Kült Korku Filmi 40 Yıl Sonra Yeniden Beyazperdede



Şimdiye kadar yapılmış en iyi korku filmlerinden biri olarak gösterilen 1977 tarihli Suspiria, vizyona girmesinin 40. yılında yeniden izleyici ile buluşacak. 35mm negatifinden restore edilen film 29 Eylül 2017’de vizyona girecek.

İtalyan yönetmen Dario Argento’nun başyapıtı olarak nitelendirilen filmde, dünyaca ünlü bir dans okulunda eğitim almak üzere gelen Suzy, okulda karşılaştığı esrarengiz ve ürkütücü olaylara tanıklık ediyor.

Filmde Argento'nun ana renkleri ustalıkla kullanması, efekt elde etmek için kullanılan parlak kırmızılar ve yeşil ışıklarla tüm filmi adeta bir halüsinasyon derecesine ulaştırıyor. Argento’nun kullandığı her rengin belli bir duyguyu temsil etmesini amaçlayıp amaçlamadığına emin değiliz. Ama gerçek olan şu ki, doğal hissettirmeyen bu renkler izleyicinin adeta ruhunun acı çekmesine sebep oluyor.




Suspiria'nın gücünü artıran bir diğer önemli faktör ise filme hakim olan doğaüstülük. Karaorman’daki bu dans okulundaki odalar insan tarafından inşa edilmiş olmaktan daha ziyade  canavar bir hayalin ürünü gibi hissettiriyor. Suspiria dünyasının kötülüğü o kadar net ki, bu durum izleyici için ezici olabiliyor.

Başlıca rollerini Jessica Harper, Stefania Casini, Flavio Bucci ve Miguel Bosé gibi isimlerin paylaştığı filmi özel yapan bir diğer yanı ise izleyicide farklı bir görsel-işitsel deneyime sebep olan şiddet ve erotizmle sentezlenmiş İtalyan progressive rock grubu Goblin’in müzikleri. Nasıl Suspiria için Dario Argento’nun başyapıtı ifadelerini kullanıyorsak aynı şeyleri Goblin’in soundtrack albümü için de söyleyebiliriz.


Yazıyı filmden bir parça ile bitirelim. İyi seyirler...


Kült Korku Filmi 40 Yıl Sonra Yeniden Beyazperdede Kült Korku Filmi 40 Yıl Sonra Yeniden Beyazperdede Reviewed by sineMakale on Eylül 12, 2017 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Banner
Blogger tarafından desteklenmektedir.