Bir Evlilikten Manzaralar



Aydın Sever – 27 Haziran 2017

Sinema tarihinin en büyük yönetmenlerinden Ingmar Bergman’ın yönettiği 1973 tarihli Scenes from a Marriage (Bir Evlilikten Manzaralar) evlilik ve kadın erkek ilişkileri üzerine sinema tarihinin en iyi örneklerinden biridir (Bence en iyisidir.)

Filmin evlilik ve kadın erkek ilişkileri ile ilgili oldukça cesur ve doğru tespitleri vardır.

Teatral bir film olan Bir Evlilikten Manzaralar'ın bu sebepten dolayı senaryosu ve dolayısıyla edebi yönü oldukça güçlüdür. Filmin bu kadar iyi olmasında Bergman'ın yönettiği yüze yakın tiyatro oyununun etkisi büyüktür.

Bergman bu filminde de Persona (1966) ve  Ansikte Mot Ansikte (Yüzyüze-1976) gibi filmlerinde de birlikte çalıştığı fetiş oyuncusu Liv Ullman ile çalışmıştır. Filmde Ullman’ın partneri Erland Josephson’dur.

Filmin senaryosunu da yazan Bergman’ın edebi yönünün ne kadar güçlü olduğu filmdeki diyaloglardan kolayca anlaşılır. Üç saate yakın Bergman’ın evlilik üzerine olan gözlemlerini sinema tadında izleriz.



Bir Evlilikten Manzaralar evlilik ve kadın erkek ilişkileri üzerine yapılmış en iyi ve en gerçekçi filmlerden biridir. Bazı replikler insanın suratına tokat gibi çarpar. Çünkü film çok gerçekçi ve samimidir.

Filmi için "üç ayda yazdım dört ayda da çektim. Ama öncesinde bir ömrün tecrübesi var" diyen Bergman, filminde Marianne ve Johan’ın evliliklerini, ayrılmalarını, birbirlerini aldatmalarını, tekrar barışıp ayrılmalarını ve en sonunda boşanmalarını anlatır:
Bir Evlilikten Manzaralar Bir Evlilikten Manzaralar Reviewed by sineMakale on Haziran 27, 2017 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Banner
Blogger tarafından desteklenmektedir.