En İyi Kung Fu Filmleri


Çocukluğu VHS kasetlerde Bruş Li izleyerek geçen benim yaşımdakiler için Kung Fu filmlerinin şüphesiz ayrı bir anlamı var. Dolayısıyla kendime en iyi kung fu filmi hangisidir diye sorduğumda aldığım yanıtlarla en iyi kung fu filmlerini listeledim. Elbette bu liste nispeten görece de olsa, başarısı konusunda genel kabul olan filmleri yazmaya çalıştım.

Dövüş sanatlarının olanca güzelliği ve zarafetiyle yansıtıldığı bu filmlerin aynı zamanda spiritüel bir yanı da var. Bu efsanevi filmler, nefes kesici dövüş sahneleri ile kesinlikle her türden izleyiciyi büyülemeyi başarıyor.

Aşağıda o filmlerden bazılarını filmlerde izlediğiniz hareketleri kesinlikle yalnız başınıza denemeyin uyarısı ile listeliyoruz.

The 36th Chamber Of Shaolin (1978)

En karizmatik Kung Fu filmleri arasında sayılan The 36th Chamber Of Shaolin, Manchu hükümdarına karşı isyan bayrağı açan çıkardığı Shaolin dövüş sanatları öğrencisi San Te'nin hikayesine dayanıyor.

Ailesi Manchu askerleri tarafından katledilen Liu Yu-te (Gordon Liu Chia-hui), intikamını almak için eğitim almak üzere bir Shaolin Tapınağına girer. Burada kendisine "San Te" ismi verilen Liu, Shaolin kung fu tekniklerini öğrenmeden önce bir yıl boyunca zemini süpürmekten başka hiçbir şey yapmaz. Sonrasında bir yandan dövüş sanatları konusunda kendini geliştirirken bir yandan da Budizm’i inceler. İnanılmaz derecede kısa sürede yumruklarını, ayaklarını, avuç içini, kılıç, sopa, mızrak ve diğer silahların konusunda uzmanlaşan Liu tapınaktan ayrılır.  Dışarıda sadece Mançu iktidarının zalim adamlarına karşı savaşmakla kalmayan Liu aynı zamanda topladığı yeni vatansever gençlerle birlikte Shaolin Tapınağı'na geri dönerek, burada kung fu sanatının zirvesi olan "36. Bölgeyi" geliştirir.

Master Killer veya Shaolin Master Killer olarak da bilinen The 36th Chamber Of Shaolin türün tarihindeki en önemli dövüş sanatlarını içermekle kalmaz aynı zamanda on yıllarca izlenecek olan aksiyon filmleri için de bir nevi şablon oluşturur.

Snake In The Eagles Shadow (1978)

Çin'deki Ching Hanedanlığının sonlarına doğru, Ölümcül Kartal Pençesi topluluğu olarak bilinen 200 yıllık bir klan, Snake Fist haricindeki tüm dövüş sanatlarını elimine etti. Lord Sheng Kuan (Hwang Jang-Lee) olarak bilinen kötü Kartal Pençesi ustası, Snake Fist okullarının bütün üyelerini ortadan kaldırma konusunda kararlıdır.  

Filmin başrolünde 1977'den itibaren kendine özgü dövüş sanatı ve komediyle birleştirdiği oyunculuğu ile yıldızı parlayan Jackie Chan var.  Chan’in, "Snake in the Eagle's Shadow" ile kung fu filmlerinde yepyeni bir dönem başlatmıştır.

Drunken Master (1978)

Tıpkı "Snake in the Eagle's Shadow" filminde olduğu gibi bu filmin de başrolünde kendine özgü üslubuyla Jackie Chan var. Şimdilerde bize çok yabancı gelmeyen ama o dönemde oldukça kung fu filmleri için oldukça yeni bir tarz olan komedi ve dövüş sanatlarına ilişkin yeteneklerini bu filmde de gösteren Chan’in ilk çıkış filmi olarak da kabul edilir. Film bir öğrenci ile dövüş sanatları ustası arasındaki ilişkiyi anlatır. Karate Kid filminde de göreceğimiz üzere bu tarz uzun yıllar Amerikan dövüş sanatları filmlerine ilham olur.  Chan filmde, İngiliz sömürgeciliği zamanında adaletsizlikle savaşan bir kung fu ustası olan 19. yüzyılın bir halk kahramanı olan Wong Fei-hong’u canlandırıyor. Bu karakter daha sonraki yıllarda Jet Li tarafından daha ciddi bir şekilde tasvir edildi.  Sarhoş usta rolünde izlediğimiz Jackie Chan'ın bu filmde sergilediği gevşek ve daha akıcı bir stile sahip dövüş teknikleri kariyer gelişimi açısından önemlidir.

Fist of Fury (1972)

Bruce Lee'nin Big Boss'tan sonraki ikinci büyük filmi olan  Fist of  Fury, özellikle de kendi dövüş sahnelerini koreografisini yapan Bruce Lee’nin ne denli büyük bir kung fu yıldızı olduğunu doğruluyor. Filmde Bruce Lee, Çin’in şerefini savunurken ölen efendisinin intikamını almak için rakip dövüş okuluna sızan Chen Zhen karakterini oynuyor. Okuldaki herkesi ve en sonunda okul müdürünü elden geçiren Zhen’in o karizmatik dövüş sahnesini aşağıda izleyebilirsiniz.

Five Deadly Venoms (1978)

Kung fu filmleri arasında kült olarak kabul edilen filmin yönetmeni Chang Cheh'dir. Ölmek üzere olan bir dövüş sanatları ustası, en küçük öğrencisine öğretilerini kötülük için kullanan en iyi öğrencilerini durdurma görevini verir.

Komik ses efektleri, her an dövüşmeye hazır tipler gibi Kung fu filmlerinin tüm tipik özelliklerine sahip olan film aynı zamanda harika bir de plana sahiptir. Filmdeki karakterler, ortalama kung fu filmlerindeki karakterlerinden çok daha gerçekçidir.

Yönetmen çağdaşlarının çoğundan çok daha yetenekli ve görsel anlamda tam bir stilisttir. Film sadece dövüş sanatları anlamında değil teknik olarak da oldukça başarılıdır. Chang Cheh, kendi türünü bilen ve sınırları içinde çalışırken önemli materyaller üretmeyi başaran bir ustadır.

Ip Man (2008)

Efsanevi Çin dövüş sanatçısı Yip Man'in (Yip Kai-Man olarak da bilinir) yaşamı etrafında dönen yarı otobiyografik masaldır. Film her ne kadar yeryüzündeki tarihsel gerçeklerden önemli derecede uzaklaşsa da, nefes kesici bir mücadele koreografisinin bulunduğu bir tür klasiktir.

Tempolu bir hızla devam eden film 80'li ve 90'lı yılların klasiklerinin estetiğinden uzak olsa da dövüş sanatları hayranları keyifle izleyebilirler.

Okuyucularımız için hazırladığımız en iyi kung fu filmlerini listelemeye çalıştık. Bu listeye eklemek istediğiniz filmler varsa siz de yorum kısmına ekleyebilirsiniz.

Son olarak başrolünde Bruce Lee’nin yer aldığı Fist of Fury’den ikonik bir dövüş sahnesini okuyucularımızla paylaşmak istiyoruz. İyi seyirler…




En İyi Kung Fu Filmleri En İyi Kung Fu Filmleri Reviewed by sineMakale on Haziran 12, 2017 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Banner
Blogger tarafından desteklenmektedir.