Yüzü Olmayan Başrol Oyuncusu: Andy Serkis


Semih Kuru - 23 Haziran 2017

Bu yazımızda birçok başarılı filmde başrol oynayan ve etkileyici performanslar sergileyen, ancak ne yazık ki beyazperdede kendi yüzüyle izleyemediğimiz bir oyuncudan bahsedeceğiz: Andy Serkis. Andy Serkis kimdir, performans yakalama tekniği nedir, Serkis nasıl bu tip filmlerin aranan oyuncusu olmuş onları ifade etmeye çalışacağım.


Andrew Clement G. Serkis, 20 Nisan 1964'te İngiltere, West London, Ruislip Manor'de dünyaya geldi. Üç kız kardeşi ve bir erkek kardeşi var. Babası Clement Serkis’in Ortadoğu’da doktorluk yapması sebebiyle Serkis ve ailesinin hayatı Bağdat ve Londra arasında geçti. İngiliz doğumlu annesi Lylie ise engelli öğretmenliği yapmaktaydı.


Serkis, İngiltere'nin kuzeybatısındaki Lancaster Üniversitesi'nde görsel sanatlar eğitimi aldı. Eğitimi sırasında sahne tasarımları yaptı. Bu sırada bir öğrenci yapımında sahne aldı ve bu noktadan sonra sahne tasarımını bırakıp oyunculuğa geçti.


Serkis, profesyonel oyunculuk kariyerine Lancaster Duke's Playhouse'da başladı ve birbiri ardına on dört oyun gerçekleştirdi. Serkis 1987'den itibaren TV dizilerinde rol almaya başladı.


Andy Serkis’i gerçek anlamda şöhrete kavuşturan ise Tolkien’in klasik eseri Yüzüklerin Efendisi serisinde canlandırdığı Gollum karakteri oldu. Gollum karakterinde de olduğu üzere bugün Serkis bilgisayarla oluşturulan karakterler için hareket yakalama, oyunculuk, animasyon ve ses çalışması içeren roller denildiğinde ilk akla gelen isimdir. 2001, 2002 ve 2003 tarihli Yüzüklerin Efendisi üçlemesinden sonra, 2005 tarihli King Kong filminde Kong’u, Maymunlar Cehennemi serisinin yeni çekimlerinde maymunların karizmatik lideri Ceaser’ı canlandırdı.




Sarkis sadece bu rolleri oynamakla kalmadı. Film yapımcısı Jonathan Cavendish ile birlikte 2011 yılında Londra Ealing'de Imaginarium Stüdyolarını kurdu. Stüdyo film, televizyon ve bilgisayar oyunları için performans yakalama teknolojisine dayalı inandırıcı ve duygusal açıdan ilgi çekici dijital karakterler yaratmak için çalışıyor.


Serkis ve benzer rollerde oynayan oyuncular açısından olayın şöyle bir sinir bozucu yanı var. Bu tekniğe performans yakalama tekniği denmesinin en önemli sebeplerinden biri aslında üzerine bağlı onlarca kabloyla oynayan oyuncunun sadece hareketlerini değil aynı zamanda duygularını da yakalaması. Dolayısıyla burada teknolojinin yanı sıra aynı zamanda bir de oyunculuk yeteneğinden bahsetmemiz gerekirken, ödül törenlerinde bu oyuncular göz ardı ediliyor ve sanki sadece teknik bir başarıymış gibi filmler en iyi görsel efekt dallarında ödüllere aday gösteriliyor.  Serkis bu duruma belki de biraz tepki göstermek için olsa gerek “performans yakalama teknolojisi ile konvansiyonel oyunculuk arasında hiçbir fark olmadığını anlamak çok önemlidir” demiş bir röportajında.  Dileriz gelecekte bu alandaki boşluk giderilir ve bu tip rollerde yer alan oyuncular için de ödül kapıları açılmış olur.


Serkis şimdilerde kendi stüdyosunun da yapımcıları arasında yer aldığı Rudyard Kipling’in ünlü romanı Jungle Book üzerinde çalışıyor. Oyuncu, filmde Ayı Baloo karakterini canlandıracak. Film ülkemizde Ekim 2018’de vizyona girecek.


Serkis’in bahsettiğimiz olağanüstü performansını gözler önünde sermek isteyen War for the Planet of the Apes filminin yapımcı firması 20th Century Fox bir video yayınladı. Videoya geçmeden önce filmin ülkemizde 17 Temmuz 2017’de vizyona gireceğini hatırlatalım.

iyi seyirler…           


Yüzü Olmayan Başrol Oyuncusu: Andy Serkis Yüzü Olmayan Başrol Oyuncusu: Andy Serkis Reviewed by sineMakale on Haziran 23, 2017 Rating: 5

2 yorum:

  1. my preciousssss !!
    Duyguların da verilebiliyor olması müthiş birşey! Çünkü genel olarak bu işlemin bilgisayar başında yapıldığını düşünüyordum. Bir 10 sene sonra teknolojik gelişmeleri hayal bile edemiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet şaşırtıcı gerçekten. Bu anlamda kendileri de biraz dertliler anlaşılan. Sadece basit bir işlevi yerine getirmiyorlar çünkü

      Sil

Banner
Blogger tarafından desteklenmektedir.