Hollywood Bir Ustasını Kaybetti


Kuzuların Sessizliği, Philadelphia, Mançuryalı Aday başta olmak üzere çok sayıda filmde yönetmen koltuğunda oturan Oscar ödüllü Jonathan Demme, bir süredir tedavi gördüğü rahatsızlığından dolayı 73 yaşında New York’da hayatını yitirdi.


Ölüm haberinin duyulmasının ardından Demme’nin Kuzuların Sessizliği filminde birlikte çalıştığı ve bu filmle En İyi Kadın Oyuncu Oscar’ını alan Jodie Foster bir açıklama yaparak, “bir arkadaşımı, akıl hocasını, dinamik bir insanı kaybetmenin hayal kırıklığını yaşıyorum.  O saf enerjiydi ve herkesin yaratıcılığını tetiklerdi” dedi. Yine aynı filmde Hannibal Lecter karakterine hayat veren Anthony Hopkins ise kişisel hesabından yaptığı paylaşımla “huzur içinde uyu dostum” dedi.


Jonathan Demme’nin 1976 yılından bu yana üyesi olduğu DGA (Directors Guild of America) Başkanı Paris Barclay ise “ikonik bir yönetmeni kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz” dedi. Demme’nin Anthony Hopkins ve Jodie Foster’ın olağanüstü performanslar sergilediği Kuzuların Sessizliği filmiyle modern psikolojik gerilim filmlerinin sınırlarını yeniden belirlediğini söyleyen Barclay, sonraki filmleri ile de bu sınırı ileri taşıdığını ifade etti.


Sinema filmleri dışında, belgeseller ve TV dizileri de yöneten Demme, son olarak Fox’un Shots Fired dizisini yönetiyordu. Dizinin yaratıcıları Gina Prens-Bythewood ve Reggie Rock Bythewood yaptıkları açıklamada Jonathan Demme'nin ölümünden duydukları üzüntüyü ifade ederek "O, sanatın dünyayı değiştirebileceğine olan inancımızı paylaşan muazzam bir sanatçıydı: O bize daha inançlı olmayı ve daha fazla dinlemeyi öğretti. Onu özleyeceğiz" dediler.




Jonathan Demme, 1944 yılında New York’da doğdu. 1991 tarihli Kuzuların Sessizliği filmiyle En İyi Yönetmen ödülünü alan Demme, toplumsal konulara değinmekten hiçbir zaman çekinmedi. Filmlerini hümanizm ve harika müziklerle zenginleştirilen Demme, 1994 yılında Rolling Stone'a dergisine verdiği bir röportajda "Ben çocuk filmleri ya da beyaz insanların hayatını konu alan filmler ile ilgilenmiyorum" demişti. Kendisiyle on yıl sonra yapılan bir başka röportajda bu görüşünü tekrarlamış ve “kültürel olarak yaşıyorum. Farklı ülkeler ve o ülkeleri olabildiğince yansıtacak filmler yapmaktan hoşlanıyorum" sözcüklerini kullanmıştı.



Usta yönetmenin tüm filmografisine iMDB sayfasından ulaşabilirsiniz.

Hollywood Bir Ustasını Kaybetti Hollywood Bir Ustasını Kaybetti Reviewed by sineMakale on Nisan 27, 2017 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Banner
Blogger tarafından desteklenmektedir.