David Fincher ve Muhteşem Bir Tek Plan Çekim


Aydın Sever - 5 Haziran 2017

David Fincher'ın 2002 yapımı filmi Panic Room - Panik Odası birçok eleştirmen tarafından ortalama bir film olarak değerlendirildi.

Bunda David Fincher'ın filmografisinin etkisi büyüktü. Çünkü Fincher "Fight Club" ve "Se7en" gibi çok önemli filmlere imza atmıştı. Bu durum tabii ki hem izleyicilerde hem de eleştirmenlerde beklentiyi arttırıyordu.

Aslında Fincher filmde görsellik adına çok önemli işler yapmıştı. Tek bir mekanda geçen ve kısıtlı senaryosuyla sadece görselliğin kurtaracağı bir filmdi Panik Odası. Yani Fincher'ın bu malzemeyle ortaya çıkarabileceği en iyi film buydu kesinlikle. Sonuçta David Fincher bir Alfred Hitchcook değildi.

Anlaşılan Fincher bu kez çok dolu bir film yapmak istememiş, elindeki malzemeyle en iyisini ortaya çıkarmaya çalışmıştı. Kafasındaki bu düşünceyi de iyi bir şekilde pratiğe döktü usta yönetmen.

Fincher'ın olağanüstü görselliği filmle ilgili bütün eksiklikleri ortadan kaldırabilmiş ve filme ayrı bir lezzet katmıştır.

Bu filme değişik kamera açılarıyla özellikle uzun tek plan çekimleriyle çok iyi bir lezzet katan Fincher'in filmi ortalama bir film olmasına rağmen görselliğiyle hafızalarımıza kazındı. Jodie Foster, Kristen Stewart, Forest Whitaker, Jared Leto gibi önemli oyuncuları kadrosunda barındıran Panik Odası Jodie Foster'ı yine güçlü ve tek başına ayakta duran bir kadın olarak karşımıza çıkardı.

Film, boşanmış bir kadının kızı ile birlikte Manhattan'da bir ev tutması, bu evde özel olarak hazırlanmış panik odası denilen bir güvenlik odasının bulunması ve anne ile kızın yeni hayatının ilk gecesinde eve hırsızların musallat olmasını konu edinmiştir.

Fincher, adeta filmin önüne geçen ve yaklaşık üç dakika süren müthiş bir tek plan çekimle özellikle sinemanın teknik yönüne meraklı izleyicileri mest etmeyi bilmiştir.


İşte David Fincher'ın çekim öncesinde mutlaka saatlerini ya da günlerini alan o unutulmaz tek plan çekim.




David Fincher ve Muhteşem Bir Tek Plan Çekim David Fincher ve Muhteşem Bir Tek Plan Çekim Reviewed by sineMakale on Haziran 05, 2017 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Banner
Blogger tarafından desteklenmektedir.