Samimi Bir Bağımsız Film:Saygın Vatandaş


Aydın Sever – 20 Ağustos 2017

Bugün izlediğim bir filmden bahsedeyim size. Filmin adı Saygın Vatandaş - El Ciudadano Ilustre. Yönetmenleri Gastón Duprat ve Mariano Cohn. Birçok festivalden ödülle dönen bağımsız bir yapım. Uzun zamandır bana bu kadar keyif veren bir bağımsız film izlemedim desem yeridir.

Film Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan ve bunu bir düşüş olarak gören Daniel Mantovani isimli bir yazarın geçirdiği bir dönemi anlatıyor.

Daniel kazandığı birçok ödülü reddetmiştir. Doğup büyüdüğü Arjantin kasabası Salas’ın kendisini davet etmesi üzerine oraya dönmeye karar verir. Kasaba halkının oldukça ilgi gösterdiği Daniel, daha sonradan buradaki muhafazakâr insanlar tarafından rahatsız edici bulunur. Kendisinin kibirli fakat tutarlı bakış açısı ile kasaba halkının cahilliğinin bir noktada karşı karşıya gelmesi Daniel'ın hayatında hiç beklemediği şeyler yaşamasına neden olacaktır.

Filmde bir sanatçının hayata bakışına şahit oluruz. Bu kişi olabildiğince tutarlıdır. Dingin, günlük hayatını sanatıyla birleştirmiş, insanlarla ilişkilerinde daha önceden tespit etmediği bir sürpriz yaşamayan, yaşantısına hakim, kendince gelgitleri olan ama bunları özümsemiş ve kendinden fazla taviz vermeyen biridir Daniel. Muhalif bir yanı vardır. Nobel ödülü genel bir beğeni olduğu için pek de memnun etmez onu. Romanlarındaki karakterler ve beslendiği kaynaklar büyüdüğü yer olan Salas’a aittir. Bütün romanlarının kaynağı burasıdır. Salas, Daniel'ın bir yazar olarak hiçbir zaman ayrılamadığı fakat kendisi olarak hiç dönemediği kasabasıdır.



Filmde anlatılmak istenen, insanların yaşadıkları hayatlar farklı da olsa özlerinin pek değişmediğidir. Doğduğu yere geri dönen Daniel, burada bir şeylerin farklı olacağını umar. En azından uzak kaldığı masumiyetin ve doğallığın yaşadığı Barcelona'dan daha çok Salas’ta olduğunu düşünür. Ama hayatının en kötü günlerini insanların bağnazlığı yüzünden burada yaşar.

Film kent yaşamından bunalıp doğal ortamlara hasret kalan insanlara da farklı bir bakış açısı sunuyor. "Gittiğiniz yerde mutlaka özlediğiniz daha doğal bir görünüm olacaktır. Fakat bu insanlar için söz konusu değildir. İnsanlardan her yerde her şeyi beklemelisiniz." söylemiyle hareket ediyor film.

Yönetmenlik adına iyi kurgulanmış, ağır bir konusu olmasına rağmen izleyiciyi sıkmayan özgün bir filmle karşı karşıyayız. Film bağımsız sinemanın bütün karakteristik özelliklerinden beslenirken kendine has bir duruşu da iyi bir şekilde sergiliyor.

Filmin hayata, sanata, insan ilişkilerine dair çok güzel replikleri olduğunu söyleyebilirim.

Daniel Mantovani rolüyle Oscar Martinez'in harika bir oyunculuk çıkardığını belirtelim.

Bu samimi filmi izlemenizi tavsiye ederim. Gerçekten keyif alacağınızı düşünüyorum. Emin olun sıkılmayacağınız bir bağımsız filmle karşı karşıyasınız. Özellikle filmdeki repliklerden kafanızdaki insan ilişkileri ya da sanat felsefesine ilişkin fikirlerinize güzel cümleler ekleneceğine eminim.


Bağımsız film "Can" dır. Sonraki yazımızda görüşmek üzere.


Samimi Bir Bağımsız Film:Saygın Vatandaş Samimi Bir Bağımsız Film:Saygın Vatandaş Reviewed by sineMakale on Ağustos 20, 2017 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Banner
Blogger tarafından desteklenmektedir.