Dünya Korku Sinemasının Önemli Kaybı:Tobe Hooper


Haber:Semih Kuru


Dünya sineması bir korku ikonunu daha kaybetti. Korku filmi severler henüz birkaç ay önce yaşamını yitiren “Living Dead” serisinin yaratıcısı George A. Romero’nun yasını tutarken  bu kez Tobe Hooper’ın yaşamını yitirmesi ile sarsıldılar.

Her biri korku sinemasının nadide eserleri arasında gösterilen The Texas Chainsaw Massacre – Teksas Katliamı ve Poltergeist – Kötü Ruh filmleri ile Stephen King’in romanından uyarlanan Salem’s Lot isimli TV dizisinin de aralarında bulunduğu türe ilişkin önemli filmleri olan yönetmen ve senarist Tobe Hooper 74 yaşında hayatını kaybetti.

1943 yılında Austin, Teksas'ta doğan Hooper 1960'lı yıllarda akademisyen ve belgesel kameramanı olarak çalıştı. İlk yönetmenlik deneyimi ise 1969 tarihli düşük bütçeli bir film olan Eggshells’dir.



1974'te Hooper, hiçbiri profesyonel oyuncu olmayan bir grup öğrenci ve öğretmenle birlikte düşük bütçeli bir yapım olan Texas Chainsaw Massacre – Teksas Katliamı’nı çekti. Yamyamlar arasında kalan bir grup genci anlatan film şiddet içeriği nedeniyle birçok ülkede yasaklandı. Buna rağmen, Texas Chainsaw Massacre gişede çok başarılı bir performans sergiledi. Yaklaşık 300.000 dolarlık bütçeyle yüz milyon doların üzerinde hasılat yapan film kendinden sonra gelen slasher türündeki filmlere de ilham kaynağı oldu. Filmdeki Leatherface karakteri ise seri katil Ed Gein’e dayanıyordu. Bugün bile hala tüm zamanların en etkili korku filmlerinden biri olarak gösterilen Texas Chainsaw Massacre daha sonra çeşitli defalar çekildi. Hooper 1986 yılında yapımcı firma ile olan anlaşması gereği Texas Chainsaw Massacre’nın komedi versiyonu olan The Texas Chainsaw Massacre 2’yi yönetti.

Texas Chainsaw Massacre’nın başarısı Hooper'in daha büyük bütçelerle çalışmasına olanak tanıdı. 1979'da Stephen King'in vampir romanı Salem's Lot'un bir mini TV dizisi uyarlamasını yönetti. Salem's Lot daha sonradan sinemalarda da gösterildi.

Steven Spielberg ve Tobe Hooper Poltergeist Setinde

Bir lunaparkta mahsur kalan dört genç arkadaşın Frankenstein maskeli bir adam tarafından birer birer öldürüldüğü 1981 tarihli The Funhouse – Korku Karnavalı’nı yaptıktan sonra, Hooper, evleri kötü ruhlar tarafından ele geçirilen bir aileyi anlatan doğaüstü korku filmi Poltergeist – Kötü Ruh çekmek üzere seçildi. Steven Spielberg hem yazdığı hem de yapımcılığını üstlendiği bu filmi The Extra Terrestrial – E.T. filminin sözleşmesinde yer alana başka bir filmde çalışamayacağına ilişkin madde sebebiyle çekememişti.  Film çekildiği yılın en yüksek hasılat getiren sekizinci filmi oldu. 2015 yılında film tekrar çevrilse de önemli bir başarı elde edemedi ve ilk filmin gölgesinde kaldı.



Hooper 1990’lı ve 2000’li yıllar boyunca TV ve sinema alanında çalışmalarını sürdürdü. 2000 yılında Crocodile, 2004'te The Toolbox Murders ve 2005 yılında Mortuary gibi filmler ile TV dizisi Masters of Horror’un iki bölümünü çeken Hooper ne yazık ki ilk dönem başarısını bir daha yakalayamadı.

Hooper, Interview Magazine dergisi ile 2014 yılında yaptığı bir röportajda Leatherface karakterinin neden maske taktığını "Yüzünü göremediğinizde, hayal gücünüz vahşileşir. Göremediğiniz zaman, boşlukları aslında gösterilenden çok daha ilginç şeylerle doldurursunuz" diyerek açıklamıştı.


Dünya Korku Sinemasının Önemli Kaybı:Tobe Hooper Dünya Korku Sinemasının Önemli Kaybı:Tobe Hooper Reviewed by sineMakale on Ağustos 29, 2017 Rating: 5

2 yorum:

Banner
Blogger tarafından desteklenmektedir.