Bir Kaç Dakikada Oscar Almayı Bilen Oyuncular


Şüphesiz oyuncular ödüllerini bir film süresince beyazperdede geçirdikleri süreyle değil oyunculuk performansları ile kazanırlar. Filmler, bütünü oluşturan parçaların bir toplamıdır ve bazen oyuncu filmin ne kadar kısa bir bölümünde yer alırsa alsın oyunculuğu ile devleşir.

Bu yazımızda filmlerde aldıkları çok kısa rollere rağmen Oscar kazanan oyunculardan bahsedeceğiz. Yazımızda ismi geçen oyuncuların tümünün oynadığı rollerin toplamının da ancak bir filmin süresi kadar yaptığını da hatırlatalım.

Anthony Quinn - Lust for Life (23 dakika)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu



1953'te tarihli Lust for Life’da Paul Gauguin olarak izlediğimiz Anthony Quinn, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Oscarı kazandığı filmde sadece 23 dakika görünmüştür. Filmin sadece % 19'una denk gelen bu süre boyunca filmin ana karakteri olan ve Vincent van Gogh’u canlandıran Kirk Douglas’ın yoğun performansını desteklemiştir.

Quinn’in canlandırdığı karakter, eleştirel tutumu ve tahrip edici kişiliği ile Van Gogh'un sessiz ve bağımlı karakteriyle çelişen incelikli bir kötü adam rolü sergiler. Bu rolde oldukça başarılı olan Quinn, En İyi yardımcı Erkek Oyuncu Oscar’ına uzanıyor.

Jared Leto, Dallas Buyers Club, (21 dakika)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu 



Film, 1980'li yıllarda Teksas'ta yaşayan bir kovboy olan Ron Woodruff'a (Matthew McConaughey) HIV pozitif teşhisi konması sonrasında verdiği yaşam mücadelesini anlatıyor. Woodruff , bu süreçte yasal olarak hastanelerden temin edilen tek ilaç olan AZT’nin hastalığın tedavisinde etkili olmadığını düşünerek yasadışı yollardan temin edilen doğal tedavi yollarına başvurur. Woodruff verdiği bu mücadele sırasında bir travesti olan Rayon’la (Jared Leto) karşılaşmasıyla homofobik düşüncelerini de sorgulamaya başlar.

Leto cesur bir tercihle toplumda marjinal olarak tanımlanan bir LGBTİ bireyi canlandırdığı filmin 21 dakikasında (% 18) görünmesine karşın Woodruff'un LGBTİ bireylere bakışını değiştirmesini sağlayan etkili performansıyla 86'ncı Akademi Ödülleri'nde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Oscar’ını kazanır.

Lee Grant, Shampoo - Şampuan (18 dakika)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu



Bugün hafızalardan yavaş yavaş silinse de 1975'te tarihli Shampoo hem ticari başarı kazanmış hem de eleştirmenler tarafından beğenilmişti. 1968 başkanlık seçimlerinin olduğu filmde Beverly Hills'teki başarılı bir kuaförün (Warren Beatty) kontrolden çıkan kaotik aşk hayatı anlatılır.

Julie Christie ve Goldie Hawn gibi dönemin tanınmış oyuncularından oluşan kadrosuyla film dört dalda Oscar’a aday gösterilmiş, Beatty'nin sevgililerinden biri rolünde izlediğimiz ve filmin toplam süresinin sadece % 16'sında görünen tecrübeli oyuncu Lee Grant kendisiyle birlikte bu dalda aday olan diğer oyunculara nazaran çok çok kısa bir süre perdede kalmasına rağmen

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında ödülü kazanmıştır.

Anthony Hopkins, Silence of the Lambs – Kuzuların Sessizliği (16 dakika)
En İyi Erkek Oyuncu



Yukarıda anlattığımız filmler hep yardımcı rollerdi. Bu roller doğası gereği kısa performanslardan oluşuyor. Ancak, Anthony Hopkins'in Kuzuların Sessizliği'nde canlandırdığı Hannibal Lecter karakteriyle, Akademi Ödülleri tarihinde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazanan en kısa ikinci roldür. (en kısa olanına biraz daha aşağıda değineceğiz)

Unutulmaz performansını bir yana bırakırsak Hopkins, filmin sadece %14’lük bölümünde yer almasına karşın sanki filmde çok daha uzun süre kaldığı izlenimi yaratıyor. Tabii bu aynı zamanda bir kurgu başarısı olarak da ele alınabilir.

Anne Hathaway, Les Miserables -Sefiller (15 dakika)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu



Destekleyici bir karakterin en önemli fonksiyonunun hikayeyi anlatmayı kolaylaştırmaya yardımcı olduğunu söyleyebiliriz. Her ne kadar başkarakter bir filmin odak noktası olsa bile müttefik, düşman, sevgili vs. olarak bu karakteri harekete geçirmek için destekleyici bir başka karaktere daha ihtiyaç vardır.

Victor Hugo'nun romanından uyarlanan ve Anne Hathaway'in Fantine karakterini canlandırdığı Sefiller, 19. yüzyıldaki Fransa'daki toplumsal eşitsizliğe dikkat çekiyor.

Fantine karakterini canlandıran Hathaway'in performansı sadece 15 dakikadır. Fantine 15 dakika içerisinde terk edilir, kızını yaşatabilmek için çalıştığı işten çıkarılır, tekrar başlar, fahişelik yapar, hapsedilir ve sonunda şarkı söylerken ölür.

Hathaway bu zor performansla 19. yüzyıldaki Fransa'nın baskıcı ekonomik ve sosyal modelinin yarattığı zulmü özetlemekte unutulmaz bir iş çıkarıyor. Filmin sadece % 9'unda görünen Hathaway aynı zamanda duygusal performansı ile En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülüne uzanıyor.

David Niven, Separate Tables – Ayrı Masalar (15 dakika)
En İyi Erkek Oyuncu



Bir toplulukta bulunan çok sayıda karakterin birbirine bağlı hikayelerini anlatma metodunu uygulayan pek çok film ve oyun, bu yapıları ile izleyiciyi büyük bir etkiye maruz bırakır.

1958 tarihli Ayrı Masalar’ın kurgusu da bu mantık üzerine yapılandırılmıştır. Film, İngiltere'de West Hampshire'taki bir otelin uzun süreli sakinlerin hayatlarında yaşanan çeşitli dramların bir portresini izleyiciye sunar. Başrollerde Rita Hayworth ve Burt Lancaster’ı izlerken filmin bir diğer önemli ismi ise Ünlü İngiliz aktör David Niven’dir.

Emekli belediye başkanı Angus Pollock rolünde izlediğimiz David Niven sadece 15 dakika 38 saniye (filmin toplam süresinin % 15'i) kaldığı beyazperdedeki performansı ile Anthony Hopkins’i 22 saniye geride bırakarak En İyi Erkek Oyuncu Oscar’ını kazanır. Üstelik kendisiyle aynı dalda aday olan Paul Newman, Tony Curtis Sidney Poitier ve Spencer Tracy gibi oyuncuların arasından sıyrılarak.

Ben Johnson, The Last Picture Show (10 dakika)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu



Bu kez bahsedeceğimiz aktör, dublörlükten western filmlerine geçen ve John Ford ile Sam Peckinpah filmlerinde düzenli olarak yer alan Ben Johnson. Filmin yönetmeni Bogdanovich tarafından kendisine “Sam The Lion” karakteri önerildiğinde Johnson artık iyi bir kariyere sahipti. Buna rağmen 10 dakika gibi kısa bir rolde oynamayı kabul etti.

“Sam The Lion” (Ben Johnson) ölmekte olan bir kasabada geleneksel değerleri temsil eden bir karakterdir. Filmin yalnızca % 8'inde görünmüş ve sekiz dalda aday gösterilen filmde Oscar alan iki kişiden biri olmayı başarmıştır. Demek ki neymiş? Büyük oyuncular için 10 dakika yeterli bir süredir.

Beatrice Straight, Network (5 dakika)

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu




Network, medyanın geldiği noktayı anlatan klasik bir hiciv. Bir Anchormani canlandıran Peter Finch ve ahlaksız program yapımcısı rolüyle Faye Dunaway başta olmak üzere bütün oyuncular olağanüstü performans sergilerler. On dalda Oscar adaylığı olan film En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ve En İyi Senaryo dallarında dört heykelcik kazanır.

Yapımcı Max Schumacher'in karısını canlandıran Beatrice Straight ekranda göründüğü kısa süre boyunca izleyicinin sempatisini kazanır. 5 dakika süren performansı ona bir filmde en kısa süre yer alıp Oscar kazanan oyuncu unvanını getirir.


Filmin yalnızca % 4'ünde görülen Straight, medyanın geldiği noktada insanlığın kısa bir görüntüsünü sunuyor izleyiciye.


Bir Kaç Dakikada Oscar Almayı Bilen Oyuncular Bir Kaç Dakikada Oscar Almayı Bilen Oyuncular Reviewed by sineMakale on Haziran 14, 2017 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Banner
Blogger tarafından desteklenmektedir.