Gotham'ın İki Jokeri



Aydın Sever - 7 Haziran 2017

Batman’in beyazperdedeki yolculuğunda Tim Burton’ın ve Christopher Nolan’ın yönettiği filmler arasında çoğu hayran ve eleştirmen ortada kalmıştır. Kimi Tim Burton’ın hayal gücü, çizgi romana olan yakınlığı ve Gotham City atmosferine hayran olurken kimi de Christopher Nolan'ın döneminin sinemasallığını beğenir. Batman sinemadaki ilk yolculuğundan itibaren bu iki kendine has yönetmen sayesinde hep devamı beklenen bir seri olmuştur.

Sonuçta iki filmde bir yönetmen tercihidir ve bıraktığı tatlar çok farklıdır. Şahsım adına konuşacak olursam ben Burton'ın Batman yorumunu daha çok beğenirim. Bunda biraz Tim Burton ile büyümüş olmanın duygusal etkileri de yok değil tabi. Her zaman Burton'ın çizgi roman estetiğine uygun yönetimi ve yönetmenin kendisine ait dünyasının güzelliğinden kaynaklanan o müthiş hayal gücünün Batman'e çok şeyler kattığını düşünürüm.

Aynı durum Joker rolleri için de geçerlidir. Joker Batman'de dahi kötüdür. Aynı Superman'deki Lex Luthor gibi. Kimi Joker rolünde ilk Batman’deki Jack Nicholson’ı beğenirken kimi de Heath Ledger’ın yorumundan daha çok hoşlanır. Bu konuda ben ikisini de eşit seviyede görüyorum diyelim.

Ama kim ne derse desin iki filmde de en iyi performansı Joker rolüne hayat veren Jack Nicholson ve Heath Ledger gerçekleştirmiştir.

İlk filmde Jack Nicholson’ın bu dahi piskopat yorumu sinema tarihindeki eşsiz yorumlardan biridir. Zaten filmin Castı Michael Keaton değil Jack Nicholson'la açılır.


Her rolün hakkını veren Jack Nicholson Batman'de de ışıldayan bir yıldız gibidir. Filmi baştan sona götürür ve göründüğü sahnelerde oyunculuk gücünü sonuna kadar sergiler. Joker rolü tam bir Nicholson rolüdür. 

Peki sizin tercihiniz hangisi? Yoruma yazabilirsiniz.


Gotham'ın İki Jokeri Gotham'ın İki Jokeri Reviewed by sineMakale on Haziran 07, 2017 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Banner
Blogger tarafından desteklenmektedir.