Bir Chaplin Başyapıtı: Altına Hücum


Aydın Sever – 18 Ağustos 2017

Charlie Chaplin'in 1925 tarihli başyapıtı The Gold Rush – Altına Hücum sinema tarihinde önemli bir yere sahip olan filmlerdendir.

Chaplin filmin yönetmenliğini, yapımcılığını, senaryo yazarlığını yapmış, başrolünde oynamış daha sonradan da müziklerini besteleyip onları da filme eklemiştir.

Chaplin, ülkemizde Şarlo olarak bilinen küçük serseriyi (Little Tramp) canlandırır. Küçük serserinin Alaska'ya altın aramak için gelmesi, burada yaşadığı sıkıntılar ve imkânsızlıklar içinde oluşan komik olayların ve kahramanımızın aşkı bulmasının anlatıldığı film komedi ve trajediyi aynı anda sunar izleyiciye.



Chaplin'in yönetmenliğinde seyirci, mükemmel bir dengede bu zıt duyguları yaşar. Küçük serseri bir sahnede açlıktan ayakkabısının bağcıklarını aynen bir makarna gibi yer. Son derece trajik olan bu sahne dönemine göre olağanüstü bir mizahla yansıtılır. Seyircinin hüzün ile komediyi çok iyi harmanlaması için Chaplin elinden gelen her şeyi yapar. Çekim süresince çok fazla tekrarı yapılan bu sahne dışında Chaplin'in filmde belki de bu sahneden daha öte bir sahnesi daha vardır. O da çöreklere çatalları geçirerek yaptığı o müthiş dans. Yaklaşık bir dakika süren bu şölen, Chaplin'in oyunculuk gücünün de zirvelerinden biridir. Çok ufak bir enstantane olmasına rağmen sinema tarihine geçen en ilginç sahnelerden biridir bu dans sahnesi. Chaplin'in oyunculuk gücü, yaratıcılığı, müzikal yeteneği ve sinema dehası bu bir dakikalık sahnede tüm benliğiyle ortaya çıkar.

Bu iki sahneyi dilerseniz izleyelim. Yine daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi filmin 1925 yılında çekildiğini düşünerek izlerseniz kesinlikle sahnelerden daha fazla keyif alacaksınız.


Meraklısı Charlie Chaplin filmleri hakkındaki diğer yazılarımıza buraya tıklayarak ulaşabilir.




Bir Chaplin Başyapıtı: Altına Hücum Bir Chaplin Başyapıtı: Altına Hücum Reviewed by sineMakale on Ağustos 18, 2017 Rating: 5

2 yorum:

  1. Chaplin sadece o dönemler için değil çağımız için de çok büyük bir oyuncu/yönetmen ve senaristtir. Özellikle sistem eleştirisini insanları güldürerek öyle güzel yapar ki!
    O yüzden hala filmleri keyifle izlenir ve eminim bir 50 yıl sonra da izlenecek.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız, tam anlamıyla bir sinema dehası.

      Sil

Banner
Blogger tarafından desteklenmektedir.