Zombi Filmlerinin Babası George A. Romero Yaşamını Yitirdi


Haber:Semih Kuru

Hollywood’da yaprak dökümü devam ediyor. Korku sinemasının ikonik isimlerinden, yönetmen, senaryo yazarı ve yapımcı, beyazperdede modern zombi filmlerinin en büyük temsilcisi sayılan George A. Romero, akciğer kanseri nedeniyle 77 yaşında hayatını kaybetti.

Romero, senaryosunu John A. Russo'yla birlikte yazdığı 1968 tarihli "Yaşayan Ölülerin Gecesi" adlı filmi yöneterek türe adım attı.  Filmin başarısından sonra “…of dead” serisi olarak da bilinen Dawn of the Dead (1978), Day of the Dead (1985), Land of the Dead (2005), Diary of the Dead (2007) ve George A. Romero’s Survival of the Dead (2009) filmlerini yönetti. 

Küçük bütçelerle çekilen bu filmler gişede başarıyı yakalarken izleyiciyi de oldukça memnun ediyordu. Örneğin Dawn of Dead, 1.5 milyon Dolar bütçeyle çekilmiş ve 55 milyon dolar hasılat elde etmiştir.

Romero’nun, “…of Dead” serisi dışında ilk akla gelen diğer filmleri arasında Knightriders ve kült klasikler Martin ve The Crazies sayılabilir.

Bazı film araştırmacılarına göre Romero filmlerinde militarizme ve materyalizme dokundurmaktaydı.

Ölümünden kısa bir süre önce yapmış olduğu bir röportajda son projesi Road of Dead hakkında konuşan Romero, filmin Mad Max’i andıran ama içinde zombilerin olduğu bir film olacağını söylemişti. Romero bu filmin sadece yapımcılığını üstleniyordu.



Stephen King, Romero’nun ölüm haberinin duyulması üzerine sosyal medya üzerinden yayınladığı taziye mesajında, “en sevdiğim çalışma arkadaşlarımdan ve dostum George Romero'nun öldüğünü duyduğum için üzgünüm. George, bir daha asla senin gibisi gelmez” dedi.

Yönetmen Guillermo del Toro ise “Romero öldü. Söyleyecek kelime bulmak çok zor. Kaybımız çok büyük” dedi.

Romero sayesinde Dünyanın Zombi Başkenti ünvanını alan Pittsburgh, her yıl beyin yeme yarışmalarının da yapıldığı Zombie Fest’e ev sahipliği yapıyor.

4 Şubat 1940'da Bronx'ta doğan George A. Romero, Carnegie Mellon'da sanat ve tasarım okudu. Romero evli ve üç çocuğu vardı.

İşte 1968 tarihli Yaşayan Ölülerin Gecesi filminin fragmanı.


Zombi Filmlerinin Babası George A. Romero Yaşamını Yitirdi Zombi Filmlerinin Babası George A. Romero Yaşamını Yitirdi Reviewed by sineMakale on Temmuz 16, 2017 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Banner
Blogger tarafından desteklenmektedir.