Anadolu Rock Müziğini Ayağa Kaldıran Bir Proje

Ceyhun Şen, İllüstratör

Bu yazımda tesadüf eseri rastladığım bir Youtube kanalını tanıtmak istiyorum. Yanlış anımsamıyorsam Turist Ömer filmlerinden bir tanesinin şarkısını arıyordum. Bir çok videonun içerisinde inanılmaz illüstrasyonlar eşliğinde dinledim Turist Ömer Boğa Güreşçisi filminde Erol Büyükburç’un seslendirdiği Manolya şarkısını Anatolian Rock Revival'ın Youtube sayfasında...

Arkasından onlarca şarkıyı hazırlanan özenli illüstrasyonlar eşliğinde dinledim / izledim.

60’lı yıllardan itibaren tüm dünyayı kasıp kavuran rock müziğin ülkemizdeki yansıması bilindiği üzere Anadolu Rock adı verilen müzik akımı oldu. Cem Karaca, Erkin Koray, Fikret Kızılok, Moğollar, Apaşlar, Üç Hürel, Ersen ve Dadaşlar gibi birçok ismin yıldızını parlattığı bu akım saykodelik müziğin de yoğun etkisi altında kalmıştı.

Anatolian Rock Revival Project, adından da anlaşılacağı üzere Anadolu Rock müziğini bir canlandırma projesi ve kaliteli bir ekibin elinden çıkma. 1960’lardan 80’lere kadar dikkat çeken Anadolu Rock parçalarını türün hayranları için hazırlayıp Youtube kanallarında yayınlıyorlar.

Tamamen gönüllülük üzerine ilerleyen proje, başında Gökhan Yücel’in olduğu ve yedi kişiden oluşan Fikr’et isimli bir reklam ajansı tarafından 2014 yılında hayata geçirilmiş. Gökhan Yücel verdiği bir röportajda “bu şarkıları herkesin öğrenmesini nasıl sağlayabiliriz” diyerek yola çıktıklarını ifade ederek şarkıları olduğu gibi yayınlamanın da bir seçenek olduğunu ancak bu benzersiz eserlere saygı duruşunda bulunabilecek işler yapmak istedikleri için her parça için ayrı bir tasarımcının elinden çıkan bir posterle şarkıları yayınladıklarını söylüyor.

Projenin ilk posterleri Zeynep Başay, Sedat Girgin, Ethem Onur Bilgiç, Mert Tugen, Kaan Bağcı ve Deniz Tarsus tarafından hazırlansa da ilerleyen zamanlarda farklı grafikerler de işe gönüllü olarak dahil olmuşlar.  

Dönemin tanınmış sanatçılarının yanı sıra bu kategoride müzik yapan ve oldukça iyi işler çıkaran L.S.D. Orkestrası, Optikler, Meteorlar, Yabancılar, Beybonlar gibi pek bilinmeyen grupların ve parçalarının keşfedilmesine de imkan tanıyan proje yayınlandığı mecra itibarıyla beraberinde kültürümüzü tanıtma gibi bir misyon da taşıyor.





Burada benim çok sevdiğim bir şarkı olan Erkin Koray'dan Krallar'ı paylaşıyorum. Ama Anatolian Rock Revival'ın Youtube sayfasını ziyaret etmenizi özellikle tavsiye ediyorum. Hele ki rock müzikten keyif alıyorsanız. Son olarak topluluğun çeviri desteğine ihtiyacı olduğunu ve bu anlamda gönüllü destek beklediklerini de ekleyerek yazıyı bitireyim.

İyi dinlemeler....


Anadolu Rock Müziğini Ayağa Kaldıran Bir Proje Anadolu Rock Müziğini Ayağa Kaldıran Bir Proje Reviewed by sineMakale on Şubat 24, 2018 Rating: 5

18 yorum:

  1. merhaba, büyük blog takip etkinliğinden geliyorum bana da beklerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, davete icabet etmek gerekir demiş atalarımız. Sayfanızı ziyaret ettim ve takipteyim

      Sil
  2. Bilemedim, bu tarzı çok sevmedim. Metale girmiş, bu versiyonu.. Bu arada ilginize teşekkür ederim. Yorumlaşmak dileğiyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayfamı ziyaret ettiğiniz için asıl ben teşekkür ederim. Yorumlarda görüşmek dileğiyle

      Sil
  3. Büyük blog etkinliğinden geldim. Blogunuzu takibe aldım. Bu da benim blogum : mavigokyuzununelleri.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba ben de sizi takip etmeye başladım. Bu arada Kore filmleri hayranı olduğunuz da gözümden kaçmadı doğrusu :)

      Sil
  4. Büyük Blog Takip Etkinliği katılımınız ve takibiniz için teşekkür ederim ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle bir organizasyon yaptığınız için asıl ben teşekkür ederim. Sayenizde emek verip hazırladığımız yazılar belki daha fazla kişiye ulaşacak

      Sil
  5. Çok sevdim, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize sevindim.Kanalda buna benzer çok sayıda şarkı var.

      Sil
  6. İyi ki gördüm bu yazınızı. Eskilerin tadında bulmak çok zor ama muhakkak youtube kanalına da bakcam. Teşekkürler yazınız için @bw

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Ziyaretiniz için teşekkürler. Blog Dünyası'na bir kaç gün önce kayıt olmuştum. Hedefine ulaşaması dileğiyle

      Sil
  7. Dönüp dönüp dinlerim Cem Karaca şarkılarını. Kanalı ziyaret edeceğim. Teşekkürler bilgilendirdiğiniz için. @Rps

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zamansız şarkılar gerçekten. Yorumunuz için ben teşekkür ederim

      Sil
  8. Mutlaka sayfaları ziyaret edeceğim @ke

    YanıtlaSil

Banner
Blogger tarafından desteklenmektedir.