70'lik Festival, Harika Filmler...



Pedro Almodóvar 2017 Cannes Film Festivali'nin kazananlarını ilan etti.


Bu yıl 70. kez düzenlenen Cannes Film Festivali’nin ana yarışmasının ödülleri 28 Mayıs 2017 günü sunuculuğunu İtalyan oyuncu Monica Belluci’nin yaptığı törende sahiplerini buldu.


İspanyol yönetmen ve senarist Pedro Almodóvar’ın başkanlığını yaptığı jüri, arasında usta yönetmenler Michael Haneke, Michel Hazanavicius, Yorgos Lanthimos gibi isimlerin filmlerinin de olduğu toplam 19 filmin içinden Altın Palmiye ödülünü İsveçli yönetmen Ruben Öslund’un The Square filmine, Büyük Ödülü ise Fas asıllı Fransız yönetmen Robin Campillo, Beats Per Minute adlı filmine verdi.


Aşağıda ödül kazanan tüm filmleri listeleyeceğiz. Ama ona geçmeden önce ödüllere ilişkin bazı detayları paylaşmak istiyorum.


Yuliya Solntseva’nın 1961 yılında The Story of the Flaming Years filmiyle kazandığı ödülden 56 yıl sonra bu kez Amerikalı bir kadın yönetmen olan Sofia Coppola The Beguiled filmiyle en iyi yönetmen ödülünü alan ikinci kadın oldu. Ödülünü kabul etmek için salonda hazır bulunamayan Coppola bir açıklama yayınladı. Büyük bir heyecanla bu filmi hazırladığını söyleyen yönetmen Cannes’da onurlandırılmanın da heyecan verici bir başlangıç olduğunu ifade etti. Coppola açıklamasında ayrıca kadın odaklı filmleri desteklemesinden ötürü Focus ve Universal film şirketlerine de teşekkür etti. Bu arada The Beguiled’ın yıldızı olan Nicole Kidman ise 70. Yıl Jüri Özel Ödülüne layık görüldü.


En İyi Kadın Oyuncu ödülünü ise tanıdığımız bir isim olan Fatih Akın’ın In the Fade filminin başrol oyuncusu ve Hollywood’un başarılı aktrislerinden Diane Kruger’ın aldığını atlamayalım. Kruger konuşmasında ödülü terör mağdurlarına adadığını söyledi.


Cannes Film Festivali'nde büyük beğeni toplayan ve başarılı olan filmler ticari anlamda büyük başarılar getirmese de, Altın Palmiye (Palme d'Or) ve Büyük Ödül (Grand Prix) kazanan filmlerin yapımcı, yönetmen, senaryo yazarı ve oyuncuları için bu ödüller büyük prestij anlamını taşıyor.


Festivalin yetmiş yıllık tarihinde Türk sinemasının temsilcileri Altın Palmiye’yi iki kez kaldırdı. İlk olarak 1982 yılında Yılmaz Güney Yol filmiyle bu ödüle layık görülürken, 2014 yılında ise Nuri Bilge Ceylan Kış Uykusu ile Altın Palmiye’ye uzandı.   Yol filmi bu yıl ‘Cannes Klasikler’ bölümünde gösterildi.


Bu yıl Cannes Film Festivali eleştirilere de sahne oldu. Netflix tarafından dijital platformlar için hazırlanan ve sinemalarda gösterilmeyecek olan Bong Joon Ho’nun Okja ve Noah Baumbach’ın Meyerowitz Öyküleri adlı iki filmin festivalde yer almasına sinema camiası tepki gösterdi.


Sözü fazla uzatmadan ödül alan filmleri paylaşalım:

Altın Palmiye Ödülü: “The Square”

Büyük Jüri Ödülü: “Beats Per Minute (BPM)”

Jüri Özel Ödülü: “Loveless”

En İyi Kadın Oyuncu: Diane Kruger, “In the Fade”

En İyi Erkek Oyuncu: Joaquin Phoenix, “You Were Never Really Here”

En İyi Yönetmen: Sofia Coppola, “The Beguiled”

En İyi Senaryo: “The Killing of a Sacred Deer” & “You Were Never Really Here”

Altın Kamera Ödülü: “Jeune Femme/Montparnasse Bienvenue,” Yönetmen: Leonor Serraille

70. Yıl Jüri Özel Ödülü: Nicole Kidman

En İyi Kısa-Film: “Xiao Cheng Er Yue (A Gentle Night),” Yönetmen: Qiu Yang


70'lik Festival, Harika Filmler... 70'lik Festival, Harika Filmler... Reviewed by sineMakale on Mayıs 29, 2017 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Banner
Blogger tarafından desteklenmektedir.