Oscar Adaylıklarının Neredeyse Tamamına İsmini Yazdıran Film Vizyona Giriyor


Bilindiği üzere 1960’lı yıllar soğuk savaşın kıyasıya yaşandığı bir zaman dilimi. Kongo Krizi, Domuzlar Körfezi Çıkarması, Küba Füze Krizi, Vietnam Savaşı, Prag Baharı derken her iki bloğun da birbirine üstünlük kurmak için bütün imkanlarını kullandıkları bir dönem.

İşte usta sinemacı Guillermo del Toro da bu dönemin Amerikasını zeminine oturttuğu değişik bir aşk masalını anlatıyor Aşkın Gücü/The Shape of Water ile izleyiciye.

Yüksek güvenlikli bir devlet laboratuarında çalışan Elisa (Sally Hawkins) yalnız ve izole bir hayat yaşıyordur. Aynı zamanda sağır ve dilsiz de olan Elisa ve meslektaşı Zelda (Octavia Spencer) bir süre sonra çalıştıkları laboratuarda gizli bir deney keşfederler ve  bu keşifle birlikte hayatları sonsuza kadar değişir. Oyuncuları arasında Michael Shannon, Richard Jenkins, Doug Jones ve Michael Stuhlbarg da bulunduğu film Soğuk Savaş'ın ortasında gizli bir hükümet laboratuarında, görsel olarak göz kamaştırıcı, duygusal açıdan cesur bir hayal gücünü ortaya izleyeceğiz.

Octavia Spencer, Guillermo del Toro ve Sally Hawkins

Masalını su altının derinlerinde başlatan Del Toro, bu noktadan sonra tüm film boyunca, nefes kesici izleyicileri güç, öfke, tahammülsüzlük ile dolu 1960'lı yılların dünyasına götürüyor. Casusların cirit attığı bir dünyada, dünyamıza ait olmayan bir amfibi yaratıkla kendi sessiz dünyasına gömülmüş genç bir kadının aşkına da tanık oluyoruz bir yandan da.

Bu olağanüstü öykünün sahibi olan Guillermo del Toro, hikayesini anlatırken, iyi ve kötü, masumiyet ve tehdit, tarihsel ve ebedi, güzellik ve canavarlık kavramlarını iç içe sokuyor.

Filme ilişkin konuşan Del Toro, "özgürlüğün hakim olduğu, kim olmak istiyorsan olabileceğin mesajının verildiği filmler yapmayı severim" derken çok eskiye dayanan ve sinema izleyicisini büyülemeye yönelik arzusu Aşkın Gücü/The Shape of Water’da da kendini gösteriyor. Pan’ın Labirenti, Cronos ve Şeytanın Bel Kemiği gibi filmlerle, çocukluğu boyunca dinlediği hayalet hikayeleri ve izlediği canavar filmleriyle genişlettiği yaratıcı hayal dünyasını başarıyla izleyiciye aktarmayı başaran Del Toro, Aşkın Gücü/The Shape of Water filmiyle de bu tarzını içtenlikle ve büyüleyici bir şekilde yansıtıyor.

Michael Shannon-The Shape of Water

Ülkemizde de 24. Uluslararası Adana Film Festivali’nin de açılış filmi olan ve 2017 yılında Venedik Film Festivali’nde Altın Aslan kazanan Aşkın Gücü/The Shape of Water, aralarında Golden Globe, AFI Awards gibi ödüllerin de olduğu tam 83 ödül kazanmış şimdiye kadar. Yapımcılığını daha önce Milyoner, 12 Yıllık Esaret ve Birdman gibi filmleri Oscar'a taşıyan yapım şirketi Fox Searchlight'ın yaptığı Aşkın Gücü/The Shape of Water 13 dalda Oscar’a aday gösterildiği geceye damga vuracağı kesin.

Son olarak filme ilişkin kulağımıza çalınan iki dedikodu ile yazıyı bitireyim. İlki Amelie ve Şarküteri filmleriyle bilinen ünlü Fransız yönetmen Jean-Pierre Jeunet’in filmdeki bazı sahnelerin Şarküteri filmine benzediğini iddiası. Bir diğeri ise ABD'li oyun yazarı Paul Zindel'in oğlunun, filmde babasının 1969'da yazdığı 'Let Me Hear You Whisper' adlı eserinden alıntılar yapıldığı yönündeki sözleri. Bu iddialar ne kadar doğru bilmiyorum ama şahsi görüşüm filmografisini efsane filmlerle döşemiş Del Toro gibi bir adamın bu şekilde bir fikir hırsızlığına tenezzül etmeyeceği yönünde.


Yazıyı Aşkın Gücü/The Shape of Water Türkçe altyazılı fragmanıyla bitireyim. İyi seyirler…


Oscar Adaylıklarının Neredeyse Tamamına İsmini Yazdıran Film Vizyona Giriyor Oscar Adaylıklarının Neredeyse Tamamına İsmini Yazdıran Film Vizyona Giriyor Reviewed by sineMakale on Şubat 15, 2018 Rating: 5

23 yorum:

  1. Hemen hemen aynı senaryoya sahip bir kısa film "The Space Between Us" (youtube'da var)
    Benzerlik insanı düşündürtüyor ama ben de Del Toro bunu gözden kaçırmış olamaz diye düşünüyorum açıkçası. Vardır sanırım bir açıklaması

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediginiz gibi bu kalitede bir yönetmenden ben de beklemiyorum. Ama diğer iddiaların yanısıra siz de bunu söyledikten sonra acaba da demeden geçemiyor insan

      Sil
  2. Güzel görünüyor, bakmak lazım:)

    YanıtlaSil
  3. Adana Film Festivali'nde izledim filmi. Benim hiç hoşuma gitmedi. Del Toro'nun tarzı genel olarak bana uymuyor ama özellikle bu filmi hiç sevmemiştim. 13 dalda Oscar'a aday olduğunu duyunca çok şaşırdım. Kaçını kazanacak çok merak ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filmi ben de izledim. 13 Oscar evet oldukça iddialı bir rakam. Dediğiniz gibi bekleyip görecegiz

      Sil
  4. shape of water hastasıyım :) ı tonya izlicem daha. bikaç başka oskar adayı da izledim sevmedim :) heey seni büyük blog keşif etkinliğinde de gördüm sevindim. sanki sessiz gibiydiin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Shape of Water'ı ben de oldukça beğendim. Ama Oscar adaylarında favorin hangisi dersen Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Bir süre yazamadım. Her gün olmasa da yeniden yazmaya başladım bu aralar.

      Sil
    2. onu izlemedim aklımda evet :)

      Sil
  5. Çok merak ettim . Sabırsızlıkla bekliyorum. Sizi takipteyim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Film gerçekten iyi. Tabii tarzı seviyorsanız. Bu arada çalışmalarınızı yakından takip edeceğime emin olabilirsiniz.

      Sil
  6. Merak ettim ben de
    45-60 lı yıllar arası ilgimi çekiyor benim.. Vizyona girse de izlesek bir an önce

    YanıtlaSil
  7. Merhaba... Zevkle takip edeceğim blogunuzu

    YanıtlaSil
  8. ilginç geldi

    www.lerzankaradan.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aa ben sizi takip ediyormusum zaten. Güzel filmdir

      Sil
  9. Büyük takip etkinliğinden geldim takibe aldım

    YanıtlaSil
  10. kesinlikle izlenmeli. paylaşım için teşekkürler
    @bw'den geliyorum.. takipteyim.. beklerim

    YanıtlaSil
  11. Mutlaka izleyeceğim listeme aldım şimdiden :) @bw

    YanıtlaSil
  12. cebimdeki yabancıya gittim of berbattıııı.

    YanıtlaSil

Banner
Blogger tarafından desteklenmektedir.