En İyi 10 Erotik Gerilim Filmi



Dram filmleri gözyaşlarımızın süzülmesine,  aksiyon filmleri kalp atış hızımızı yükseltmeye, romantik filmler duygularımızın coşmasına sebep olur.  Bununla birlikte sadece erotik gerilim filmleri insan duygularının heyecanını bir gerilim filmiyle birleştirip doğrudan insanın en ilkel doğasına hitap edebiliyor.

Bu tür içinde de çekilen filmlerin birçoğu eski klişeler, karton karakterler ile cinsellik ve şiddetin cazibesine güvenerek piyasaya çıkarlar. Çok az sayıda erotik gerilim filmi ise en iyi filmlerden oluşan listelerde zirveyi zorlar.  Stanley Kubrick’ten Paul Verhoeven’a, Brian De Palma’dan Wachowski kardeşlere kadar sinema cemiyetinin önemli isimlerinin kamera arkasına geçtiği bu filmlerin her ne kadar günümüzde internet üzerinden pornografiye kolay erişim nedeniyle büyük ölçüde gözden düşse de sinefillerin akılların bir köşesinde her zaman önemli bir yerleri olacak.

Türün meraklısı bu filmleri elbette bilecektir ama merak edenler ve en iyi on erotik gerilim filmi nedir diye soranlar için bir liste hazırladım.

1. Eyes Wide Shut – Gözleri Tamamen Kapalı (1999)


Listenin başında Stanley Kubrick’in yönettiği aynı zamanda senaryosunu da Arthur Schnitzler’un romanından Frederic Raphael’le birlikte kaleme aldığı Eyes Wide Shut ya da Gözleri Tamamen Kapalı var.   Başrollerinde Tom Cruise, Nicole Kidman ve Sydney Pollack’ın üstlendiği film ne yazık ki Kubrick’in aynı zamanda son filmi olma özelliğini taşıyor. Evli bir çiftin gizli cinsel arzularını keşfe çıktıkları bir parti ve gerilimli saatlerin anlatıldığı filmde Kubrick ustalıklı çekimleri ve kullandığı zengin renkler ile her zaman olduğu gibi ikonik diyebileceğimiz bir çok sahne yaratmayı başarmıştır.  Beyazperdede önemli bir yere sahip olan film bir çok tartışmayı da beraberinde getirmiş, izleyiciye evlilik, sadakat ve cinselliği sorgulatmayı başarmıştır. 

2. Basic Instinct – Temel İçgüdü (1992)


Böyle bir liste hazırlanır da Temel İçgüdü içinde olmaz mı? Elbette bu film konuşulduğunda ilk akla gelecek sahne Sharon Stone’un sorgu odasında yarattığı ambianstır.   Temel İçgüdü’ye gelene kadar Gerçeğe Çağrı, Robocop gibi üst düzey bilim kurgu filmlerini çeken Paul Verhoeven’ın yönettiği film, bir buz kıracağı ile öldürülen eski bir rock yıldızının katilinin peşine düşen dedektif Detektif Nick Curran (Michael Douglas) ile şüpheli Catherine Tramell (Sharon Stone) arasındaki gerilimli ve erotizm dozu yüksek ilişkiyi anlatır.  Elbette filmde en büyük başarı bizatihi Sharon Stone’a aittir.


3. Body Heat (1981)


Kutsal Hazine Avcıları, Star Wars: The Empire Strikes Back, Star Wars: Return of The Jedi gibi filmlerin başarılı senaryo yazarı Lawrence Kasdan’ın hem yazıp hem yönettiği Body Heat, başrol oyuncusu William Hurt’ın en iyi filmlerinden biri olarak gösterilirken diğer başrol oyuncusu Kathleen Turner’ın ise kariyerinin ilk ve en seksi rolüdür. Bu iki oyuncu dışında Richard Crenna, Mickey Rourke gibi isimlerin de yer aldığı bu modern kara filme erotizm dozunun yüksekliğinden dolayı yaş sınırlaması getirilmiştir. Florida’nın sıcak atmosferinde geçen filmin senaryosu ise yine Kasdan tarafından büyük ölçüde Billy Wilder’ın 1944 tarihli filmi Double Indemnity-Çifte Tazminat’tan esinlenilmiştir.

4. Body Double – Sahte Vücutlar (1984)


Filmlerinde gerilim, cinayet, tutku, psikolojik rahatsızlıklar gibi temaları bolca işleyen yönetmen Brian De Palma’nın 1984 tarihli filmi olan Body Double, kimilerine göre Hitchcock’a bir saygı duruşu. Filmde bir yandan oyuncu olmak için çabalarken öte yandan Hollywood’da ek iş yapan Jake (Craig Wasson) ve karşı komşusunun onu baştan çıkarmak için yaptıklarını izleriz.   Filmin diğer oyuncuları ise Gregg Henry, Melanie Griffith, Deborah Shelton. Bu arada merak edenler için Body Double’ın bir sinema terimi olduğunu ve filmlerde vücutlarını göstermek istemeyenlerin yerine vücudu ona benzer bir figuranın oynaması anlamına geldiğini ekleyelim.

5. Bound – Tuhaf İlişkiler (1996)


Wachowski kardeşler dediğimizde aklımıza ilk olarak Matrix filmleri gelse de kardeşler kariyerlerine Jennifer Tilly, Gina Gershon ve daha sonra Matrix’te de birlikte çalışacakları Joe Pantoliano'lu kadrosuyla  bir erotik gerilim filmi olan Bound ile başladılar. Cezaevinde beş yılını geçiren Corky yeni hayatına uyum sağlamak için taşındığı apartmanda para aklayan bir gangster ve onun yanında parası için duran kız arkadaşı Violet ile tanışır. Bir süre sonra Corky ve Violet arasındaki ilişkin şekli değişir ve tutkulu bir aşka döner. Bound, şimdiye kadar ana akım bir filmde tasvir edilen en canlı ve düpedüz inandırıcı seks sahnelerinden bazılarını içeriyor.  Çünkü bu sahnelerin kareografisi Susie Bright adında bir "seks eğitimcisi" tarafından yapılmış. 

6. The Last Seduction (1994)


John Dahl’ın yönettiği ve Steve Barancik’in yazdığı The Last Seduction eleştirmenler tarafından oldukça beğenilse de gişede hüsrana uğrayan bir film. Özellikle filmin başından sonuna hiç taviz vermeden sıcak ve çılgın bir kötü kadını oynayan başrol oyuncusu Linda Fiorentino’nun mükemmel performansına dikkat çekilen filmde Bridget Gregory adındaki güzel ve zeki bir kadının kocasıyla sürdürdüğü sıradan hayatı, kocasının uyuşturucu işinde olduğunu öğrenmesiyle değişir. Kocasından yüklü bir miktar para çalan Bridget izini kaybettirmek isteyecek kocası ise peşine bir dedektif takacaktır. Filmin diğer oyuncuları Peter Berg ve Bill Pullman.

7. Fatal Attraction – Öldüren Cazibe (1987)



Şüphesiz bugüne kadarki en ünlü erotik gerilim filmlerinden biri olan Öldüren Cazibe, en iyi on gerilim filmi listemizdeki Temel İçgüdü’den sonra Michael Douglas'lı ikinci film.

Filmde ailesinin şehir dışında olmasını fırsat bilen Dan Gallagher bir gecelik kaçamak yapmak ister ama sonrasında bu kaçamak ona pahalıya patlar.Vizyona girdiği yıl olan 1987’de en iyi gişe yapan film olan Öldüren Cazibe, ihanetin sonuçlarını net bir şekilde anlatıyor. Başrolde Michael Douglas’ın yanı sıra Glenn Close var. Altı dalda Oscar adaylığı olan Öldüren Cazibe, ilişkideki gerginliği gerçekçi bir şekilde tasvir ederek izleyiciyi her dakika daha fazla rahatsız eden bir film.

8. Swimming Pool - Havuz (2003)



Ludivine Sagnier’in, son yılların en seksi rollerinden birini oynadığı filmin yönetmeni ise François Ozon. Charlotte Rampling’in canlandırdığı yazarı Sarah Morton yeni romanı için ilham arayışı içerisine yayıncısının önerisiyle Londra’dan Fransa’ya gider. Burada kurduğu disiplinli çalışma sistemi bir gece ansızın eve gelen Julie'nin pervasızlığı ve seks üzerine kurulu yaşam tarzı ile sarsılır.

9. Dressed to Kill – Öldürmeye Hazır (1980)


Brian De Palma, Carrie (1976), Body Double (1984) ve Tutku (2012) gibi filmlerde de görüleceği üzere bu tarzı oldukça fazla seviyor.

Cinayetlerini kadın kılığı giyerek işleyen bir katilin anlatıldığı film, gösterime girdiği dönemlerde homofobik olmakla itham edilmiş, sonraki yıllarda ise kullandığı korku gerilim unsurlarıyla neredeyse bir kült seviyesine ulaşmıştır.

10. The Fourth Man (1983)


Paul Verhoven’in eski filmlerinden biri olan The Fourth Man pek fazla bilinmese de kendisine Hollywood'da kariyer yapmasının önünü açma konusunda yardımcı olmuştur.

Bir konuşma yapmak üzere davet alan yazar Gerard Reve tren istasyonunda yakışıklı bir adam görür ve ondan etkilenir. Gittiği şehirde Christine adına bir kadınla tek gecelik bir ilişki yaşayan Reve kadının fotoğraflarında istasyonda gördüğü adamı görür ve onu eve çağırması konusunda Christine’i ikna eder.

En iyi on erotik gerilim filmini listelemeye çalıştığım bu yazının sonunda size de sormak isterim bu listede eksik kaldı dediğiniz film var mı?


En İyi 10 Erotik Gerilim Filmi En İyi 10 Erotik Gerilim Filmi Reviewed by sineMakale on Kasım 08, 2017 Rating: 5

2 yorum:

  1. heeeey eyes wide shut hiç sevmem. diğerlerini izledim. body heat çok sevdiğim film. last seduction hatırlamadım bi bakıyım. erotik gerilim daha vardır yaaaa şimdi hatırlamyom ama olmalı. havuzun orjinali var. alain delon. çok iyi film.

    YanıtlaSil
  2. dur bak, the big easy var, ellen barkin, güzel film yaaa, the hunger var, susan sarandon, the fabulous baker boys, michelle pfeiffer. :)

    YanıtlaSil

Banner
Blogger tarafından desteklenmektedir.