Poponuza Tekmeyi Basmaya Hazır 10 Kadın Aksiyon Oyuncusu



Genelde aksiyon filmlerinin yıldızları erkekler oluyor. Ama sayıları bir avuç bile olsa beyaz perdede bu roller için biçilmiş kaftan dedirten aktrislerin de olması bizi mutlu ediyor. Bu oyuncular başarılı projelerde yer aldıklarında en az erkekler kadar yıldızlaşabiliyor, hatta sayılarının az olması nedeniyle hafızalarda daha fazla yer ediniyor.
Hollywood’un cinsiyetçi bir yapısı olduğuna dair haklı bir eleştiri var. Tabii bu durum kendini en fazla aksiyon filmlerinde kendini gösteriyor. Google’a “en iyi aksiyon yıldızları” yazın karşınıza gelen listeler içerisinde kadın oyuncuya rastlamanız çok da olası değil. Ancak “en iyi kadın aksiyon oyuncuları” diye aradığınızda kadın aksiyon oyuncularına ulaşabiliyorsunuz. Bu durumu görmek için 2016 yılının en çok kazananlarına bakmak yeterli aslında. En çok kazanan aktör olan Dwayne Johnson 65 milyon, en çok kazanan aktris olan Jennifer Lawrence ise 46 milyon dolar kazanmış. Dolayısıyla bu ayrımcılık kendisini aksiyon filmlerinde de gösteriyor. Hatta bu konuda kadın oyuncuların da zaman zaman serzenişlerine şahit olabiliyoruz. Örneğin buraya tıklayarak okuyabileceğiniz yazımızda Scarlett Johansson Marvel’e Black Widow karakterine bağımsız bir film çekilmemesine ilişkin mesaj gönderiyordu.
Ridley Scott'ın 1979 tarihli "Alien" filminde Sigourney Weaver'ın Ripley karakteri ilk orijinal kadın aksiyon kahramanı olarak izleyici ile buluştu. Ripley, beyazperdedeki o güne dek izlediklerimizden farklı bir kadın aksiyon figürü olarak hafızalarımıza kazındı. O, Thelma ve Louise ya da Bond kızlarında olduğu gibi zorunlu kaldıklarında kendilerini korumak için öldüren bir karakter değil tam tersine ölümcül eylemlerde bulunabilecek bir karakter olarak resmedildi perdede. Neyse ki o günden bugüne artık az da olsa tekme atan, intikam alan kadın karakterlere alıştık.  Konuyu dağıtmadan bu karakterlerden dikkatimizi çeken birkaçını sizinle paylaşalım.

Milla Jovovich

Aktris ve model Milla Jovovich, Luc Besson'un göz kamaştırıcı aksiyon bilim kurgu destanı Beşinci Element’te Leeloo rolüyle başladığı aksiyon macerasında 90'lı yıllardan bu yana beyazperdede fırtınalar estirmeye devam ediyor. Resident Evil serisi ve Ultraviolet'yi kim unutabilir? 

Maggie Q

Maggie Q, neredeyse imkansız olanı yapmayı başardı: Erkek egemen bir endüstride kendini kanıtladı ve bu başarısını yıllarca sürdürmeyi başardı. Görevimiz Tehlike 3 ile tanınan Maggie Q, sağlam bir aksiyon oyuncusu olarak ertesi yıl bu kez efsane bir erkek aksiyon oyuncusunun karşısında (Bruce Willis) Zor Ölüm 4 ile izleyici ile buluştu. O tarihten bu yana da gerek Nikita isimli TV dizisinde gerekse Uyumsuz, Kuralsız gibi filmlerde yer almaya devam ediyor.

Kate Beckinsale


Aktristi bu listeye almamız için her ne kadar Underworld serisinde deri kıyafetler içerisinde izlediğimiz Selene karakteri yeterli de olsa, Kate Beckinsale bu arada Van Helsing (2004), Gerçeğe Çağrı’nın tekrar çekimi (2012) ve Soğuk Ölüm (2009) filmlerinde de yer aldı.

Michelle Rodriguez

Michelle Rodriguez, Resident Evil, Hızlı ve Öfkeli, Machete filmlerinde türün izleyicisini kalbinden vurmayı başardı. Filmlerinde güçlü ve yetenekli karakterler oynayan Rodriguez savunmasız rollerde oynarken bile başarılı. Örneğin Karyn Kusama'nın dram filmi Girlfight’daki performansıyla da oldukça olumlu eleştiriler almıştı.

Pam Grier


Genellikle 60’lı yılların sonunda ortaya çıkan ve siyah istismar sineması türü olarak adlandırılan "Blaxploitation” kraliçesi olarak anılan Pam Grier, unutulmaz oldukları kadar ölümcül olan birçok karakteri canlandırdı. En güçlü performansları arasında ise Foxy Brown, Coffy ve Quentin Tarantino'nun Jackie Brown’u bulunmaktadır.

Linda Hamilton



Linda Hamilton, Terminator ve Terminator 2: Mahşer Günü'nde yetenekli ve becerikli Sarah Connor'u canlandırdı. Hamilton oynadığı rolle gelecekteki tüm Sarah Connor'lar için bir referans noktası olmaya devam ediyor. Hamilton sadece Sarah Connor için değil tüm güçlü kadın aksiyon figürleri için de bir mihenk taşı aynı zamanda.

Michelle Yeoh

Birçok aksiyon hayranları Michelle Yeoh'la ilk kez “Yarın Asla Ölmez” filminde bir Bond kızı olarak hatırlar. Bununla birlikte, Yeoh'un en dikkat çekici performansı muhtemelen Ang Lee'nin Gizli Ejderhası'dır. Oyuncu filmde zarif fakat aynı zamanda gözardı edilmemesi gereken güçlü bir karakter olarak yer alır.

Lucy Liu

Lucy Liu… Fazla söze hacet yok aslında. Quentin Tarantino'nun Kill Bill'inde kana susamış O-Ren Ishii olarak izlediğimiz oyuncuyu ayrıca Balistik, Charlie’nin Melekleri, Şanslı Sleven, Demir Yumruklu Adam filmlerinde de izledik.

Cynthia Rothrock

Cynthia Rothrock 80'ler ve 90'lar boyunca dövüş sanatları deneyimini bir aksiyon yıldızı olarak kariyere dönüştürdü. Rothrock büyük bütçeli ve çok bilindik filmlerde oynamasa da Kung Fu sinemasının ve düşük bütçeli aksiyon filmlerinin hayranları tarafından iyi tanınmaktadır. Merak edenler en başarılı filmleri olarak gösterilen China O'Brien ve Zhi fa xian feng’i izleyebilirler.

Sigourney Weaver



Sigourney Weaver olmadan bu liste eksik olurdu. Weaver, Ridley Scott'un 1979 yapımı filmi Alien'de ortaya çıktığında, başlangıçta bir erkek karakter için yazılmış olan bu rolü bir erkek kadar sert oynamayı başarmıştır. Weaver daha sonra, 1986'da Yaratığın Dönüşü filminde de yine olumlu eleştiriler aldı.


Elbette sizin de en iyi kadın aksiyon oyuncuları arasında şunlar da olmalı diyeceğiniz isimler olacaktır. Çekinmeyin, yoruma bırakın…
Poponuza Tekmeyi Basmaya Hazır 10 Kadın Aksiyon Oyuncusu Poponuza Tekmeyi Basmaya Hazır 10 Kadın Aksiyon Oyuncusu Reviewed by sineMakale on Temmuz 09, 2017 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Banner
Blogger tarafından desteklenmektedir.