Toronto'dan Oscar'a Göz Kırpan Filmler


Semih Kuru

Toronto Uluslararası Film Festivali sonbahar / kış film sezonunun en iyi filmlerinin gösterimlerinin yapıldığı bir şölen adeta. Bununla birlikte TIFF, Oscar yarışının da başladığı yerlerden biri. Geçtiğimiz yılın Oscar canavarı La La Land, önceki yıllardan Gravity, Dallas Buyers Club sadece birkaç örnek.

Bu nedenle dokuz günlük Toronto Film Festivali’nde Oscar yarışına iddialı bir şekilde katılacak filmlere kısaca bir bakalım istiyoruz.

Battle of the Sexes


Emma Stone - Battle of the Sexes (2017)

1970’li yılların bir numarası olan Billie Jean King ile eski şampiyon Bobby Riggs arasında gerçekleşen 1973 tarihli tenis maçı tarihe “The Battle of the Sexes” olarak geçerken aynı zamanda da dünyada cinsiyet ayrımcılığı üzerine bir gündem de yaratmıştı. Öte yandan feminist hareketi de teşvik eden bu karşılaşma erkekler ve kadınlar arasındaki tartışmaları da alevlendirmişti.

Battle of the Sexes’te Billie Jean King’i canlandıran Emma Stone TIFF’de oldukça olumlu geri dönüşler aldı. Emma Stone’un ismini yeniden En İyi Kadın Oyuncu adayları arasına yazdırabilecek olan film aynı zamanda En İyi Film kategorisinde de yer alabilir.

Breathe


Andrew Garfield ve Claire Foy - Breathe (2017)

Andy Serkis'in ilk yönetmenlik denemesi olan Breathe gerçek bir hikayeye dayanıyor. Genç yaşında felç geçiren ve çok kısa bir ömrü kaldığı söylenen bir adam ve eşinin ümitlerini kaybetmeden hayata sarılmalarını anlatan filmin senaryosunu ise iki Oscar adaylığı olan William Nicholson yazmış. Filmde felç geçiren Robin Cavendish rolünü oynayan Andrew Garfield oldukça dikkat çeken bir performans sergiliyor. Filme ilişkin değerlendirmeler biraz karışık olsa da Garfield’ın En İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar adaylığı ihtimal dahilinde.

Call Me By Your Name

İlk olarak Sundance Film Festivali'nde izleyici ile buluşan film bir gençliğe geçiş hikayesi. André Aciman’ın aynı adlı kitabından uyarlanan filmin En İyi Film, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, En İyi Uyarlama Senaryo dallarında Oscar’a aday olması olası.

Darkest Hour


Gary Oldman - Darkest Hour (2017)
Prömiyerini Telluride Film Festivali’nde yapan Darkest Hour, TIFF'e eli güçlü geldi ve hayal kırıklığı da yaşatmadı. Gary Oldman’ı Winston Churchill olarak izleyeceğimiz filmde Churchill’in İkinci Dünya Savaşı’nın hemen başında Nazilere karşı verdiği mücadeleyi izleyeceğiz.  Darkest Hour’un En İyi Film dalındaki adaylığı karşısındaki en büyük rakibi ise kuşkusuz Dunkirk. Ancak bir şey kesin: Gary Oldman En İyi Erkek Oyuncu adaylığını çantaya koymuş. Bunların yanında kuşkusuz En İyi Makyaj, En İyi Görüntü Yönetmenliği, En İyi Yönetmen, En İyi Senaryo dallarında da iddialı olan filmin yönetmeni tecrübeli isim Joe Wright.

Downsizing

Üst üste üç filmi En İyi Film Adaylığı’na kadar ulaşan ancak ne yazık ki mutlu sona ulaşamayan yapımcı Alexander Payne, komedi -  dram filmi Downsizing’de ile de bu ödülü alamayacak gibi. Bir erkek ve karısının daha iyi bir hayata sahip olmak için kendilerinin küçültülmesine rıza göstermelerini anlatan bu tuhaf filmin Oscar yolunda en iddialı ismi ise kuşkusuz yardımcı kadın oyuncu Hong Chau.

The Florida Project




İlk olarak bu yılın başlarında Cannes'da büyük beğeni toplayan The Florida Project, sonbahar festival döneminde de fırtına gibi esiyor. Bir eleştirmen “olağanüstü performansları ve büyük bir kalbi olan özel bir film” diye tanımlamış filmi. Diğer dalları bilemeyiz ama en azından Willem Dafoe Yardımcı Erkek Oyuncu alanında adaylığını garantilemiş gibi. Bununla birlikte En İyi Film yarışına girmesi de şaşırtıcı olmaz.

Film Stars Don’t Die in Liverpool




Şimdiye kadar dört kez Oscar’a aday gösterilen Annette Bening, Film Stars Don’t Die in Liverpool filmindeki rolüyle de En İyi Kadın Oyuncu dalında aday olma sinyalini veriyor. İngiliz aktör Peter Turnet'ın anılarından uyarlanan filmde, Turner ve Hollywood starı Gloria Grahame (Annette Bening) arasındaki tutkulu aşkı anlatıyor.

I, Tonya

TIFF bir yandan Oscar adayı filmlere ilişkin ipucu verirken öte yandan dağıtımcısı olmayan filmlerin alıcılara satıldığı bir yer. I, Tonya için de böyle oldu. Film galası yapıldıktan sonra dağıtımcılara ulaşmanın yollarını aradı. 

İki kez Olimpiyat ve iki kez de Skate America Champion kupasını kaldıran buz patenci Tonya Harding'in spor kariyeri ve ceza aldığı komplo skandalını anlatan filmin yönetmeni Craig Gillespie. Bu film için kafaları kurcalayan en büyük soru işareti filmin yukarıda bahsettiğimiz dağıtım haklarını alan stüdyo olan Neon'un Oscar kampanyaları anlamında yeterince tecrübeye sahip olmaması. Bununla birlikte Margot Robbie’ye En İyi Kadın Oyuncu ve Allison Janney’e ise En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dallarında adaylık getirebilir.




The Killing of a Sacred Deer

Bilindiği üzere Yunan film yönetmeni Yorgos Lanthimos, geçen sene The Lobster’la En İyi Orijinal Senaryo dalında ilk adaylığını kazanmıştı. Bu nedenle yönetmenin şu anda Akademi'nin radarında olduğunu söyleyebiliriz. Bununla birlikte En İyi Orijinal Senaryo dalı bu sene kıran kırana geçecek gibi.

Lady Bird

İlk yönetmenlik deneyimleri her zaman zordur. Bununla birlikte Greta Gerwig Lady Bird ile oldukça başarılı bir iş çıkarıyor. Komik ve duygusal bir film olan Lady Bird’in Telluride'da aldığı övgüler TIFF'de de devam etti. Filmin başrol oyuncusu Saoirse Ronan, bu yıl oldukça kalabalık olan En İyi Kadın Oyuncu kategorisine göz kırpıyor.

Molly’s Game

The Social Network'e yazdığı senaryo ile Oscar kazanan Aaron Sorkin’in ilk yönetmenlik deneyimi olan Molly's Game başarısız olan bir kayak sporcusunun olimpiyatlardan Hollywood’da yüksek bahisli poker oyunları organize etmeye uzanan hikayesini anlatıyor. Film Jessica Chastain’e En İyi Kadın Oyuncu, İdris Elba’ya En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ve Aaron Sorkin’e de En İyi Uyarlama Senaryo dallarında adaylığın yollarını açabilir. 




mother!

mother!, mother! Darren Aronofsky'nin uzun süredir merakla beklenen korku ve gizem türlerindeki yeni filmi TIFF’de eleştirmenleri bölse de Oscar’a giden yolda neler olabileceğini şimdiden söylemek çok zor. Bununla birlikte En İyi Kadın Oyuncu dalında Jennifer Lawrence'ın, görüntü yönetiminde ise Matthew Libatique’un aday olma şanslarının olduğunu ifade edelim.


Listemizdeki en iddialı filmlerden biri. Guillermo del Toro'dan pırıl pırıl bir peri masalı olan The Shape of Water. TIFF’de herkesi kendine hayran bırakan Shape of Water, aralarında En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu (Sally Hawkins), En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Richard Jenkins) ve En İyi Orijinal Senaryo (Guillermo del Toro ve Vanessa Taylor) dallarının olduğu neredeyse tüm dallarda Oscar adaylığına göz kırpıyor.

Stronger

David Gordon Green'in Jeff Bauman’ın aynı adlı kitabından beyazperdeye aktardığı Stronger, kahramanlık, mücadele ve ilişkiler hakkında karmaşık bir hikaye. 2013’te Boston Maratonu sırasında meydana gelen patlama sırasında yaşanan olaylardan esinlenen bir film olan Stronger’da Jake Gyllenhaal filmin ana karakteri Jeff Bauman rolüyle şaşırtıcı bir bir performans sergiliyor. Dolayısıyla kendisinin ismini En İyi Erkek Oyuncu adayları arasına yazdırması şaşırtıcı olmaz.





Gösterime girene kadar oldukça yüksek beklenti içerisinde olunan Suburbicon, Toronto’da pek övgülere mazhar olamadığı gibi oldukça sert eleştirilere maruz kaldı. Hatta Coen’lerin hikayeyi çekmek üzere neden George Clooney’e verdiği bile yapılan tartışmalar arasındaydı. Bununla birlikte Suburbicon, George Clooney'nin yönetmenlik kariyerinin en umut verici filmlerinden biri olmaya aday. Listemizde yer alma sebebi ise En İyi Kostüm alanında Oscar adaylığı olabileceğini düşünmemiz.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Fargo ile Oscar’ı kucaklayan Frances McDormand, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri ile beşinci Oscar adaylığına göz kırpıyor gibi görünüyor. Film TIFF’de Halkın Seçimi Ödülü’nde de sürpriz bir galibiyet kazandı. La LaLand ve 12 Years a Slave filmleri de En İyi Film Oscar’ına TIFF’den bu ödülü kucaklayarak yürümüşlerdi. Filmin En İyi Film ve En İyi Kadın Oyuncu dalları dışında da En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Sam Rockwell) ve En İyi Orijinal Senaryo (Martin McDonagh) dallarında da aday gösterilmesi olası.




Kaynak: Collider
Toronto'dan Oscar'a Göz Kırpan Filmler Toronto'dan Oscar'a Göz Kırpan Filmler Reviewed by sineMakale on Eylül 23, 2017 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Banner
Blogger tarafından desteklenmektedir.