Kült Bilimkurgu, Efsane Yönetmenle Yeniden Geliyor



Frank Herbert’in ünlü bilimkurgu serisinden ilk kez 1984 yılında David Lynch tarafından sinemaya uyarlanan Dune bu kez Denis Villeneuve tarafından yönetilecek. Filmin Denis Villeneuve tarafından yönetileceğine ilişkin ilk duyuru serinin yazarı olan Frank Herbert’in oğlu olan Brian Herbert’in attığı tweet ile duyuruldu. İddialara göre bu iddialı eser tek bir film olarak değil bir seri olarak beyazperdeye aktarılacak.

Geçtiğimiz yıl yayın hakları Legendary Entertainment tarafından alınan Dune serisinin yönetmeni olarak kısa süre önce vizyona giren bir başka bilimkurgu klasiği olan Blade Runner’ın devam filmi Blade Runner 2049’un da yönetmenliğini yapmış ve oldukça iyi eleştiriler alan Denis Villeneuve yapacak. Denis Villeneuve sadece Blade Runner 2049 ile değil son yılların en iyi bilimkurgu filmlerinden biri olarak gösterilen Arrival ile de tanınıyor.

Evrenin ileriki zamanlarında fütüristik bir çöl gezegeni olan Dune’a hakim olmak isteyen ırkların savaşını anlatan ilk filmin senaryosunu da yine David Lynch yazmıştı. Filmin başlıca rollerinde ise Kyle MacLachlan, Sting, Jose Ferrer, Virginia Madsen, Linda Hunt, Patrick Stewart, Max von Sydow, Sean Young ve Jürgen Prochnow gibi isimler yer almıştı.


Denis Villeneuve

Yeni filmin hikayesi Herbert’in 1965 tarihli romanından doğrudan uyarlanacak. Bu anlamda Lynch’in 1984 tarihli filminden farklı olacak. Villeneuve yaptığı bir röportajda ​​bu durumu "David Lynch filmiyle hiçbir bağlantısı olmayacak" diyerek açık açık söylemiş zaten. David Lynch’in en iyi film yapımcılarından biri olduğunu ve ona saygı duyduğunu ifade eden Villeneuve her ne kadar Lynch’in Dune uyarlamasından çok etkilense de izlediği filmin hayal ettiği şey olmadığını da sözlerine eklemiş.

Gerçekten de bilimkurgu edebiyatının bir klasiği olan Dune sinemaya uyarlandığında eleştirmenler ve izleyiciler tarafından çok da sıcak karşılanmamıştı. Günümüz bilim kurgu sinemasının artık tartışmasız en iyi isimlerinden biri olan Denis Villeneuve’nun elinden oldukça kaliteli bir film çıkacağı konusunda herhangi bir kuşkumuz yok. Filme ilişkin haberler geldikçe paylaşmaya devam edeceğiz.


Şimdilik sizleri 1984 tarihli Dune filminin fragmanıyla baş başa bırakalım….


Kült Bilimkurgu, Efsane Yönetmenle Yeniden Geliyor Kült Bilimkurgu, Efsane Yönetmenle Yeniden Geliyor Reviewed by sineMakale on Kasım 19, 2017 Rating: 5

5 yorum:

  1. Bilim-kurgu tarzı filmleri hep sevmişimdir, bunu da izlemek isterim :)

    YanıtlaSil
  2. David lynchinkinden daha iyi olur umarım. Bu kadar harika bir eser iyi bir uyarlamayi hakediyor. Kim nasıl yaparsa yapsın kitabın yerini tutacagini sanmıyorum gerçi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size katılıyorum. Ama Denis Villeneuve’nun filmografisindeki başarıya bakınca iyi bir film çıkacağı ortada

      Sil
  3. yönetmen de iyimiş. dune izledim okudum bi de oyunu bile vaaar :)

    YanıtlaSil

Banner
Blogger tarafından desteklenmektedir.