Acil Servis'te Kaotik Bir Gece: La Fracture

 

Fransa'da kadın portreleri ve ilişki dramalarıyla uzun süredir bilinen ve sevilen bir yazar ve yönetmen olan Catherine Corsini, La Fracture ile rahatlık alanından çıkmış ve Paris'te sarı yelekliler gösterilerinin zirvesinde iken bir hastanenin acil servisinde çarpışan farklı karakterler ile dinamik bir toplumsal film çekmiş.

Çalkantılı bir ilişki anlatacakmış gibi başlayan film, kısa süre içerisinde arka planında Kasım 2018’de Fransa’da başlayan sarı yeleklilerin eylemlerinin de olduğu ve Fransız sağlık sistemini eleştiren bir film haline geliyor.

Aslında film kendisini terk eden sevgilisinin peşinden koşarken düşüp kolunu kıran karikatürist Raf (Valeria Bruni Tedeschi) ile sarı yeleklilerin eylemlerine katılmak için izin gününde işyerinin kamyonuyla bir günlüğüne Paris’e gelen ve burada polisin saldırısı ile yaralanan kamyon şoförü Yann (Pio Marmaï) etrafında dönse de, iyi kurgulanmış senaryo sayesinde acil servis içerisinde yaşanan bir çok küçük hikâye bütünün değirmenine su taşıyor.


Emekçiler olarak hepimizin aşina olduğu bir sağlık sistemi ile karşı karşıya kalıyoruz bu acil serviste. Duvarda 8-10 saat arası beklenebileceği yazıyor. Çalışmayan tıbbi cihazlar, yetersiz personel, bir anda başınıza çöküveren bir tavan, doktorlardan işittiğimiz “ameliyat olmalısınız ama ancak ileri bir tarihte yapabiliriz” cümleleri…

Öte yandan “yukarıdan” hastanelere gelen emirler: “Eylemlerde yaralananları bize bildirin!”

Hastane bahçesine atılan gaz bombaları…

Tanıdık geldi değil mi?

Filmdeki mizah o kadar dengeli ki. Yönetmen kesinlikle patlayan akut sosyal ve ekonomik sorunları geri plana atmadan vermek istediği mesajı gülümsetmeyi başaran diyalogları ile aktarmayı başarıyor.   

Senaryosu da Catherine Corsini, Agnès Feuvre ve Laurette Polmanss tarafından yazılan film Catherine Corsinie’ye Altın Palmiye adaylığı getirirken beş de ödül kazanmış.  


Acil Servis'te Kaotik Bir Gece: La Fracture Acil Servis'te Kaotik Bir Gece: La Fracture Reviewed by sineMakale on Mayıs 15, 2022 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Banner
Blogger tarafından desteklenmektedir.