Nefret, Aşk ve Sadakat Üstüne...




Aydın Sever - 18 Mayıs 2017

1946 yapımı Charles Vidor'un yönettiği "Gilda" filmi yasadışı kumarhane işleten bir mafya patronunun kumarbaz JohnnyFarrel (Glenn Ford) tarafından kurtarıldıktan sonra Farrel'ı sağ kolu yapması ile başlar. Sonradan Amerika'ya giden ve orada evlenerek karısıyla geri dönen mafyamız Ballin Mundson'ın (George Macready) eşi Gilda (Rita Hayworth) JohnnyFarrel'ın eski sevgilisidir. Johnny alabildiğine nefret ettiği bu kadına halen delicesine aşıktır. Birbirini çok seven ama bir o kadar da birbirinden nefret eden Gilda ve Johnny'i anlatır film.


Nefret, aşk ve sadakat üstüne iyi bir kara film olan "Gilda" özellikle Rita Hayworth'ın performansıyla akıllarda kalmıştır. Kızıl saçları, seksapel görüntüsü ve seslendirdiği "Put the Blame on Mame" adlı parçayla belki de sinemada o ana kadar ki en iyi Femme Fatale olan Hayworth, o yılların en çekici kadınlarından biri olur bu filmdeki rolüyle. Filmdeki şarkıyı kendisi seslendirmese de (Filmdeki şarkıyı Anita Ellis seslendirmiştir) dansı ve oyunculuğu ile dört dörtlüktür bu sahnede. Çocukluğundan beri dans etmesi bunda büyük etkendir. Muhteşem siyah elbisesiyle striptiz yaparken sadece eldivenlerini çıkaran Hayworth erotizmin nasıl bir şey olduğunu da tam manasıyla izleyiciye aktarır. Günümüz sinemasında çok daha ötesi söz konusu olmasına rağmen Hayworth'ın "Gilda" daki performansı halen cinselliğin en iyi kullanıldığı sahnelerden biri olarak anılmaktadır.


Ülkemizde muhafazakarlıktan olsa gerek film "Şeytanın Kızı Gilda" ismiyle oynatılmıştır. Kötü kadın olarak düşünülen Gilda aslında filmde Johnny tarafından yıllar önce terk edilmiştir. Johnny, yıllar sonrahala delicesine aşık olduğu Gilda'nın para için evlendiğini düşünmekte ve bu nedenle ona karşı bir yandan nefret duyguları beslerken ve öte yandan aşkıyla kavrulmaktadır.


Kızıl saçlarıyla ve kostümleriyle bir efsane olan sanatçı Rita Hayworth hayatı boyunca hep Gilda rolüyle anılmıştır. Hatta yaptığı evliliklerle ilgili ilginç bir yorumu da vardır Hayworth'ın: "Erkekler beni hep Gilda zannettiler fakat sabah uyanınca yanlarında hep Rita'yı gördüler." Bu nedenle bu rol Hayworth'ta erkeklerin onu değil aslında Gilda'yı düşünmelerinden dolayı hep bir burukluğa yol açmıştır.


Erkeklerle ilgili pek iyi anıları olmayan aktrist, Orson Welles ile de aşk yaşamıştır. Hatta Orson Welles kendisini tavlayacağına dair arkadaşlarıyla 2.000 Dolar bahse girmiştir. Kötü bir evlilik geçiren ikilinin yaşadığı zor ilişkiyi yıllar sonra Rita Hayworth şu sözlerle ifade edecektir : "Bir dahiyle yaşamak gerçekten zordu."



Nefret, Aşk ve Sadakat Üstüne... Nefret, Aşk ve Sadakat Üstüne... Reviewed by sineMakale on Mayıs 18, 2017 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Banner
Blogger tarafından desteklenmektedir.