Rocky'nin Ünlü Yönetmeni Yaşamını Yitirdi


Aralarında Rocky ve Karate Kid olmak üzere birçok başarılı filme imza atan Amerikalı ünlü yönetmen John G. Avildsen Los Angeles'ta 81 yaşında öldü.

John Guilbert Avildsen, 1935 yılında Illinois'teki Oak Park'ta dünyaya geldi. New York Üniversitesi'nde okuduktan sonra bir süre reklam metin yazarı olarak çalıştı.

Uzun bir süre yardımcı yönetmenlik ve görüntü yönetmenliği yaptıktan sonra birkaç küçük ölçekli film yönetti. İsmini duyurduğu ve oldukça olumlu eleştiriler aldığı film ise Peter Boyle, Dennis Patrick ve Susan Sarandon’un başrollerinde yer aldığı 1970 tarihli dram gerilim filmi "Joe" olur.             

Avildsen 1977’de Rocky filmiyle En İyi Yönetmen Oscar’ını kazanmış, film ise Martin Scorsese’nin Taxi Driver’ını geride bırakarak en iyi film ödülünü almıştır. Yönetmen 1983 yılında Traveling Hopefully ile En İyi Belgesel Dalında bir kez daha Oscar’a aday gösterilmesine karşın ödülü kazanamamıştır.


Yönetmen, Rocky filmi ile ilgili olarak verdiği röportajlarda başlangıçta bir boks hikayesinin kendisini heyecanlandırmadığını itiraf etmiş ve boks yapmanın aptalca bir şey olduğunu düşündüğünü dile getirmişti. Filmin senaryosunun (Stallone tarafından yazılmıştır) bir arkadaşından geldiğini ve uzun süre okumamak için dirense de en sonunda ısrarlara dayanamayarak okumaya başladığını söyleyen Avildsen  “ikinci ya da üçüncü sayfada Rocky kaplumbağaları Cuff ve Link ile konuşmaya başladı. Mükemmel bir karakter çalışması ve güzel bir aşk öyküsü olduğunu düşündüm. Ve evet dedim" derken Rocky 5’in yönetmenliğini üstlenmesinin de en büyük hatalarından biri olduğunu söyler.

Rocky filmindeki başarısının ardından ünlü Saturday Night Fever için anlaşma yapmış ancak hikaye konusunda yapımcıyla farklı düşünmesi sebebiyle projeyi bırakmıştır. Projeden ayrıldıktan sonra verdiği bir röportajda “istemediğin bir şeyi yapmaktansa yapmamak daha iyidir” diyecek kadar ilkeli bir yönetmendir.

Filmlerinde bir şekilde başarıya ulaşan kaybedenleri konu eden Avildsen'ın diğer filmleri arasında Susan Sarandon ve Peter Boyle'un rol aldığı dramatik gerilim filmi "Joe" (1970), Jack Lemmon'un olağanüstü bir performans sergilediği, "Save the Tiger" (1973), başrolünde Burt Reynolds’un yeraldığı komedi filmi "W.W. and Dixie Dancekings "(1975), George C. Scott ve Marlon Brando'nun rol aldığı gerilim filmi "Formula" (1980); John Belushi ve Dan Aykroyd'un oynadığı korku komedi "Neigbours",  Molly Ringwald'ın rol aldığı "For Keeps?" (1988), Morgan Freeman'ın kariyerini başlatan "Lean on Me" (1989) adlı drama sayılabilir.


Büyük çıkışını Rocky filmine ve Avildsen’in senaryosuna şans vermesine borçlu olan Stallone ise Avildsen’in ölümü üzerine yaptığı açıklamada, “her şeyi John Avildsen’e borçluyum" diyerek, Rocky’i bir film haline getirenin Avildsen’in tutkusu, inancı ve kalbi olduğunu söyledi. “O benim hayatımı değiştirdi ve ona sonsuza kadar borçlu kalacağım” diyen Stallone açıklamasını “onu özleyeceğim" diyerek tamamladı.


1977-1990 yılları arasında Ulusal Kurulunda görev yaptığı The Director’s Guild ise yayınladığı açıklamada , "Sevgili yönetmen John Avildsen'ın vefatından dolayı büyük üzüntü içindeyiz" diyerek Avildsen’in ikonik Rocky filmiyle 1976'da DGA Ödülünü de kazandığı hatırlatıldı.


Haberleştiren: Semih Kuru - 17 Haziran 2017 
Rocky'nin Ünlü Yönetmeni Yaşamını Yitirdi Rocky'nin Ünlü Yönetmeni Yaşamını Yitirdi Reviewed by sineMakale on Haziran 17, 2017 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Banner
Blogger tarafından desteklenmektedir.