Stephen King’den Kara Kule – The Dark Tower Vizyona Girdi… İşte Ayrıntılar


Haber: Semih Kuru

Stephen King’in fantastik edebiyatın kült eserleri arasına girmiş sekiz kitaptan oluşan eseri Kara Kule – The Dark Tower nihayet vizyona girdi (Stephen King'in diğer filmleri için tıklayınız)  .

İyi ile kötünün ebedi mücadelesini destansı bir şekilde anlatan Kara Kule, fantastik, bilim kurgu, western ve korku öğelerini barındırıyor. J.R.R. Tolkien’in Yüzüklerin Efendisi adlı kitabından, Sergio Leone’nin İyi, Kötü ve Çirkin’ine kadar birçok çalışmaya gönderme yapan The Dark Tower - Kara Kule 4 Ağustos’tan itibaren sinemalarda olacak.

Paralel evrenler teorisine de göz kırpan kitapta, hem son silahşor Roland Deschain’in dünyasını hem de bizim dünyamızı ve kim bilir başka hangi dünyaları ayakta tutan dünyanın merkezindeki Kara Kule’nin korunması gerekmektedir. Silahşor Roland (İdris Elba), King’in diğer eserlerinde de sıklıkla karşılaştığımız Siyahlı Adam olarak da tanınan Walter O’Dim’e (Matthew  McConaughey) karşı Kara Kule’yi savunacaktır.

Ancak böylesine destansı bir eserden uyarlanan filme ilişkin eleştiriler de vizyon tarihi yaklaştıkça yüksek sesle dillendirilmeye başlandı.

Filmin senaryosu Akiva Goldsman, Jeff Pinkner, Anders Thomas Jensen ve Nikolaj Arcel tarafından yazıldı. Senaryoyu bizzat onaylayan King, yaptığı bir röportajda senaryo yazarlarının ellerinde bulunan çok fazla malzemeden kaynaklı olarak ciddi bir zorluk yaşadıklarını ancak ellerindeki malzemeye bir bütün olarak bakıp serinin tüm kitaplarındaki öğelerden yararlanarak bu zorluğun üzerinden geldiklerini söylüyor.

Filme ilişkin kafalardaki en büyük kuşku da bu zaten. Sekiz kitaplık bir seri nasıl bir buçuk saatlik bir filme sığdırılabilir? Film, dayandığı büyük ölçekli epik bir şahesere ilişkin 95 dakikada ne kadar ipucu verebilecek?

On yıldan fazla bir süredir birçok Hollywood yönetmeninin hayallerini süsleyen bu filmi yöneten talihli isim ise tam bir Stephen King hayranı olan Danimarka sinemasının önemli isimlerinden Nikolaj Arcel. Arcel de eleştirilerden nasibini almış. Hikâyeye düz ve ilgi çekmeyen bir tarzda yaklaştığı ve böylesine bir eserden cüretkâr ve görkemli bir yapımı ortaya koyamadığı söyleniyor.

Filme ilişkin herkesin üzerinde birleştiği nokta ise Roland ve Siyahlı Adam olarak da tanınan Walter O’Dim’e ilişkin oyuncu seçimlerindeki isabet. 



Silahşor Roland olarak izleyeceğimiz İdris Elba, üstlendiği rolden büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, King’in çok zeki ve usta bir karakter kurucu olduğunu ve Roland’ın muhteşem bir yolculuk yaptığını söylüyor

Elbette filmin en önemli karakteri Roland ama beni kişisel olarak en çok heyecanlandıran Siyahlı Adam rolüyle izleyeceğimiz Matthew McConaughey. Gerek karakter olarak, gerekse McConaughey’in bizzat oyunculuk yeteneği anlamında tıpkı Dark Knight’da Batman’in önüne geçen Joker’de olduğu gibi Roland’ın önüne geçme potansiyeli taşıyor. Zaten yönetmen de bir söyleşisinde bunu vurguluyor. Önce karaktere değinen Nikolaj Arcel, “Karakterin özü kayıtsız ve oyuncu ama aynı zamanda acımasız ve ürkütücü bir kötü adam; üstelik görünüşe göre her şey kontrolünün altında” diyor ve ardından Matthew McConaughey’nin Siyahlı Adam rolü için mükemmel bir seçim olduğunu ifade ederek; “kendisi son derece çekici, rahat ve sinsi olduğunu derinden hissettiriyor” diyerek sözlerini tamamlıyor.




Kitabın hayranları tarafından uzun yıllardır beklenen Kara Kule – The Dark Tower, İdris Elba ve Matthew McConaughey'den gelen güçlü performanslara rağmen görkemli bir iş gibi anlamında yeterli olmayacak gibi duruyor. Dolayısıyla Kara Kule – The Dark Tower eğlenceli, fantastik bir aksiyon filmi izlemek isteyen seyirciyi memnun ederken, büyük ekranda Kara Kule’yi görmek için onlarca yıldır bekleyen fanları muhtemelen hayal kırıklığına uğratacak.


Stephen King’den Kara Kule – The Dark Tower Vizyona Girdi… İşte Ayrıntılar Stephen King’den Kara Kule – The Dark Tower Vizyona Girdi… İşte Ayrıntılar Reviewed by sineMakale on Ağustos 03, 2017 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Banner
Blogger tarafından desteklenmektedir.