Çavdar Tarlasındaki Asi


Münzevi yaşam tarzıyla tanınan, yirminci yüzyıl edebiyatının en ünlü ve belki de en tartışmalı yazarlarından biri olan Jerome David Salinger’ın, Kenneth Slawenski’nin kaleme aldığı J.D. Salinger: A Life isimli biyografisinden uyarlanan Rebel in the Rye – Çavdar Tarlasındaki Asi geçtiğimiz günlerde vizyona girdi.

Mad Max:Fury Road, A Single Man  gibi filmlerden aşina olduğumuz Nicholas Hoult’un Salinger’i canlandırdığı film geçtiğimiz yüzyılın ortalarında New York’un renkli arka planının tam ortasında geçiyor ve yazarın gençlik arayışlarından aşk hayatına, oradan katıldığı İkinci Dünya Savaşı’nın cephelerine uzanıyor.  Tüm bunlar Salinger’in ünlü eseri Çavdar Tarlasında Çocuklar’ı yazmasını sağlayan deneyimleri oluşturuyor. Bu noktada modern zamanların başyapıtları arasında sayılan kitaptan da biraz bahsetmek gerek. Yazıldığı 1951 yılından bugüne kadar tüm zamanların en çok okunan kitaplarından biri haline gelmiş ancak ahlak dışı bulunduğu için uzun yıllar ABD’de yasaklı bir kitap olarak kalmıştır. Türkçede Gönülçelen olarak da bilinen kitapta olaylar bir anti-kahraman olan Holden Caulfield'ın ağzından anlatılır. Yazar yaşadığı dönemde kitabın sinema ve sahneye uyarlanması için gelen tüm teklifleri reddetmiştir.




Nicholas Hoult’un yanı sıra iki Oscarlı usta oyuncu Kevin Spacey ile Sarah Paulson’un da oyuncu kadrosunda yer aldığı Çavdar Tarlasındaki Asi, az sayıda insanın anlayabildiği bir dehanın yaşamına farklı ve etkileyici bir açıdan bakıyor.

Filmin yönetmenliğini yapan ve daha çok TV dizilerinden tanıdığımız Danny Strong’un yazarla tanışması henüz on dört yaşında bir çocukken olmuş. Yazarın okuduğu ilk kitabın Çavdar Tarlasındaki Çocuklar olduğunu söyleyen yönetmen, kitabının hislerini yansıttığını ifade etmiş verdiği röportajda. Kitabı hayatı boyunca aklından çıkaramayan yönetmen, eline geçen ilk fırsatta da J.D. Salinger’in Kenneth Slawenski tarafından kaleme alınan yaşam hikayesi olan 2010 tarihli J.D. Salinger: A Life’ın haklarını satın almış.

Strong kitabın yayın haklarını aldıktan sonra birçok başarılı filmin de yapımcılığını yapan Bruce Cohen ile Molly Smith, Trent Luckinbill ve Thad Luckinbill gibi isimlerden oluşan Black Label Media ile işbirliğine gitmiş.

Yazının sonunda bu ilginç filmin Türkçe altyazılı fragmanı ile sizleri baş başa bırakmak istiyorum. İyi seyirler…


Çavdar Tarlasındaki Asi Çavdar Tarlasındaki Asi Reviewed by sineMakale on Ekim 09, 2017 Rating: 5

2 yorum:

  1. Ben Çavdar Tarlasında Çocuklar kitabı okudum. Bana hitap etmedi açıkçası, pek beğenmedim. Bir yazarın hayatını anlattığı için ve oyuncu kadrosunu sevdiğim için filmini izleyebilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özellikle Kevin Spacey için bile izlenebilir. Kitabı okuyan biri olarak izledikten sonra da yorumunuzu öğrenmek isterim

      Sil

Banner
Blogger tarafından desteklenmektedir.