Orson Welles'den Bir Kara Film:Şangaylı Kadın

Aydın Sever - 13 Haziran 2017
Sinema tarihinde Orson Welles'in yeri hiçbir zaman tartışılmaz kuşkusuz. Yedinci sanatın başta gelen yönetmenlerinden ve aynı zamanda oyuncularından olan Welles; zeka pırıltılarını daha küçük yaşta belli etmiş ve sinemanın kilometre taşı filmlerinden Citizen Kane'i (Yurttaş Kane) daha henüz 25 yaşında çekerek daha ilk filminde yaşamındaki en iyi yapıtı ortaya koymuştur.

Citizen Kane sinema tarihinin en önemli başyapıtlarından biri olarak anılmaktadır.

Welles'in en büyük talihsizliği Citizen Kane’in çektiği ilk film olmasıdır. Daha sonra hep bu filmle anılan Welles çok iyi filmler çekmesine rağmen en iyi işini daha yolun başında gerçekleştirmiş olmasının sonucu olarak kariyerinde hep düşüş yaşamıştır.

The Lady from a Shangai (Şangaylı Kadın) Orson Welles'in 1947 yılında çektiği ve boşanmak üzere olduğu eşi Rita Hayworth ile başrolü paylaştığı filmidir. Bir yasak aşkı ve peşi sıra gelişen bir cinayet kumpasını anlatan film zengin bir çiftin yatlarını kullanmak için tutulan Michael O'Hara'nın daha sonra kendisini tutan kişinin karısına aşık olması ve bir cinayet bilmecesine sürüklenmesini anlatır.

Filmde yönetmen, senarist, başrol oyuncusu ve prodüktörlük yapan Orson Welles stüdyo ile onca çekişmesine rağmen tamamladığı bu film ile yine önemli bir film noir e imza atmıştır.

Gelelim filmi bize hatırlatan hatta filmin bile önüne geçen aynanın karşısında Michael (Orson Welles) ile Elsa'nın (Rita Hayworth) yer aldığı sahneye; aynalar sayesinde farklı açılardan olağanüstü bir görsellik yakalayan Welles birçok izleyicinin hafızalarında yer etmiş sinema tarihinin en önemli karelerinden birine imza atar.


İşte o muhteşem sahne. İyi seyirler…

Orson Welles'den Bir Kara Film:Şangaylı Kadın Orson Welles'den Bir Kara Film:Şangaylı Kadın Reviewed by sineMakale on Haziran 13, 2017 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Banner
Blogger tarafından desteklenmektedir.