Star Wars Filmleri:Güç Seninle Olsun!



Aydın Sever – 15 Temmuz 2017

1977 yılında popüler kültürün önemli parçalarından biri girdi hayatımıza. Adı Star Wars olan bu fantastik bilimkurgu, sinema tarihinde kendisine önemli bir yer edindi.

Star Wars filmleri serisinin yaratıcısı, sinema tarihinin önemli görsel dehalarından biri olan George Lucas'tı.

Telif hakları yakın zamanda Lucas Film'den Walt Disney'e satılan yapımın Walt Disney tarafından çekilen son iki filmiyle Star Wars filmlerinin sayısı sekize ulaştı.

Bu kadar uzun soluklu bir seride en önemli olan belli bir kalitenin altına hiç düşmemektir kuşkusuz. Böyle de oldu zaten.

Film kendisinden sonraki birçok bilimkurguya ve görsel efekt teknolojisine öncülük etti.

Star Wars'ta hikaye iyi ve kötü (Jedi ve Sith’ler) üzerine kuruludur. İmparatorluk ve asiler ya da ilk düzen ve direnişçiler olmak üzere her zaman iyiyi ve kötüyü temsil eden iki taraf vardır. 

Serinin belki de “camiaya” en büyük katkısı, en sevilen "kötü" olan Darth Vader'ı sinema tarihine armağan etmesiydi (sevdiğimiz diğer kötüleri buradan okuyabilirsiniz). Bunun farkına varan George Lucas, kronolojik olarak ilk üç filmden sonra izleyicinin de beklentilerini göz önünde bulundurarak yıllar sonra hikayeyi Darth Vader'ın hikayesine dönüştürdü ve seri bambaşka bir görünüm kazandı.  Seyircinin beklentileri konusunda bir uzman olan Lucas tabii ki "iyi" den "kötü" tarafa geçmenin daha çok ilgi çekeceğini çok iyi biliyordu ve bunu seride çok iyi kullanarak filmin daha da popülerleşmesini sağladı.



Seri kendinden önceki bilimkurgulardan etkilendiği gibi western ve samuray filmlerinden de etkilenmiştir. Lucas'ın sinema sanatının en büyük yönetmenlerinden Akira Kurosawa ve onun samuray filmlerine olan hayranlığı gerek Darth Vader'ın kostümünde, gerekse ışın kılıcı düellolarında kendisini oldukça fazla hissettirir.

Filmin en güzel yanlarından biri de John Williams'ın enfes müzikleriydi. Çok sesli film müziği denilince akla gelen ilk isim olan Williams, filmin tüm karelerinde kendini hissettirir. Filmler Williams'ın müziğinin fonunda "uzun zaman önce çok çok uzak bir galakside" diye başlar ve yatay perspektifte kısa bilgi veren bir yazıyla (siyah fon üzerine sarı puntolarla) devam ederek hemen filmin havasına sokardı izleyiciyi. İzleyici müziklerle o kadar özdeşleşmişti ki Darth Vader'ın çıkacağı sahneyi müziğinden anlardı hemen. John Williams en büyük eserini Star Wars müzikleriyle vermiştir kuşkusuz.




Star Wars ile ilgili çok güzel bir anım var benim. "Revenge of the Sith" Türkiye'de ilk gösterime girdiği 19 Mayıs 2005 günü hemen ilk seans için, tek başıma sinemanın yolunu tutmuştum. İlk gösterim ve ilk seans (öğlen 12.00 seansı) olmasına rağmen ciddi bir kitleyle izlemiştik filmi. Yukarıdaki paragrafta bahsettiğim gibi yine John Williams'ın enfes müziği başladığı anda ayağa kalkıp alkışlarla karşılamıştı filmi izleyici ve aynı şekilde ayakta alkışlarla uğurladı. Bunu gittiğim hiçbir filmde yaşamadım ve yaşayacağımı da sanmıyorum. Tüylerim diken diken olmuştu neredeyse. Ne de olsa çocukluğumdan beri izlediğim bir seriydi. Birçok anısı vardı benim için.


Evet yazımızın sonuna geldik ama sizin için o efsane açılışı aşağıya attım güç sizinle olsun!


Star Wars Filmleri:Güç Seninle Olsun! Star Wars Filmleri:Güç Seninle Olsun! Reviewed by sineMakale on Temmuz 15, 2017 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Banner
Blogger tarafından desteklenmektedir.