuna varırlar. Burada bilim adamları ve hükümet uzaylılar ile iletişim kurmaya çalışmaktadırlar. Fransız araştırmacı Claude (François Truffaut) uzaylılar ile anlaşabilecekleri bir ses sistemi geliştirmiştir. Sonunda beklenen uzay aracı gelir. Geliştirilen ses sistemi işe yaramıştır. Birkaç defa yapılan bu karşılıklı nota alışverişi sonucu uzay gemisi yere yaklaşır ve yıllardır kaybolan insanların aracın içinden çıktığına şahit oluruz. Jullian Guiler’in oğlu da bunların içindedir. Roy Neary ise uzaylılar tarafından özel bir insan olduğu düşünülerek götürülür.

Roy Neary filmde ilginç bir karakterdir. Karşılaştığı UFO olayı bütün yaşantısını değiştirir. Bu olay sonrasında çılgınca davranışlar sergileyen Neary, önce işinden sonra da ailesinden olur. Artık tek bir dayanağı vardır. Zihninde canlanan şeklin ne olduğunu anlamak. Sinemada en saplantılı karakterlerden birini başarıyla canlandıran Richard Dreyfuss, Jaws’tan sonra Spielberg ile ikinci çalışmasından da yüzünün akıyla çıkar. Spielberg filminde oyuncu olarak ünlü yönetmen François Truffaut’ya da yer verir.

Spielberg ile besteci John Williams'ın birlikteliği bu filmde de devam etmiştir. Williams’ın uzaylılarla iletişimde kullandığı notalar aynen "Jaws" filmindeki köpekbalığının göründüğü sahnelerdeki kadar basit, temaya uygun ve etkileyicidir.

Film daha sonradan E.T.’yi çekerek dost uzaylı kavramına zirve yaptıracak olan Spielberg’in bu filmden önceki provasıdır da denilebilir. Çünkü yönetmenin kendi ağzından en şahsi filmim E.T.’dir dediği bilinmektedir.


"Close Encounters of the Third Kind" sinemada yarattığı bakış açısıyla ve Spielberg’in kendi isteği ile çektiği ilk film olması açısından önemli bir yapımdır.
Spielberg'den Devrim Yaratan Bir Film Spielberg'den Devrim Yaratan Bir Film Reviewed by sineMakale on Mayıs 21, 2017 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Banner
Blogger tarafından desteklenmektedir.