Zaman Kavramını En İyi Anlatan Film: Geleceğe Dönüş


Aydın Sever – 26 Haziran 2017

TV’de denk geldiğinizde neresinde olursanız olun, ister başında, ister orasında isterse sonunda hemen sizi içine çeken karşı konulmaz bazı filmler vardır.

İşte sinema tarihinin en sürükleyici filmlerinden olan Back to the Future – Geleceğe Dönüş serisine ait filmler de bu kategoriye girer. Onlara karşı konulamaz. Bu filmler bir şekilde kendini izletir.

Senaryosu, oyuncu seçimi ve dolayısıyla oyuncu performansları, zaman kavramını işleyişi, bilimkurguya olan popüler bakışı, kendine has komedisi, bitmeyen aksiyonu ve tabii ki Robert Zemeckis'in iyi yönetimiyle bu filmler bir döneme imza attılar.

Marty Mcfly ile komşusu çılgın bilim adamı Profesör Emmet Brown'ın zamanda yolculukları sırasında başlarına gelenleri anlatır film. Emmet Brown ile Marty arasındaki ilişki baba oğul ilişkisi gibidir. Doktorun değişik mizacından uzak durmaya çalışmayan tek kişi, komşusu Marty'dir.

Filmde Marty Mcfly rolü için Michael J. Fox ve Emmet Brown rolü için Christopher Lloyd biçilmiş kaftandır. Michael J. Fox ve Christopher Lloyd sinema tarihinin en önemli ikililerinden birini oluştururlar.



Filme ait sahnemiz 1985 yapımı ilk filmden. Marty zaman makinesiyle geçmişe dönmüş anne ve babasını bulmuştur. Annesi ile babasının henüz birbiriyle bir ilişkisi yoktur. Fakat Marty taşları yerinden oynatmaya başlayınca tanışmaları tehlikeye girer ve Marty de geleceğe yönelik endişeler başlar. Rastlantılar sonucu annesiyle yolları kesişen Marty, annesinin kendisinden hoşlanmaya başladığını anlar. Onu okul balosuna götürür. Amacı annesinin kendisinden nefret etmesini sağlayıp babasıyla onun yakınlaşmasını sağlamaktır. Marty annesiyle arabada otururken okulun serserisi Beef Tennon gelir. Marty'yi arabadan çıkartıp annesini taciz etmeye başlar. Beef'in diğer arkadaşları Marty'yi alıp balonun müzisyenlerine ait arabanın bagajına kapatırlar. O sırada müzisyenlerin arabada olduğunu gören Beef'in arkadaşları oradan kaçarak uzaklaşırlar. Marty'nin bagajdan sesini duyan grup üyeleri bagajı açmaya çalışırlar fakat anahtar bagajın içindedir. Nihayetinde bagaj açılır fakat bagajı açmaya çalışan grubun gitaristinin eli kesilir. Grup Marty'e gitarist olmadan çalamayacaklarını söyler. Bu arada Marty'nin babası George arabadaki tacizi görmüş, kendisinden beklenmeyecek bir şekilde Beef Tennon'ı yere yıkmış ve Marty'nin annesini tacizden kurtarmıştır. Artık yapılması gereken tek şey anne ve babanın dans etmelerini ve birbirlerine yakınlaşmalarını sağlamaktır. Bu yüzden grubun gitaristi olarak sahneye Marty çıkar. Sahnede Johnny B. Goode'u söylemeye başlayan Marty herkesi coşturur. Şimdiye kadar kimsenin duymadığı bir müziktir bu. Arkadaki grubun ismi Marvin Berry and The Starlighters'dır. 



İşte filmin unutulmaz repliği burada yer alır. Marvin kuzeni Chuck’ı arayarak "Hey Chuck, benim kuzenin Marvin. Senin bayağıdır aradığın sound bu herhalde" der ve müziği dinletir. Aradığı kişi dönemin ünlü müzisyeni Chuck Berry'den başkası değildir. Chuck Berry'nin telefonda dinlediği parça da kendi bestesi olan Johnny B. Goode'dur. 

Bu replik ile zamanda gezinme kavramı sinemada şimdiye kadar bu kadar güzel anlatılmamıştır.


İşte Johnny B. Goode ve Marty Mcfly and the Starlighters…


Zaman Kavramını En İyi Anlatan Film: Geleceğe Dönüş Zaman Kavramını En İyi Anlatan Film: Geleceğe Dönüş Reviewed by sineMakale on Haziran 26, 2017 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Banner
Blogger tarafından desteklenmektedir.