Mutsuz Biten Bir Masaldır Bu İzlediğiniz…



Aydın Sever - 15 Mayıs 2017

Türkiye'de "Makas Eller" olarak anılan Tim Burton’ın 1990 yapımı filmi "Edward Scissorhands" son derece özgün tam bir Burton filmidir. Hüzünlü bir modern masal diyebileceğimiz bu film Tim Burton’ın en iyi filmidir kuşkusuz. Filmin oyuncu kadrosunda Johnny Depp, Winona Ryder, Dianne Wiest ve Burton’ın hayranı olduğu Vincent Price yer alır. Film yalnızlık, aşk, beğenilmeme ya da istenilmeme, dışlanma, monoton yaşam ve bozulan insani değerler gibi konuları içiçe bir masal tadında bize yansıtır.

DİKKAT BU NOKTADAN SONRA FİLM HAKKINDA AYRINTILI BİLGİLER VERİLMEKTEDİR. İZLEMEYENLERİN OKUMASI SÜRPRİZİ BOZABİLİR

Küçük bir kız çocuğunun büyükannesine karın nasıl yağdığını sormasıyla başlar hikayemiz. Öncelikle kahramanımız Edward (Johnny Depp) yüksekte bir şatoda tek başına yaşamaktadır. Şato gotik bir yerdir. Kahramanımız Edward şatoda yaşayan mucidin son icadıdır. Mucidimiz (Vincent Price) Edward’ı bu şatoda yaratmış fakat ellerini tamamlayamadan ölmüştür. Elleri tamamlanamayan Edward’ın parmak yerine monte edilen makaslar ellerinin yerini almıştır. Tek başına şatoda yaşayan Edward kimseyle iletişim kuramamıştır. Yaşamın nasıl olduğu konusunda hiçbir fikri yoktur. Bir gün şatoya banliyöde kimseye Avon ürünü satamayan Peg gelir. Amacı şatoda yaşayan birileri varsa onlara Avon satmaktır. Peg Edward’ın bu yalnız ve muhtaç halini görünce onu evine getirir ve ailesiyle tanıştırır. Edward’ın artık beraber yaşadığı bir ailesi olmuştur. Elleri nedeniyle sürekli zorluk yaşayan Edward yine elleri sayesinde çok güzel saç kesebilmekte ve çok güzel bahçe dizaynları yapabilmektedir. Çok saf ve temizdir. Bir anda kasabanın sevilen bir yüzü olur Edward. Bu arada Peg’in kızı Kim’e (Winona Ryder) aşık olmuştur. Fakat Kim okul takımından Jim ile birliktedir. Kim bu birliktelikte sürekli sorunlar yaşamaktadır. Edward’ın Kim’den hoşlanması Kim’in sevgilisi ile Edward arasında sürekli sorunlar doğurur. Edward’ın Kim’in sevgilisi yüzünden başı belaya girer. Noel akşamı Edward elleri ile bir buz kütlesine şekil verirken yanlışlıkla Kim’in elini keser. Bu duruma şahit olan Jim bunu kaçırmaz ve kasabada Edward’ın aleyhine kamuoyu oluşturur. Sadece Peg ve ailesi Edward’ın yanındadır. En sonunda polis de kapıya gelince Edward artık şatosunun yolunu tutar ve eski hayatına geri dönmeye karar verir. Fakat Kim de onun peşinden gelir ve onu sevdiğini itiraf eder. Onları takip eden Jim bu sırada Edward’a saldırır ve Edward oldukça sinirli bir hareketle onu öldürür. Kim peşlerinden gelen insanlara ikisinin de birbirlerini öldürdüklerini söyler ve Edward’ı korur. Öldü diye bilinen Edward artık yapayalnızdır. Kim dışında kimse onun yaşadığını bilmemektedir. Filmimizin başındaki büyükanne Kim’dir. Torununa Edward’ın hala yaşamakta olduğunu ve karı onun yağdırdığını söyler. Buzdan heykeller yapan Edward bunları yaparken kar yağdırmaktadır. Kar yağdırarak Kim’e kendisini gösteren Edward aşkını bu şekilde dile getirir.



"Edward Scissorhands" in sonu bir masalın sonu gibi mutlu bitmez. Aksine çok hüzünlüdür. Filmin başından sonuna kadar Edward ile özdeşleşen ve onun penceresinden bakmaya çalışan seyirciyi yoğun bir hüzün kaplar. Çünkü basit, tekdüze, yapmacık, insani değerlerden ve yaratıcılıktan yoksun bir yaşam süren banliyödekiler Edward’ın onların tam tersi bir yapıda olmasını kaldıramamışlardır. Kendilerinden olmayanı dışlamışlar ve ona zarar vermeye çalışmışlardır. Bir insanın yalnızlığı, dışlanması, savunmasızlığı, hakkını arayamayışı, sevdiği insana kavuşamaması çevremizde görüp kimi zamanda yaşayıp üzüntü duyduğumuz anlardır. Bu bahsettiğimiz konuların bir de Hollywood senaryosunun içine yerleştirildiğini düşünün; bizi istedikleri duygu durumuna sokmak isteyen senaristlerin o ustalığı karşısında kendimizi iyi karakter ile özdeşleştirip gerçekten onların istediği melankolik duruma fazlasıyla düşeriz ve beklentimiz o filmin mutlu son ile bitmesidir. Filmin popülerliği bu sayede tavan yapar. Zaten yapımcının istediği de budur. Fakat bahsettiğimiz bu konuları alabildiğine yoğun işleyen Edward Scissorhands ile Burton seyircinin istediği mutlu sonu bir masal anlatmasına rağmen gerçekleştirmemiş ve yapıtı unutulmaz bir sinema şaheserine döndürmüştür. Film bu yönüyle ne kadar masalsı ve ne kadar gerçekçi bir film olduğunu gösterir bize. Film mümkün olmayan bir aşkı mümkün kılmaya uğraşmamış kavuşamamanın verdiği ruh halini Edward’ın büyük ve imkansız aşkını anlatmıştır bize.

Filmin banliyö yaşantısına eleştirel bir bakışı vardır. Filmdeki banliyöde evler ve arabalar aynı tip sadece renkleri değişiktir tıpkı banliyönün insanları gibi. İnsanlar evden işe işten eve bir hayat sürdürürler. Bu yaşam onları makineleştirmiş, yeniliğe karşı muhafazakar, kendilerinden olmayanı dışlayan, dışa kapalı bir yapıya büründürmüştür.

Kendisi de bir banliyöde yetişen Tim Burton ile Edward karakteri büyük benzerlikler taşır. Görüntü olarak saç şekli ve makyajı Burton’a benzeyen Edward’ın dışlanmışlığı ve yaratıcılığı da aynı durumları kendisinin de yaşamış olduğunu bildiğimiz Tim Burton ile benzerlikler taşır. Film en kişisel yapıtıdır Burton’ın.

Oyunculuk performansı olarak Johnny Depp’in müthiş bir kompozisyon çizdiği Edward karakteri sinemanın unutulmazları arasında yerini alır. Oyuncu yönetmen birlikteliğinin en iyi örneklerini sergileyen Tim Burton ve Johnny Depp en iyi birlikteliklerini bu filmde sergilerler.

Film herkese hitap eden bir film olmamakla birlikte bir kült başyapıttır. Sanat yönetimi, atmosferi, renkleri, senaryosu, makyajı ve Danny Elfman’ın müzikleri ile çok özenli bir film olan "Edward Scissorhands" birçok eleştirmenin en beğendiği filmler listesinde üst sıralarda yer alır.


Sinema tarihinin en kendine has yönetmenlerinden olan Tim Burton iki Batman filmi arasında son derece özgün ve sanatsal bir film ortaya koymuştur. Hem özgün filmler hem de gişe filmleri çekebilen yönetmen Hollywood’da belki de bu iki işi en iyi yapan yönetmendir denilebilir.
Mutsuz Biten Bir Masaldır Bu İzlediğiniz… Mutsuz Biten Bir Masaldır Bu İzlediğiniz… Reviewed by sineMakale on Mayıs 15, 2017 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Banner
Blogger tarafından desteklenmektedir.