Filmlerin Deriye Kazınan Kostümleri:Dövmeler


Birçok filmde karakterlerle özdeşleşen ve unutamadığımız dövmeler vardır. Bu yazımızda karakterlerin tamamlayanı dövmeleri inceliyoruz

Oldukça eski bir gelenek olan dövmenin tarihi eski Mısır’da bulunan mumyalardan anlaşıldığı üzere M.Ö. 2000’li yıllara kadar uzanmaktadır. Temelde derinin altına boya enjekte edilerek yapılan dövme işlemi elbette tarih içerisinde çok ilkel yöntemlerden bugünkü modern uygulama şekline ulaşmıştır. İnsanlar temelde estetik kaygılarla dövme yaptırsalar da dövmelere mistik anlamlar yüklendiği veya toplumsal konum belirleme, bir gruba aidiyetini tanımlama gibi amaçlarla da yapıldığına sıklıkla rastlanmaktadır.

Şüphesiz dövmeler her ne kadar estetik amaçla bile yapılsa kişinin karakterini yansıtan özellikler taşımaktadır. Durum böyle olunca filmlerde izlediğimiz karakterin özelliklerini güçlendirmek amacıyla belki de dövmelerden sıklıkla yararlanılır. Bu yazıyı yazmayı düşündüğümde aklıma ilk olarak gelen birkaç film hepinizin de hatırlayacağı üzere Memento, Korku Burnu, American History X oldu. Aslına bakılırsa karakterlerden önce dövmeler aklıma geldi.

Sonra karşıma çıkan ve dövmelerin dikkatimi çektiği bazı filmleri sıraladım. Tabii google amcadan da yararlandığımı saklamamalıyım. Karakterlerin üzerlerinde taşıdıkları dövmelerin anlamlarını öğrenebilmek için zaman zaman internetten yararlandım. İşte o filmlerden bazıları:

Uyumsuz-Divergent

Başrollerinde Shailene Woodley ve Theo James’in yer aldığı Uyumsuz filminde filmin ana karakteri Tris, dövmesi olan şahinlerin güneşi sembolize ettiğini ifade ederek, karanlık korkusunun üstesinden gelmesine yardımcı olduğunu söylüyor.



Elysium

Max De Costa rolünde izlediğimiz Matt Damon’un vücudundaki dövmeler Neill Blomkamp'ın fütüristik gerilim filmi Elysium'da tam olarak açıklanmasa da en azından birinin anlamını biliyoruz. Bu dövme, bir daire ile çevrilmiş M+F’dir ve dövme Max’in bir çocukluk arkadaşına, büyüdüklerinde onu ütopik Elysium uzay istasyonuna götürmesi için verdiği sözü sembolize eder.


Akıl Defteri - Memento

Ve işte dövme deyince aklımıza ilk gelen filmlerden biri. Christopher Nolan’ın yönettiği ve eleştirmenler tarafından 21. Yüzyılın en iyi 25 filminin yer aldığı listede kendine haklı bir yer edinen Memento’da, Guy Pearce’ın canlandırdığı Leonard karakterinin ciddi bir hafıza problemi vardır. Film boyunca unutmaması gereken şeyleri vücuduna dövme olarak işleten Leonard karısının katilini ararken dövmelerinin gösterdiği işaretleri takip ediyor.


Korku Burnu-Cape Fear

Aslında iki Korku Burnu var. İlki 1962 tarihli Gregory Peck ile Robert Mitchum’un başrollerinde yer aldığı film. Diğer ise bunun tekrar çekimi olan ve yönetmenliğini Martin Scorsese’nin yaptığı ve başrollerinde Robert De Niro ve Nick Nolte’nin yer aldığı 1991 tarihli olan. Bizim dövmeli filmimiz ikincisi. Aslına bakarsanız ilkinde dövme olup olmadığına ilişkin bir veriye rastlamadım. Neyse ikinci filmde Robert De Niro Max Cady adlı bir suçluyu, Nick Nolte ise önyargıları nedeniyle onu gerektiği gibi savunmayan avukatı Sam Bowden’i canlandırıyor. Cady cezaevinde okuduğu kitaplardan aslında kendinin daha az bir ceza ile kurtulabileceğini öğrendikten sonra hapisten çıkınca avukatın kabusu haline geliyor. Gelelim konumuz olan ve Max Cady’nin vücudunu süsleyen dövmelere. Cady cezaevinde geçirdiği yıllar boyunca kendince adalet arayışını ve intikam duygularını vücuduna işletir.   

Gizemli Nehir-Mystic River

Kızı öldürülen Jimmy Markum rolünde izlediğimiz Sean Penn’in sırtındaki büyük haçı affedemediğini gösteriyor. Markum’un, intikam duygusuna neden olan olayın acısını yansıtan dövme, filmin sonlarına doğru güçlü bir şekilde de açığa çıkıyor.   


Kızıl Ejder-Red Dragon

Ralph Fiennes’in canlandırdığı seri katilin sırtındaki dövme tasarımını William Blake'in ünlü tablolarına dayandıran başlı başına bir sanat eseri. Katil, dönüşümünü kolaylaştırmak için kendisini korkutucu bir dövme ile kaplarken bir yandan da kendini mahşerin atlılarından biri ile özdeşleştiriyor.

Babadan Oğula - The Place Beyond the Pines

Luke karakteriyle izlediğimiz Ryan Gosling’in vücudundaki dövmeler pişmanlık dolu bir hayatı ifade eder. O, geçmişini değiştiremeyen bir adamdır.


Ejderha Dövmeli Kız - The Girl with the Dragon Tattoo

Daha ne diyelim adında bile dövme var. Stieg Larsson’un çok satan kitabından uyarlanan filmin bir İsveç versiyonu var bir de Hollywood. Ben şahsen İsveç versiyonunu tercih ediyorum. Bir hacker olan Lisbeth Salander’ın karakterinin dövmeleri özellikle de sırtındaki ejderha dövmesi konumuz. Amerikan versiyonunda dövme sırttan hafif öne doğru geçerken İsveç yapımı olan orijinal filmde tamamen sırtı kaplıyor. Tabii bunun dışında karakterin başka dövmeleri de var. Yani tam olarak anlamlarını çıkaramasak da çocukluğundan itibaren zor bir hayat geçiren karakteri tamamlayan önemli öğeler olarak film boyunca gözümüzün önündeler.



Yıldız Savaşları Bölüm I-Gizli Tehlike - Star Wars: Episode I - The Phantom Menace

Ray Park tarafından canlandırılan Yıldız Savaşları Evreninde yer alan acımasızlığı ile ünlü karakterlerden biri olan Darth Maul’un kırmızı tenini kaplayan tribal dövmeler geçmişiyle ve kökeniyle ilgili sorularını dile getirir.


Wanted 

DC Comics’in bir çizgi romanından beyazperdeye aktarılıyor. 2008 yapımı olan filmde Angelina Jolie Fox adında bir kitalık katili canlandırıyor. Vücudundaki dövmeler ise babasının yıllar önce yanarak öldüğünü gören karakterin işkence görmüş ruhunu temsil ediyor. 

Filmlerin Deriye Kazınan Kostümleri:Dövmeler Filmlerin Deriye Kazınan Kostümleri:Dövmeler Reviewed by sineMakale on Nisan 18, 2017 Rating: 5

6 yorum:

Banner
Blogger tarafından desteklenmektedir.