2001: A Space Odyssey’den Dillere Destan Bir Sahne



Her biri birer kült film seviyesine yükselmiş yapımların efsane yönetmeni Stanley Kubrick’ten 2001: A Space Odyssey’den ve klasikleşmiş sahnelerinden birinden bahsedelim bu yazımızda.

Film, bilim kurgu edebiyatının önemli isimlerinden Arthur C. Clarke’ın aynı adlı kısa öyküsünden senaryolaştırılmış. Senaryosu da yine kitabın yazarı ile birlikte Stanley Kubrick’e ait. Dört dalda aday gösterilmesine karşın sadece En iyi Görsel Efekt dalında Oscar kazanan 2001: A Space Odyssey’de başlıca rolleri ise Keir Dullea, Gary Lockwood, William Sylvester gibi isimler paylaşmışlar.

Taş devrinden uzay çağına insanın evrimine sinema tarihinde çokça rastlayamayacağınız bir sahneyle yazımıza devam edelim.

Sinema tarihinin en akılda kalan sahnelerinden biri 1968 yapımı Stanley Kubrick başyapıtı felsefi bilim kurgu 2001: A Space Odyssey'de (2001 Bir Uzay Destanı) yer alan ilkel insanın ilk aleti bir kemik olarak keşfi ve buradan sonrasındaki son keşfi olan bir uzay aracına geçişi izlediğimiz sahnedir.

2001:A_Space Odyssey

Sahne o kadar güzel düşünülmüştür ki burada usta yönetmen Stanley Kubrick'in zekâsına ve yeteneğine hayran olmamak mümkün değildir.

Sinemada en az diyaloglara sahip filmlerden biri olan ve sinemanın görsel bir sanat olduğunun en iyi örneklerinden biri olan filmde Kubrick bu sahneyle ilk insandan son insana insanlığın geldiği noktayı hatta yapay zekaya ulaşılmasını saniyeler süren tek bir geçişle anlatır.

Bu kadar kısa bir sürede bu kadar büyük bir zaman dilimini izleyiciye tam olarak anlatabilmek sinemada yönetmenlik sanatının tanımıdır aynı zamanda.

2001: A Space Odyssey ‘68 kuşağının da baş tacı ettiği Stanley Kubrick'in de "isteyen istediği şekilde yorumlayabilir" dediği çok geniş yelpazesi olan bir filmdir. Genel fikri ve alt metinlerin çokluğu filmin analizini çok öznel bir boyuta getirebilmektedir.

İşte o sahnemiz :


2001: A Space Odyssey’den Dillere Destan Bir Sahne  2001: A Space Odyssey’den Dillere Destan Bir Sahne Reviewed by sineMakale on Eylül 09, 2017 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Banner
Blogger tarafından desteklenmektedir.