Bir Dost Uzaylı Filmi:E.T.



Aydın Sever - 11 Haziran 2017

Bilim kurgu sinemasının çehresini Close Encounters of the Third Kind (Üçüncü Türden Yakın İlişkiler) filmi ile değiştiren Hollywood'un dahi çocuğu Steven Spielberg E.T. ile buna devam etmiştir.

Dost uzaylı kavramını sinemaya sokarak senaryo sıkıntısı çeken bilim kurgu sinemasına yeni bir boyut getiren Spielberg bununla birlikte bilim kurgu sinemasında yeni açılımlara ulaşmıştır.

Yönetmenin dost uzaylı temasının devamı olan E.T. "The Extra Terrestrial" 1982 yapımıdır. Spielberg'in kendi deyimiyle en kişisel filmidir.

E.T. bir uzaylıdır ya da her neyse sonuçta dünyalı değildir. O insanları sever. Onlara kötülük yapmak aklına bile gelmez. Çocukları çok sever hatta onlarla dost olur. Yaratık gibi görünür ama oldukça da sevimlidir. Tek istediği evine ve ailesine geri dönmektir. Kısacası biz dünyalılara yapabileceği en ufak bir kötülük yoktur. Hatta E.T. bu kavramın ne olduğunu bile bilmemektedir. Film boyunca izleyici E.T. 'yi çok sever. Ona kötülük yapmaya çalışanlara da karşıt tepki geliştirir. Spielberg'ün istediği de tam budur "dönüp kendimize bir bakmak". Yıllarca her şeye düşmanlık besleyen bir şekilde buna kendince bir sebep bulan insanoğlu görmediği ve bilmediği bir uzaylı kavramından da nefret etmiştir. Hatta ettirilmiştir. İşte Spielberg bu algıyı tam tersine çevirmiş ve insanların gerçekten sevebileceği bir uzaylı kahramanı olan E.T. 'yi çekmiştir.

E.T. birçok türü bünyesinde barındıran bir filmdir. Onun için bir bilimkurgu filmi diyebiliriz fakat aynı zamanda bir çocuk filmidir. Duygusal bir film olduğunu da rahatlıkla söyleyebiliriz E.T. nin.

Filmin başından sonuna kadar bir uzaylı başına bir şey gelmemesi için çocuklar tarafından korunur ve gezegenine geri dönebilmesi için kendisine yardım edilir. Bu filmde genel Hollywood klişelerinin aksine insanlardan korkup kaçan bir uzaylı portresi çizilmiştir. Belki de doğru olan budur. Önlem alınması gereken belki de dünyalılardır.

Aynı zamanda bir “kendini iyi hisset” filmidir E.T.

Sinema izleyicisinin film izlerken ne tarz bir beklenti içerisinde izlediği ve nasıl tepkiler verdiği üzerine bir deha olan ve izleyicide yaratmak istediği etkiyi en iyi şekilde gerçekleştirebilen yönetmenlerden olan Spielberg’in bu tarz hünerlerinin tümünü gösterdiği filmdir.


Filmden klasik sahnemiz ise E.T. nin en bilinen karesi olup filmin anımsanmasında önemli bir yeri vardır. Uçan bisiklet ile ayın görüntüsünün keşişmesi gerçekten enfestir.


Bir Dost Uzaylı Filmi:E.T. Bir Dost Uzaylı Filmi:E.T. Reviewed by sineMakale on Haziran 11, 2017 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Banner
Blogger tarafından desteklenmektedir.