Korku Türünde Kadın Yönetmenlerin Yükselişi



Geçtiğimiz günlerde Kirsten Dunst’un başrolünde yer aldığı dram gerilim türündeki Woodshock’tan yayınlanan fragmanı, filmle ilgili bir yazı ile birlikte yazmış ve filmin yönetmenlerinin de aslında birer moda tasarımcısı olan hatta Siyah Kuğu filminin kostümlerini de hazırlamış olan Mulleavey kız kardeşlerin olduğunu ifade etmiştim. Film henüz yapım aşamasında da olsa rivayet odur ki kendinden hayli söz ettirecek (Bu filmle ilgili yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz).Bu kısmını bir kenara koyarak son dönemin yetenekli kadın yönetmenlerine ve onların filmlerine bir göz atacağız bu yazımızda.

Alice Lowe - Prevenge

Tecrübeli İngiliz aktrist Alice Lowe, bir gece ansızın karanlık bir korku komedisi olarak nitelediği "Prevenge" yazmaya başlamış. Alice Lowe’un yönetmenliğini yaptığı ilk uzun metrajlı film olan Prevenge, eşini bir kaya tırmanışında kaybeden ve doğmamış bebeğinin kendisine rehberlik ettiğine inanan yedi aylık hamile Ruth’un cinayet masasıyla olan mesaisini anlatıyor. Lowe, komik, hastalıklı ve tuhaf olayların izlediğimiz filmde korku ve mizah dengesini oldukça başarıyla kurmuş. 2016 yılında Venedik, Toronto, Londra ve  Chicago Film festivallerinde gösterilen film Türkiye’de de !f İstanbul kapsamında Hamintikam adıyla gösterildi. Bu arada yönetmenin filmin çekimleri sırasında gerçekten de hamile olduğunu bir not olarak buraya bırakalım.

Amber Tamblyn - Paint It Black

Bir başka ilk uzun metrajlı film deneyimi daha. Genç yönetmen Amber Tamblyn’in Paint It Black’i hem yazmış hem de senaryo yazarları arasında yer alıyor. Yapılan bir değerlendirmede filmin dramayı yenilikçi yöntemlerle buluşturduğu ifade ediliyor. Senaryosu Janet Fitch'in aynı adlı romanından yola çıkarak yazılan Paint It Black, sevgilisi Michael intihar eden Josie'nin yas tutma ve ölümünü anlamlandırma sürecinde, Michael’in annesi ortaya çıkar ve oğlunun ölümünden Josie’yi sorumlu tutar. Her iki kadın Michael olmadığı bir hayat sürdükçe aralarındaki gerilim artar.

Roxanne Benjamin - XX

Yapımcı kimliği ile tanıdığımız Roxanne Benjamin geçtiğimiz birkaç yıldır yönetmen koltuğuna da geçti. Benjamin kendisiyle yapılan röportajlarda gerek yapımcı olarak gerekse yönetmen olarak, korku filmlerini ve cesur deneyimleri sevdiğini ifade ediyor. XX, kadın yönetmenler tarafından yazılan ve yönetilen dört kısa filmden oluşuyor. Roxanne Benjamin  de bu seçki içinde "Do not Fall"  adlı filmi yazıp yönetmiş.

Julia Ducournau - Raw 

Fransız senaryo yazarı Ducournau’nun ilk uzun metrajlı film deneyimi olan Raw - Mezar geçtiğimiz yıl hem hem Cannes hem de Toronto Film festivallerinde oldukça ilgi gördü. Geçtiğimiz günlerde İstanbul film Festivali kapsamında ülkemizde de izleyici ile buluşma şansı yakalatan film bir yamyam hikayesi aynı zamanda. 2016 yılını ödüllerle geçiren Raw, vejetaryen bir aileden gelen genç bir kızın veteriner hekimliği fakültesine başlamasıyla kendisi ve dünya hakkında rahatsız edici gerçekleri keşfetmesini anlatıyor.  Film rahatsız edici derecede kanlı sahneler içeriyor.

Jennifer Kent - The Babadook


Son olarak Exorcist’in yönetmeninin bile şimdiye kadar gördüğüm en korkunç film dediği 2013 tarihli The Babadook’tan ve onun yönetmeni Jennifer Kent’ten bahsedeceğiz. Şimdilerde yeni filmi "The Nightingale" in hazırlıklarını sürdüren Kent, filmiyle Stephen King’den dahi övgü aldı. Eleştirmenlerim, filmin korku filmi klişelerini eğlenceli bir biçimde yıktığı ve çocukluk travmasının akıcılığına dikkat çekmesini övdüğü film klasik ev içi korku filmleri geleneğine uygun psikolojik gerilim özelliklerini içinde barındırıyor.

Şimdi sizleri bu filmin fragmanıyla baş başa bırakıyorum. İyi seyirler...


Korku Türünde Kadın Yönetmenlerin Yükselişi Korku Türünde Kadın Yönetmenlerin Yükselişi Reviewed by sineMakale on Mayıs 16, 2017 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Banner
Blogger tarafından desteklenmektedir.