Sinemanın Renkli Dünyası Bollywood ve 2016’nın En iyi On Hint Filmi



Hint filmlerinin, Raj Kapoor’un hem yönettiği hem de baş rolünde yer aldığı Avare’den bu yana gerek ülkemizde gerekse dünyada hep ayrı bir yeri olmuştur.

Bugün dünya üzerinde en çok filmin çekildiği Bollywod’un elbette seveni olduğu kadar sevmeyeni de çok. Bana göre ise beyazperdeye kesinlikle ayrı bir renk katıyorlar.

İnternette dolaşırken IMDb‘de 2016’nın en iyi Hint filmlerinden oluşan bir listeye rastladım. Listeyi üstün körü incelediğinizde izleyicilerin filmleri gişe rakamlarından bağımsız olarak, içerik odaklı puanlandırdığını görüyorsunuz.

Yazıyı fazla uzatmadan hemen 2016’nın en iyi on Hint filminin listesine bakalım dilerseniz.

1. Pink – IMDb Puanı: 8.3

Listenin ilk sırasında Aniruddha Roy Chowdhary tarafından yönetilen Pink var. Hindistan’da kadınlara bakış açısını ve toplumun ataerkil tutum ve önyargılarını eleştiren filmin başlıca oyuncuları Tapsee Pannu, Kirti Kulhari, Andrea Tariange.

2. Airlift – IMDb Puanı: 8.2

Airlift, Hintli bir işadamının Irak’ın 1990 yılında Kuveyt’i işgal etmesiyle başlayan Ortadoğu’daki krizde bir anda savaşla karşı karşıya bulan 170 bin yurttaşını kurtarmak zorunda kalmasını anlatan bir zoraki kahramanlık hikayesi. Filmin yönetmeni Raja Menon aynı zamanda senaryoyu da yazmış. Başrollerde ise Akshay Kumar, Nimrat Kaur, Kumud Mishra var.

3. 24 – IMDb Puanı: 8.0

24, Sethuraman adında bir bilim insanı ile onun dünyaya hakim olmak isteyen ikiz kardeşi arasındaki mücadeleyi anlatan bir Tamil bilimkurgu filmi. Filmin yönetmeni olan Vikram K. Kumar aynı zamanda senaryonun da arkasındaki isim. Suriya, Samantha Ruth Prabhu, Nithya Menon’un başlıca rollerinde yer aldığı film en çok izlenen Hint filmleri sıralamasında da 123. sırada.

4. Dear Zindagi – IMDb Puanı: 7.9

Film kendine genç bir görüntü yönetmeni olan Kaira’nın Jug adında bir adamla tanıştıktan sonra hayata bakış açısının değişmesini konu etmiş. Jug, Kaira’nın hayata yeni bir pencereden bakması konusunda yardımcı olur. Elbette hepimiz de hayatı kusurları ile kabul edersek mutlu olabileceğimizi biliyoruz. Ama bu film sanki onu bir kez daha hatırlatmak istiyor bize. Filmin senaryo yazarı ve yönetmeni Gauri Shinde. Oyuncuları ise Alia Bhatt, Shah Rukh Khan, Kunal Kapoor.

5. Udta Punjab – IMDb Puanı: 7.9

Udta Punjab Zengin Kuzey Hindistan Pencap'ta yaygın uyuşturucu bağımlılığı ve nihai sonuçları üzerine bir film. Bölgedeki gençlerin kitlesel olarak nasıl yenilip sosyo-ekonomik düşüşe geçtiğini anlatan filmin başrol oyuncuları Shahid Kapoor ve Alia Bhatt’ın oynadıkları uyuşturucu bağımlısı rolleri gerçekten inandırıcı. Suç, dram ve gerilim türlerindeki filmin yönetmen koltuğunda Abhishek Chaubey oturuyor.


6. M.S. Dhoni The Untold Story – IMDb Puanı: 7.9

Hint Milli takımının da kaptanlığını yapan ünlü kriket oyuncusu Mahendra Singh Dhoni'nin kart koleksiyonu yaptığı günlerden kupa koleksiyonculuğuna uzanan anlatılmamış hikayesi. Spor ve biyografi türlerindeki bu filmin senaryosu ve yönetimi Neeraj Pandey’e ait. Başlıca roller ise Disha Patani, Kiara Advani’ye emanet edilmiş.

7. Kapoor and Sons – IMDb Puanı: 7.8

Ailesini ziyaret eden ve ailelerinin evliliğinin çöküşün eşiğinde olduğunu keşfeden iki kardeşin ailesinin etrafında dönen bir hikaye. Genelde sahnesi tek bir ev olan film, küçük kusurlarımızı ve bireysel yetersizliklerimize rağmen nasıl hayata uyum sağlamaya çalışıldığını incelikli bir şekilde anlatıyor. Filmin yönetmeni Shakun Batra, oyuncuları ise Sidharth Malhotra, Rajat Kapoor, Rishi Kapoor ve Ratna Pathak.

8. Neerja – IMDb Puanı: 7.8

Neerja, 1986'da terörist bir örgüt tarafından kaçırılan bir uçakta bulunan 359 yolcunun hayatını korurken kendini feda eden cesur hostes Neerja Bhanot'un hikayesini anlatıyor. Gerçek olaylara dayanan filmin başrollerinde Sonam Kapoor, Shabana Azmi, Yogendra Tikku var. Yönetmeni ise Ram Madhvani.

9. Saala Khadoos – IMDb Puanı: 7.7

Film çeşitli sebeplerle boksa küsen eski bir boksörün hikayesini anlatıyor.  Eski boksörümüz Adi Tomar, hayali boksör olmak olan genç bir balıkçı kızın bu hayalini gerçekleştirmek üzere antrenör olarak tekrar boksa döner. Filmin yönetmenliğini Sudha Kongara yaparken eski boksör rolünde Madhavan’ı, boksör olma sevdasındaki genç kızımız Madhi rolünde ise Ritika Singh’i izliyoruz.

10. Madaari – IMDb Puanı: 7.6

Ve işte listenin son filmine geldik. Hindistan’ın dünya sinemasına armağan ettiği önemli isimlerden biri olan Irrfan Khan’ın başrolünde yer aldığı Madaari, hükümetin yaptığı yolsuzluk sebebiyle çöken bir köprü yüzünden ailesini kaybeden bir adamın intikam yolculuğunu anlatıyor. Nishikant Kamat yönetmenliğini yapmış, İrrfan Khan dışında Jimmy Shergill ve Vishesh Bansal diğer önemli rollerde yer almış.

Sinemanın Renkli Dünyası Bollywood ve 2016’nın En iyi On Hint Filmi Sinemanın Renkli Dünyası Bollywood ve 2016’nın En iyi On Hint Filmi Reviewed by sineMakale on Nisan 08, 2017 Rating: 5

2 yorum:

  1. Bollywood filmlerini Türk bloglarında fazla görmeye başladım. Film ortasında 5 dk danslı müzik filan bana eski Ferdi Tayfur filmlerini anımsatıyor. Garipsiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sadece bizim ülkemize özgü bir şey değil. Genel olarak Bollywood filmleri dünyada oldukça fazla rağbet görüyor. Sanırım bir samimiyet buluyor izleyici bu filmlerde

      Sil

Banner
Blogger tarafından desteklenmektedir.