İşte En iyi Film Dalında Oscar’a Aday Olabilen 6 Korku Filmi


Bilindiği üzere korku filmlerinin En İyi Film Kategorisinde Oscar’a aday olması çok sık rastlanan bir durum değil. Genelde teknik dallarda ödüle aday olan korku filmleri, Oscar’ın doksan yıllık tarihinde şimdiye kadar sadece altı filmle bu kategoride adaylık kazanmış ve 1992 tarihli Kuzuların Sessizliği filmi En iyi Film Oscar’ını kaldıran ilk ve tek korku filmi olarak ismini Oscar tarihine yazdırmayı başarmıştır. Üstelik Kuzuların Sessizliği sadece En iyi Film dalında değil En iyi Erkek Oyuncu (Anthony Hopkins), En İyi Kadın Oyuncu (Jodie Foster), En İyi Yönetmen (Jonathan Demme) ve En İyi Uyarlama Senaryo (Ted Tally) da dahil olmak üzere kazandığı beş Oscar’la kırılması zor bir rekora imza atmıştır.

Bu yıl da bir korku filminin Akademi tarafından en iyi film dalında ödüle aday gösterildiği nadir yıllardan biri. Jordan Peele’nin Get Out – Kapan filmi En İyi Film, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Yönetmen ve En İyi Orijinal senaryo dahil olmak üzere toplam dört dalda adaylık kazanarak önemli bir başarı elde etti.

İşte şimdiye kadar Akademi’nin en prestijli ödülü olan En İyi Film Oscar’ına aday gösterilen o altı film.

1.The Exorcist  - Şeytan /1974



Şeytanın ele geçirdiği 12 yaşındaki Regan, çaresizce onu kurtarmaya çalışan annesini ve kızın içine giren şeytanla mücadele eden Peder Merrin’in hikayesini anlatan The Exorcist, inanılmaz bir şekilde aralarında En İyi Film de olmak üzere on dalda Oscar’a aday gösterildi. 2017 yılında It filminin rekorunu kırmasına kadar tüm zamanların en yüksek hasılat yapan korku filmi olma unvanını da kazanan The Exorcist ne yazık ki sadece En İyi Uyarlama Senaryo ve En İyi Ses dallarında ödül kazanabildi.

2.Jaws /1976



Steven Spielberg’in Amity Island sahillerinde insanlara saldıran ve onları öldüren devasa bir büyük beyaz köpekbalığını konu edinen filmi de dört dalda adaylık kazanmıştı. Jaws, En İyi Film dalında ödül kazanamasa da, aday olduğu diğer üç kategori olan En İyi Orijinal Film Müziği, En İyi Kurgu ve En İyi Ses dallarında Oscar heykelciğini kaldırmayı bilmişti.

3.The Silence of the Lambs – Kuzuların Sessizliği / 1991



Jonathan Demme tarafından yönetilen korku gerilim filminde akademiden yeni mezun olmuş bir FBI ajanı Clarice Starling (Jodie Foster) bir seri katili yakalamak için çok tehlikeli bir başka seri katil olan Doktor Hannibal Lecter’in (Anthony Hopkins) yardımını almak zorunda kalacaktır.

Şimdiye kadar En İyi Film Oscar’ını alabilen yegane korku/gerilim filmi olan Kuzuların Sessizliği, bu ödülün yanı sıra En iyi Erkek Oyuncu (AnthonyHopkins), En İyi Kadın Oyuncu (Jodie Foster), En İyi Yönetmen (Jonathan Demme) ve En İyi Uyarlama Senaryo (Ted Tally) da dahil olmak üzere beş dalda Akademi ödülüne uzanmıştır.

4.The Sixth Sense – Altıncı His /2000



Ölmüş insanları gören sekiz yaşındaki Cole Sear’i (Haley Joel Osment) anlatan 1999 yılının yüksek gişe getiren filmi Altıncı His, aralarında En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Orijinal Senaryo da dahil olmak üzere altı dalda Akademi Ödülü’ne aday gösterilse de ne yazık ki hiçbirini kazanamamıştır. Bununla birlikte filmde rol aldığı sırada henüz 11 yaşında olan Haley Joel Osment en genç yardımcı erkek oyuncu adayı olarak kendini Akademi tarihine yazdırmıştır.   

5.Black Swan – Siyah Kuğu /2011



Geleneksel bir korku filmi olmamasına rağmen yüksek bir paranoya ve kanlı çiviler, kırılan kemikler gibi ciddi gerilim unsurları taşıyan film, ünlü Kuğu Gölü gösterisine hazırlanan bir baş balerin olan Nina (Natalie Portman) kendisine alternatif olma riski taşıyan bir başka balerin olan Lily’nin (Mila Kunis) gelmesiyle kendi karanlık tarafıyla yüzleşmesini anlatır.

Darren Aronofsky tarafından yönetilen bu karanlık film, aralarında En İyi Film de olmak üzere beş dalda Oscar adaylığı kazansa da sadece Nina rolünde izlediğimiz Natalie Portman’a En İyi kadın Oyuncu ödülünü kazandırmıştır.  

6.Get Out – Kapan /2017



Bir sosyal gerilim filmi olarak tanımlayabileceğimiz Kapan, En iyi Film, En İyi Erkek Oyuncu (Daniel Kaluuya), En iyi Yönetmen (Jordan Peele) ve En iyi Senaryo (Jordan Peele) dallarında kazandığı dört Oscar adaylığı ile şimdiden Akademi tarihine geçti bile.

Filmde beyaz kız arkadaşının ailesini ziyaret eden ancak bir süre sonra evde tuhaf şeyler yaşandığının farkına varan siyahi bir gencin kurtulmak için verdiği mücadeleyi izliyoruz.

Kapan En iyi Film Oscar’ını kazanan ikinci film olma özelliğini taşıyacak mı bunu 2018 Oscar Ödülleri Töreni’nde izleyeceğiz.

İşte En iyi Film Dalında Oscar’a Aday Olabilen 6 Korku Filmi İşte En iyi Film Dalında Oscar’a Aday Olabilen 6 Korku Filmi Reviewed by sineMakale on Mart 03, 2018 Rating: 5

23 yorum:

  1. Get Out cidden fragmanıyla bile etkiledi, bakalım ne olacak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muhtemelen en iyi film ödülünü kazanamayacak. Ama aday olabilmesi bile büyük başarı

      Sil
  2. Ne zaman vizyona girecek ki.. Gerçekten merak ettim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım artık vizyonda değil. Nisan ayında girmişti vizyona. Artık başka kanallardan izlersiniz

      Sil
  3. kapanı izlememişim yaa bi bakıyım diğerleri güzel özellikle siyah kuğu çok severims :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kapan iyi filmdir. Bakalım bu akşam Oscar alabilecek mi?

      Sil
  4. Benim gibi film meraklisi insanlar icin harika bi blog olmus ellerinize saglik

    YanıtlaSil
  5. Büyük blog etkinliğinden geliyorum. Ben de herkesi beklerim. Sinema ve yabancı dizilerle ilgili bol bol yazıyorum.
    https://bugunneizliyoruz.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok keyifli bir siteniz var. İlgiyle takip edeceğim

      Sil
  6. Korku filmlerini pek sevmem ama listedeki filmlerin hepsi çok başarılı. Yıllar önce Şeytan'ı izlemeye çalışmış ama çok korktuğum için izleyememiştim. Belki bir gün izlerim.

    YanıtlaSil
  7. Bu filmler gerçekten çok iyiydi. Sadece şimdi olsa Jaws dikkatımı çeker mi onu bilemiyorum tabi
    @hs

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece müziği bile yeter bence izlemeniz için :)

      Sil
  8. Korku filmlerine zaman zaman ilgi duysam da genellikle uzak kalıyorum. Teşekürler detay veren yazınız için. @Rps

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alt ür olduğu için herkesi cezbetmiyor haklısınız

      Sil
  9. Büyük blog etkinliğinden geliyorum. Beklerim ben de https://bugunneizliyoruz.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba... Takip ediyorum sayfanızı. Çok beğendim. Özelikle ne dizi izlesem diye kıvranan benim gibi biri için çok faydalı bir sayfa

      Sil
  10. hepsi efsane. harika seçimler olmus..
    @bw @ml
    www.mugeninlistesi.blogspot.com

    YanıtlaSil
  11. Bayılırım korku filmlerine @ke

    YanıtlaSil
  12. Black Swan'ı dün akşam tekrardan izledim. Şimdi onun üzerine bu yazıya denk gelince güzel oldu :) Yönetmeni zaten aslında psikolojik bir korku filmi olarak anılmasını istiyormuş ama o açıklayana kadar pek fazla bu kategoride görülmemiş :) Yönetmeni de çok iyi bir yönetmen tabii, The Fountain, Phantom of The Opera gibi hatırı sayılır filmleri var.
    Get Out'u da geçen ay izlemiştim, zaten özgün senaryosu gerçekten çok güzeldi... Bittiğinde güzel vakit geçirdiğimi hissettirdi :) @fp

    YanıtlaSil
  13. Merhaba, blogunuzda daha nice güzel yazılar görmek üzere!
    Sevgilerimle, B
    Takibimdesiniz, yeni yazımı gördünüz mü? :) https://benirva.blogspot.com/2018/09/su-ksackhayatta-bu-kadar-guzel-dunyada.html

    YanıtlaSil

Banner
Blogger tarafından desteklenmektedir.