Şiddetin Ozanı Sam Peckinpah'dan Vahşi Belde



Aydın Sever – 15 Ağustos 2017

Sam Peckinpah’ın 1969 yapımı The Wilde Bunch / Vahşi Belde filmi hem western türüne hem de aksiyon sinemasına getirdiği yeniliklerle sinema tarihinde kendine ayrıcalıklı bir yer edinmiştir.

Sinema tarihinde şiddetin en iyi anlatıcısı olan “Bloody” lakaplı Sam Peckinpah’ın günümüz aksiyon sinemasına olan katkıları çok büyüktür.  Aksiyon filmlerindeki şiddet unsuru ve estetik Peckinpah’ın filmlerinden sonra sinemada bambaşka bir boyut kazanmıştır.

Günümüzde şiddeti en sık kullanan yönetmenlerden biri olan Tarantino’nun ve aksiyon sinemasının önemli ustalarından John Woo’nun en çok etkilendikleri yönetmenlerin başında gelen Peckinpah; şiddetin ve erkek kahramanların, silik ve güven vermeyen kadınların, kaybeden karakterlerin çerçevesinde oluşturduğu filmleriyle özgünlüğün doruğunda bir sinema yaratmıştır.

Peckinpah’ın sinemasında aksiyon sahnelerinde sinema tarihinde nerdeyse ilk olarak kullanılan slow motion tekniği ile kan revan içindeki sahnelerin stilize ve bale tadında olması daha sonra birçok yönetmene ilham vermiştir.

1969 tarihli The Wilde Bunch klasik westerni bir nevi tarihe gömmüş ve westerne apayrı bir soluk getirmiştir. Tarantino’nun da Reservoir Dogs / Rezervuar Köpekleri filminin açılışında bir nevi saygı duruşunda bulunduğu film, sinema tarihinin en çok bilinen karelerinden biri olan silahşorların birlikte yürüdükleri sahneyle anılır.


  
Kısaca The Wild Bunch filminin konusuna da değinelim. Son vurgun olarak bir banka soygununa giren Pike ve çetesi peşlerindeki kelle avcısı Thornton’ın kurduğu pusu nedeniyle başarısız olur. Thornton aynı zamanda Pike’ın eski arkadaşıdır ve onları yakalamak için şartlı serbest bırakılmıştır. Bu soygundan sağ kurtulan çete üyeleri Meksika’ya doğru yol alırlar. Burada da karşılaştıkları bir generalin istekleri başlarını belaya sokacaktır. Bu arada Thornton hala peşlerindedir. Bundan sonrası artık tüm gerçekliğiyle çete üyelerinin hayatta kalma mücadelesidir.

Filmin başında ve sonunda yer alan çatışma sahneleri alabildiğine şiddet içerir ama bu şiddet bir o kadar da sanatsal bir anlatıma sahiptir. Olabildiğince görsel olması için uğraşılmış bu sahneler filmin halen hafızalarımızda yer almasını sağlar.

Filmde William Holden ve Ernest Borgnine de iyi bir performans sergiler.


İşte The Wild Bunch’ın sonundaki çatışma sahnesi. Bu sahneyi izlerken gördüklerinizin sinemada ilk defa yapıldığını düşünüp izlerseniz daha fazla keyif alacağınızı söyleyebilirim.


Şiddetin Ozanı Sam Peckinpah'dan Vahşi Belde Şiddetin Ozanı Sam Peckinpah'dan Vahşi Belde Reviewed by sineMakale on Ağustos 15, 2017 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Banner
Blogger tarafından desteklenmektedir.