Filmlerinden Daha İyi 5 Film Müziği



Stüdyoların, müzik kullanarak izleyicilerin daha güçlü duygusal tepkiler verdiklerini fark ettikleri sessiz filmlerin ilk günlerinden itibaren müzikler filmlerin ayrılmaz bir parçası. Doğal olarak bu da film müziği bestecileri ve orkestraların önünü açtı. Bugün artık müzikler filmlerin ayrılmaz bir parçasıdır.

Bununla birlikte bir filmi tam anlamıyla tamamladığını söylediğimiz bu tip müziklere aslında nadir olarak rastlıyoruz. Daha nadir olarak rastladığımız bir diğer şey ise filmlerinden daha başarılı olan müziklerdir ki bu her ne kadar müzisyen için bir başarı olsa da aslında filmin bir yan unsuru olan müziğin filmin önüne geçmesi filmin başarısını gölgeleyen bir unsurdur.  

İşte bu yazımızda bu tip film müziklerinden birkaç tanesini listeleyeceğiz.

1. The Village - Köy

Köy belki de bu listede yukarıda bahsettiğimiz en önemli karşıtlığı sunuyor. M. Night Shyamalan, Altıncı His ve İşaretler filmlerinin hemen ardından 2003 yılında The Village’i çekti. Filmin konusu başlangıçta umut verici gözükse ve gişede fena bir başarı yakalamasa da eleştirmenler tarafından ne yazık ki yeterince beğenilmedi. Ayrıca senaryonun çalıntı olduğu söylentileri de filmin başarısını gölgeleyen önemli bir faktördü.




Tüm bunlara rağmen The Village’in James Newton Howard tarafından bestelenen müzikleri yaygın bir övgü aldı ve bugün yirmi birinci yüzyılın en iyi film müziklerinden biri olarak gösteriliyor. En İyi Film Müziği dalında aday gösterildiği Oscar ödülünü alamasa da sonrasında AFI (American Film Institute) tarafından en iyi film müziklerinden biri olarak seçildi.

2. Bram Stoker’s Dracula

Francis Ford Coppola'nın Bram Stoker’ın romanının ürkütücü uyarlaması nispeten olumlu karşılansa da başroldeki Keanu Reeves'in oyunculuğu ağır eleştiriler aldı.

Coppola 1991 tarihli filminde Dracula’nın tarihinin keşfedilmemiş sularına yelken açtı. Bu fena bir fikir olmasa değildi ancak film izleyiciler tarafında biraz garip karşılanan geleneksel operatik bir tarzda beyazperdeye aktarıldı.




Böyle olunca da Polonyalı besteci Wojciech Kilar’ın müzikleri filmin karanlık atmosferine uygun parlak bir seçki oluşturdu. Müzikler bir yandan eski tip klasik gerilim severlere seslenirken öte taraftan modern tınılarla da doludur. Kullanılan erkek korosu ve solo opera vokalleri ise izleyici üzerinde iki kat korkutucu bir etki yaratır.

3. The Beach - Kumsal

Slumdog Millionaire, Trainspotting, 127 Saat, 28 Gün Sonra gibi başarılı filmlerin İngiliz yönetmeni Danny Boyle’un 2000 tarihli filmi The Beach-Kumsal, macera, mutluluk ve hayatın gerçek anlamını bulma konusunda felsefi bir gerilim filmidir. Film John Hodge’in aynı adlı romanından uyarlanmıştır. Tayland'ın yanı sıra Asya'nın egzotik yerlerinde çekilen filmde başrolde Leonardo Di Caprio'yu izleriz.




Film hakkındaki tartışmalar daha çekimler sırasında başlar. Film ekipleri senaryoda yazan cennet benzeri seti yaratmak için Tayland’da filmin çekildiği bölgedeki ekosisteme ciddi zarar verirler. Hatta bu sebeple Tayland Hükümeti ile mahkemelik bile olurlar.

Bunun ötesinde Hodge’un tutarsız senaryosu, henüz kariyerinin başlarında olan DiCaprio’nun başarısız oyunculuğu ile birleşince ortaya sadece ucuz bir gerilim filmi çıkmasına sebep olur.

Filmin müzikleri için ise Twin Peaks’in bestecisi Angelo Badalamenti ile anlaşılmıştır. Belki de film için yapılan en doğru tercih budur. Badalamenti geleneksel orkestranın yanı sıra kullandığı yerel enstrümanlarla kültürel bir özgünlük ve samimiyet taşıyan müzikler bestelemiştir.

4. The Bodyguard

Bodyguard için belki de gişe yapmak üzere Whitney Houston'ın popülaritesinden yararlanılmıştır desek yanlış olmaz. Ancak bir filmde az olsa bir sinemasal başarı olmaz mı? Bu filmde kesinlikle yok. Hatta o derece ki 1992’de izleyici ile buluşan filmi eleştirmenler “Whitney Houston'un müziği için melodramatik bir tanıtım ürünü” olarak nitelendirmişler. Yani o derece ki farkındaysanız Kevin Costner’dan bahsetmedim bile.  




Bodyguard'ın müzikleri teknik olarak usta Alan Silvestri tarafından bestelense de soundtrack aralarında "I will always love you" şarkısının da olduğu ve kuşağının en iyi kadın şarkıcılarından biri olan Whitney Houston'ın şarkılarından hazırlandı. Böyle olunca filmin soundtrack albümü ana akım müzik albümlerinin satışına rakip olan, tüm zamanların en çok satan film müziği albümü haline geldi.

5. Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe – Narnia Günlükleri:Aslan, Cadı ve Dolap

Narnia Günlükleri, Yüzüklerin Efendisi filmlerinin fantastik camiada yarattığı başarının ardından 2005 yılında çekildi. Film, fantastik edebiyatın önemli isimlerinden olan C.S. Lewis'in çocuk serisinden uyarlandı. Ne yazı ki film izleyiciye Peter Jackson'ın Tolkien'in çalışmalarından uyarladığı filmlerin aksine gerçekçi olmayan CGI efektleri ve genelde kötü bir oyunculuk izlettirdi. İlk filmi benzer özelliklerde iki film daha izledi.  Sadece çocuklar arasında sınırlı bir popülerliğe kavuşan film, her ne kadar makyaj alanında Oscar alsa da her zaman vasat bir film olarak anılacak.




Hollywood'un genç bir bestecisi olan Harry Gregson-Williams’ın müzikleri ise belki de Narnia filmlerinin en başarılı tarafıydı. Onun orkestral ve zarif müziklerine, büyüleyici koro vokalleri, flütler ve yumuşak piyano tınıları hakimdi.

Başarılı film müziklerine farklı bir açıdan baktığımız bu yazıyı dilerseniz kadife gibi bir sesle noktalayalım. Whitney Houston söylüyor, “I will always love you”




Kaynak:Taste of cinema
Filmlerinden Daha İyi 5 Film Müziği Filmlerinden Daha İyi 5 Film Müziği Reviewed by sineMakale on Ağustos 27, 2017 Rating: 5

1 yorum:

  1. güzel konu bulmuşsuun :) benim için de örneğin, kieslowski bleu böyle :)

    YanıtlaSil

Banner
Blogger tarafından desteklenmektedir.