İnsanoğluna Bir de Pandora'dan Bakın




Bugünkü yazımızda James Cameron’ın fantastik bilim kurgusu 2009 yapımı Avatar’dan bahsedelim. Hem görsel olarak hem de hikayesiyle sinemaseverleri kendisine hayran bırakan bir filmdi Avatar.

Yarı felçli eski bir asker olan Jake Sully (Sam Worthington) bir askeri şirketin Pandora isimli bir gezegende olan doğal kaynakları elde etmekle ilgili olarak geliştirdiği projede görev almak ister. Şirket Avatar isimli bir program geliştirmiştir. Bu programın amacı Jake Sully gibi çalışanlarını Pandora gezegenine orada yaşayan yerli halk Na’vi’lerin arasına göndererek bu doğal kaynak ile ilgili bilgi toplamaktır. Jake Na’vi olarak Pandora’ya gider. Buradaki halkın kendisine özgü maneviyat dolu çok güzel bir yaşamı vardır. Na’vi’lerin dünyasında doğal yaşam söz konusudur. Onlar hayvanları ve bitkileri de kendileri ayarında birer canlı olarak görürler. Amaçları sadece günlük ihtiyaçlarını karşılamaktır. Na’vilerin yaşam tarzı Kızılderililer ile benzer özellikler taşır. Jake buradaki halkın yaşantısına özenir çünkü kimseye bir zararları yoktur. Gezegene gittiğinde bir Na’vi olan Neytiri ile karşılaşan Jake ona karşı bir şeyler hissetmeye başlar. Na’vilerin yaşam tarzına çok iyi uyum gösteren Jake onunla aynı duyguları hisseden botanist bilim kadını Grace (Sigourney Weaver) ile Na’vileri korumak için elinden geleni yapacaktır.

Filmin kapitalizm ve dolayısıyla sömürgecilik karşıtı söylemleri çok önemlidir. İnsanoğlunun para için neler yapabileceğini bize fantastik bir şekilde oldukça da dramatik boyutta anlatır film. Sonuçta orada yaşayan halk hiçbir şekilde önemli değildir. Sadece dünyada olmayan çok değerli bir madeni elde etmek önemlidir.



Filmde Na’vilerin tasarımı çok önemlidir. Bu tasarımın bu kadar iyi olması filmin görselliğine büyük katkıda bulunur. Na’vilerin dünyasına dair fikirler filmi ayakta tutar. Çok özenle düşünülmüş fikirlerdir bunlar. Bu halkın yaşantısında bir şey eksik diyemez izleyici. Na'viler için tasarlanan yaşam tarzı kendi içinde oldukça tutarlıdır.  

Na’vilerin dünyası izleyicinin hoşuna gider. Çünkü maneviyat dolu bu yaşam izleyenlerin hayatına oldukça uzak bir kavramdır. Ütopik de olsa böyle bir halkın ve yaşamın olduğunu görmek izleyiciyi rahatlatır ve Na’vilere karşı sempatisini arttırır.

Avatar görsel bir deha olan JamesCameron’ın en iyi filmidir denilebilir. Filmde her türlü teknolojiyi sonuna kadar kullanan Cameron bundan sonraki filmlerin de referans alacakları muazzamlıkta bir görsel dünya oluşturur. Cameron’ın bu kadar teknolojiyle iç içe bir filmde böyle bir dramatik yapı oluşturması yönetmenin büyük bir usta olduğunu kanıtlar niteliktedir.

Bu arada uzun zamandır geliyor gelecek denilen devam filmlerinin de vizyon tarihleri açıklandı. İlgili haberimize buradan ulaşabilirsiniz


Son olarak siz de halen Navi’lerin bu dünyasına dahil olmadıysanız bunun için hiç vakit kaybetmeyin deyip yazıyı noktalayalım.
İnsanoğluna Bir de Pandora'dan Bakın İnsanoğluna Bir de Pandora'dan Bakın Reviewed by sineMakale on Eylül 13, 2017 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Banner
Blogger tarafından desteklenmektedir.